Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

Linişte în coaliţie, furtună în ţară

Scris de Dumitru Păcuraru, 18 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Şedinţele îşi au rolul lor, dar nicio şedinţă în sine nu rezolvă problemele. Şedinţa este teorie, şi de cele mai multe ori pierdere de vreme. Celebre au rămas prin vreme şedinţele guvernelor CDR-USD, ridicolele co-co-co sau co-po-po. Şedinţele prefigurează întotdeauna un dezastru, un deznodământ trist. Când ceva funcţionează normal nu faci o şedinţă ca să constaţi că lucrurile merg bine. Coaliţia PSD-ALDE nu s-a remarcat până acum prin întâlniri urmate de declaraţii contrastante.

În general Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au abţinut de la orice controversă.
Nici presa, nici alte instituţii, cum ar fi adversarul comun DNA, nu au reuşit să-i pună cap în cap. Urmând exemplul lor, nici linia a doua din partide nu s-au dedat la acuzaţii, reproşuri, admonestare de orice fel. Cele două partide nu s-au amestecat unul în treburile celuilalt. Cearta dintre Tăriceanu şi Daniel Constantin a fost ignorată de PSD, iar în contrapartidă ALDE nu se amestecă în cearta dintre Dragnea şi Victor Ponta.

Alianţa pare să funcţioneze de la bine în sus. Ceea ce nu funcţionează este guvernul. Adică motorul principal. Programul electoral s-a suprapus în prima fază peste programul de guvernare însă cu timpul cele două plăci tectonice au alunecat una peste alta şi s-a produs un cutremur atât de puternic încât a căzut guvernul. S-a considerat că a fost vorba despre o eroare umană, mai concret despre incompetenţa premierului Sorin Grindeanu.

Schimbarea premierului pare să nu fie suficientă. Guvernul dă în continuare rateuri. Programul iniţial de guvernare se cârpeşte din mers, se taie dintr-o parte, se adaugă în alta, dar impresia generală este că lucrurile nu merg în direcţia bună. Noul premier se străduieşte mai mult, în guvern este mai multă disciplină, lipsesc însă rezultatele concrete.

Nu pornesc investiţiile, administraţiile locale sunt blocate, instituţiile în general sunt încremenite. Lipseşte dorinţa de a face ceva, sau cum se spunea pe vremea lui Ceauşescu, emulaţia creatoare. S-a instalat lehamitea.
În această conjunctură se evaluează activitatea noului guvern, mai precis a noului premier. Orice s-ar întâmpla ar fi sinucidere curată să se constate că lucrurile în continuare nu merg bine. Dragnea şi Tăriceanu sunt condamnaţi să-l laude pe Mihai Tudose, indiferent de capacitatea lui de administrator.

Dar preocuparea majoră a conducerii PSD şi ALDE este de natură financiară. Cuvântul de ordine: mai mulţi bani la buget. Prin urmare discuţia de ieri s-a axat pe problema introducerii sau nu a impozitului pe cifra de afaceri. |intele sunt multinaţionalele care exportă profiturile. Se va ajunge din nou la disensiuni cu ambasadele străine.

Povara fiscală va rămâne în continuare tot pe firmele autohtone. Coaliţia PSD-ALDE rămâne în căutarea unor mijloace de constrângere a firmelor, care să fie legale şi să nu vină în contradicţie cu legislaţia UE şi internaţională. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu sunt prinşi la mijloc. În plus imaginea lor de “penali” îi împiedică să ia măsuri radicale.

Nu au determinarea unui Viktor Orban, nici forţa de convingere a Poloniei care se opune vehement împotriva oricăror măsuri restrictive din partea UE. România încă negociază în genunchi. Liviu Dragnea a §ncercat să facă figura unui lider puternic, însă a fost îngenuncheat de “sistem”.

Măsurile radicale pe care le-a gândit pentru economia românească, unele utopice, încet încet se diluează în apa tulbure a conflictelor politice interne. Degeaba este linişte în coaliţie, dacă este furtună peste ţară.

Abonează-te acum Online!