Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

Linişte în coaliţie, furtună în ţară

Scris de Dumitru Păcuraru, 18 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Şedinţele îşi au rolul lor, dar nicio şedinţă în sine nu rezolvă problemele. Şedinţa este teorie, şi de cele mai multe ori pierdere de vreme. Celebre au rămas prin vreme şedinţele guvernelor CDR-USD, ridicolele co-co-co sau co-po-po. Şedinţele prefigurează întotdeauna un dezastru, un deznodământ trist. Când ceva funcţionează normal nu faci o şedinţă ca să constaţi că lucrurile merg bine. Coaliţia PSD-ALDE nu s-a remarcat până acum prin întâlniri urmate de declaraţii contrastante.

În general Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au abţinut de la orice controversă.
Nici presa, nici alte instituţii, cum ar fi adversarul comun DNA, nu au reuşit să-i pună cap în cap. Urmând exemplul lor, nici linia a doua din partide nu s-au dedat la acuzaţii, reproşuri, admonestare de orice fel. Cele două partide nu s-au amestecat unul în treburile celuilalt. Cearta dintre Tăriceanu şi Daniel Constantin a fost ignorată de PSD, iar în contrapartidă ALDE nu se amestecă în cearta dintre Dragnea şi Victor Ponta.

Alianţa pare să funcţioneze de la bine în sus. Ceea ce nu funcţionează este guvernul. Adică motorul principal. Programul electoral s-a suprapus în prima fază peste programul de guvernare însă cu timpul cele două plăci tectonice au alunecat una peste alta şi s-a produs un cutremur atât de puternic încât a căzut guvernul. S-a considerat că a fost vorba despre o eroare umană, mai concret despre incompetenţa premierului Sorin Grindeanu.

Schimbarea premierului pare să nu fie suficientă. Guvernul dă în continuare rateuri. Programul iniţial de guvernare se cârpeşte din mers, se taie dintr-o parte, se adaugă în alta, dar impresia generală este că lucrurile nu merg în direcţia bună. Noul premier se străduieşte mai mult, în guvern este mai multă disciplină, lipsesc însă rezultatele concrete.

Nu pornesc investiţiile, administraţiile locale sunt blocate, instituţiile în general sunt încremenite. Lipseşte dorinţa de a face ceva, sau cum se spunea pe vremea lui Ceauşescu, emulaţia creatoare. S-a instalat lehamitea.
În această conjunctură se evaluează activitatea noului guvern, mai precis a noului premier. Orice s-ar întâmpla ar fi sinucidere curată să se constate că lucrurile în continuare nu merg bine. Dragnea şi Tăriceanu sunt condamnaţi să-l laude pe Mihai Tudose, indiferent de capacitatea lui de administrator.

Dar preocuparea majoră a conducerii PSD şi ALDE este de natură financiară. Cuvântul de ordine: mai mulţi bani la buget. Prin urmare discuţia de ieri s-a axat pe problema introducerii sau nu a impozitului pe cifra de afaceri. |intele sunt multinaţionalele care exportă profiturile. Se va ajunge din nou la disensiuni cu ambasadele străine.

Povara fiscală va rămâne în continuare tot pe firmele autohtone. Coaliţia PSD-ALDE rămâne în căutarea unor mijloace de constrângere a firmelor, care să fie legale şi să nu vină în contradicţie cu legislaţia UE şi internaţională. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu sunt prinşi la mijloc. În plus imaginea lor de “penali” îi împiedică să ia măsuri radicale.

Nu au determinarea unui Viktor Orban, nici forţa de convingere a Poloniei care se opune vehement împotriva oricăror măsuri restrictive din partea UE. România încă negociază în genunchi. Liviu Dragnea a §ncercat să facă figura unui lider puternic, însă a fost îngenuncheat de “sistem”.

Măsurile radicale pe care le-a gândit pentru economia românească, unele utopice, încet încet se diluează în apa tulbure a conflictelor politice interne. Degeaba este linişte în coaliţie, dacă este furtună peste ţară.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend