Image 1
Image 2

Liberalii “Noului Suflu”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Când politicienii filozofează ies fie perle, din cele întâlnite în lucrările elevilor, fie diamante. Dar nu diamante care se inserează în bijuterii, ci diamante care taie sticla. Dacă cea mare producătoare de perle a fost Viorica Dăncilă, fără îndoială cel mai mare producător de diamante a fost Traian Băsescu. Restul politicienilor care s-au hazardat să filozofeze sunt modești, și cu siguranță nu vor intra în istorie ca teoreticieni.

În ultima vreme nu se evidențiază nici personaje care scot perle, dar nici din cei care prin ascuțimea limbii și spiritului taie precum diamantul sticla.

Cu alte cuvinte, epoca ne rezervă personaje modeste, cele mai multe de mâna a doua, și mai multe de mâna a treia.

Vorbind de un “nou suflu” în PNL, Florin Cîțu zice așa: “până la urmă este vorba despre o stare de spirit și ea începe de la vârf”. Trebuie precizat că zicerea vine din partea candidatului Florin Cîțu la președinția PNL, nu a lui Florin Cîțu, în calitate de premier.

Facem această disociere pentru a scoate în evidență natura filozofică, psihologică, dar și propagandistică a afirmației. Rareori avem șansa să vedem într-un politician și un gânditor. Teoreticienii se nasc greu într-o formațiune politică și au viață scurtă. Într-un partid nu pot exista decât generali și soldați. Gradele intermediare sunt anihilate fie de statut, fie de lupta internă pentru putere și privilegii.

Așadar, Florin Cîțu depistează o nouă stare de spirit în PNL. Pentru a înțelege exact ce vrea să spună domnul Cîțu trebuie să cităm în întregime pasajul despre “noul suflu” din PNL, despre starea de spirit: “Până la urmă e vorba de o stare de spirit şi ea începe de la vârf, da? De la schimbarea preşedintelui, de acolo se începe ‘suflul nou’. Nu e vorba despre oameni tineri neapărat. Este vorba despre oameni care au ştiut să se adapteze la noile cerinţe ale societăţii.

Trăim într-o nouă societate, o societate modernă, şi vorbesc de modernizarea Partidului Naţional Liberal, pentru că doar aşa poţi să modernizezi România. Nu poţi să vorbeşti despre modernizarea României dacă nu vorbeşti despre modernizarea Partidului Naţional Liberal, care este cel mai important partid din această coaliţie. Deci pentru mine ‘suflu nou’ înseamnă, să vă dau un exemplu, în acest moment în coaliţie, de exemplu, sau în şedinţele BEx, lucrurile sunt bizare, din punctul meu de vedere, şi când o să fiu preşedinte consider că nu se vor face la fel.
BEx-ul este forul care trebuie să mandateze preşedintele şi trebuie să îi spună preşedintelui cu ce mandat să meargă în coaliţie, de exemplu. Nu preşedintele partidului vine în BEx şi spune ce a decis singur şi BEx-ul trebuie să aprobe.”

Înainte de a fi un text programatic, pasajul de mai sus este un atac la adresa modului de lucru al lui Ludovic Orban. Pe scurt, actualul lider al PNL este acuzat că ia singur decizii. Aspirantul la funcția de președinte al PNL propune de fapt respectarea statutului, astfel încât deciziile să fie luate de Biroul Executiv. Deci nu este o mare filozofie. În realitate în toate partidele deciziile majore sunt luate de lider. :i cu siguranță după ce va ajunge președinte și Florin Cîțu va proceda la fel. Are și antecedente. L-a dat afară din guvern pe un ministru USR PLUS fără să se consulte cu Dan Barna și Dacian Cioloș.

Obligația de a se lua decizii colective este contrazisă zi de zi, în toate instituțiile statului. Toate deciziile sunt luate de șefii instituțiilor, de la primar la prim ministru.

Într-o dezbarere pe marginea acestui subiect cum ar trebui interpretată “amenințarea” premierului că, datorită lentorii parlamentului, va face reforme prin ordonanțe de urgențe? Lucrurile se bat cap în cap. Pe de o parte, și este normal, se cere o luare democratică a deciziilor, pe de altă parte se contestă dreptul constituțional al Parlamentului de a legifera.

Concluzia ar fi că mai bine se recurge la o filozofie mai simplă: taci și faci. Când politicienii filozofează lucrurile se complică, dar ce este frumos în politică este că toate misterele declarațiilor politice se dezleagă.

Până la urmă este vorba despre imposibilitatea de a conduce un guvern de altcineva decât de președintele principalului partid de guvernare.

Exemplul devenit clasic este al președintelui PSD Liviu Dragnea care nu a putut ocupa funcția de prim ministru. Greșeala a fost repetată după ce Ludovic Orban, obținând un scor slab la alegeri, nu a mai fost desemnat premier.

Liberalii vor să repare această anomalie votându-l pe primul ministru în exercițiu președinte al partidului.

Liberalii “suflului nou” au învățat lecția aspră a PSD, a lui Liviu Dragnea.

Haos generalizat, pigmentat cu alerte teroriste

Peste 300 de alerte teoriste în principalele orașe din Europa. Ciocniri violente la Cairo între poliție și protestanții pro-palestinieni. Țările arabe, Egiptul, Iordania nu vor să primească refugiați palestinieni din Gaza.

Plățile cash sparg coabitarea PNL-PSD

Câinele nu pleacă din fața măcelăriei, spune un proverb drag politicienilor optimiști când vine vorba despre desfacerea unei coaliții de guverne.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now