Image 1
Image 2

Locuitorii din 87 de comune, între care și Păulești și Crucișor, au aflat cum pot reduce poluarea apei din fântâni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A treia etapă din Campania de sensibilizare și conștientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” organizată de Ministerul Mediului – Seminariile locale, s-a încheiat. Specialiștii s-au deplasat și în localitățile Păulești, Crucișor din județul Satu Mare care fac parte din cele 87 incluse în cadrul Proiectului “Controlul Poluării cu Nutrienți”.
Timp de aproape o lună și jumătate, specialiștii din cadrul Proiectului s-au întâlnit cu fermieri, agricultori, ingineri agronomi, medici veterinari, profesori, preoți, elevi și autorități locale din 87 de localități, zone vulnerabile la poluarea cu nitrați.

La seminarii localnicii au fost informați asupra riscului poluării apelor cu nitrați și educați pentru reducerea poluării surselor de apă.

Experții de mediu le-au vorbit despre cele mai simple metode de prevenire a poluării: depozitarea gunoiului de grajd din gospodărie pe platforme betonate; amplasarea latrinelor la distanță de fântâni; construcția corectă a fântânilor și protejarea apei; utilizarea fertilizanților naturali și a gunoiului de grajd numai în perioadele optime pentru culturi și respectarea perioadelor de interdicție impuse de lege; practicarea rotației culturilor și a culturilor succesive.

Specialiștii s-au deplasat și în localitățile Păulești, Crucișor din județul Satu Mare care fac parte din cele 87 incluse în cadrul Proiectului “Controlul Poluării cu Nutrienți” .

În cadrul Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi se derulează investiţii în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. 14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd au fost date în folosinţă încă de la sfârşitul anului trecut, într-o primă etapă de investiţii. În cea de-a doua etapă de investiții au fost finalizate în 2012 alte 18 platforme comunale .

Este prevăzut în Proiect ca până în august 2013 să fie recepţionate încă 40 de platforme de colectare și depozitare a gunoiului.
O altă componentă a Proiectului este înfiinţarea de staţii de epurare şi construcţia reţelelor de canalizare.
În cadrul Proiectului ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi sunt prevăzute plantări de perdele forestiere de protecţie- pe termen lung. Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul  poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.

În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi.
Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântână. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with