Image 1
Image 2

Mistreţii fac ravagii în judeţ, autorităţile nu iau măsuri

Pagube produse de mistreti
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Pagube produse de mistreti
Pagube produse de mistreti


Gestionarii fondurilor de vânătoare şi proprietarii de terenuri au obligaţii stabilite prin lege

    Pe parcursul mai multor luni din an animalele sălbatice, în mod special mistreţii, produc pagube culturilor agricole. Pentru a putea solicita despăgubiri, proprietarii de terenuri agricole au obligaţia de a sesiza în 24 de ore primăriile asupra pagubelor. În rest există obligaţii atât pentru proprietarii de terenuri cât şi pentru administratorii fondurilor de vânătoare. Neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege poate reprezenta pierderea despăgubirilor.

Lanurile de porumb sunt ţinta atacurilor în prezent

Încă din primăvară au fost transmise semnale de către mai multe primării din judeţ cu privire la pagubele produse de animalele sălbatice în culturile agricole. Mistreţii au intrat în Urziceni, Ciumeşti şi chiar Foieni în culturile de cartofi şi nu numai.

Din Bârsău şi Cehal spre exemplu au fost semnalate pagube imediat după semănarea porumbului. Comisiile constituite au trecut la evaluarea pagubelor şi s-au întocmit dosarele specifice.

Iată că acum mistreţii au dat iama în lanurile de porumb, acolo unde ştiuleţii sunt în faza de lapte. Un asemenea atac ne-a fost semnalat de ing. Aurel Bancoş, fermier, proprietar de teren agricol în vecinătatea Pădurii Mari – zona Dorolţ.

La rugăminte s-a ne-am deplasat la locul indicat şi la prima vedere am avut senzaţia că este o alarmă falsă. Rândurile de porumb de lângă drum nu erau afectate de mistreţi. După ce am intra aproximativ 10-15 metri în tarla au început să se vadă efectele intrării turmei de porci în lan.

Proporţiile dezastrului produs în ultima săptămână sunt mai mult decât descurajante pentru fermieri. Şi încă perioada de recoltare este departe, undeva prin septembrie – octombrie.

Pentru a preveni intrarea animalelor sălbatice în lan, fermierul şi-a cumpărat un tun detonator cu gaz. Era speranţa că zgomotul va speria pe mistreţi, dar după a doua noapte de utilizare fără efecte vizibile, instalaţia estimată la 2.000 de lei a fost furată.

S-a apelat la a face foc în jurul tarlalei de porumb, dar nici acest demers nu s-a soldat cu efectul dorit. Mistreţii au intrat iar în lan şi au consumat ştiuleţii pe suprafeţe de 50-80 de metri pătraţi, pe mai multe parcele.

Pagubele mistreţilor sunt vizibile şi în alte proprietăţi. Fermierii care deţin în zonă aproximativ 1.000 de hectare de teren cu diverse culturii au ajuns în pragul disperării. În fiecare an au fost pagube produse de mistreţi, dar ceea ce se înregistrează acum este fără precedent, susţine reclamantul.

Se presupune că sunt prea mulţi mistreţi în Pădurea Mare şi nu îşi găsesc mâncare suficientă. Şi prin intermediul acestor rânduri păgubiţii lansează un strigăt de ajutor adresat Ocolului Silvic Satu Mare ca să se întreprindă ceva pentru a menţine animalele în pădure.

Conducerea Ocolului Silvic Satu Mare susţine că se menţine efectivul optim de mistreţi în această pădure

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with