Image 1
Image 2

Leonard Orban: Criza migraţiei pune sub semnul întrebării întregul proiect european

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Leonard Orban, consilierul lui Iohannis pe politici europene
Leonard Orban, consilierul lui Iohannis pe politici europene

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat miercuri că migraţia, implicit criza pe care acest fenomen a declanşat-o, pune sub semnul întrebării întregul proiect european, precizând că este nevoie de măsuri urgente, întrucât, în opinia sa, Uniunea Europeană nu va putea rezista unui flux continuu de refugiaţi de dimensiunile celui de până acum.

“Migraţia, în momentul de faţă, criza legată de migraţie (…) pune sub semnul întrebării întregul proiect european. Spaţiul Schengen este parţial suspendat, efectele se văd deja pe zona economică. Dacă lucrurile vor continua, este evident că întreaga piaţă internă a UE va fi profund afectată. Am văzut deja că au început să apară studii referitoare la costurile pe care le implică renunţarea la spaţiul Schengen. Cifrele sunt enorme, vorbim de zeci de miliarde de euro pe perioade restrânse de timp. Ideea Schengen-ului este o idee extraordinară şi trebuie să găsim soluţii în primul rând la nivel european, astfel încât spaţiul Schengen să fie menţinut, e adevărat, într-o formă reformată”, a afirmat Orban, în cadrul unei şedinţe a Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor la care ambasadoarea Olandei în România a prezentat priorităţile preşedinţiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene.

Consilierul prezidenţial a susţinut că dorinţa României de adera la spaţiul Schengen, chiar şi în condiţiile în care acest spaţiu este pus sub semnul întrebării, denotă încrederea autorităţilor şi a poporului român în proiectul european. “În momente foarte grele se vede ataşamentul cuiva la o idee, la valori”, a adăugat Orban.

El a arătat că există deja semne că Uniunea nu va putea rezista unui flux continuu de migranţi şi că trebuie văzut ce se poate face în cel mai scurt timp astfel încât intrările în UE să fie reduse drastic.

“E suficient să vedem ce se întâmplă din punct de vedere politic şi care partide sunt în momentul de faţă în fruntea opţiunilor populaţiilor în multe state membre. E suficient să ne uităm la capacitatea din ce în mai limitată a autorităţilor de a face faţă acestui flux masiv de refugiaţi migranţi ca să înţelegem că prea mult timp nu mai avem şi că, dacă la nivel european nu se vor putea lua rapid deciziile necesare, la nivel naţional vor fi luate anumite decizii care vor genera un efect de avalanşă cu consecinţe greu de stabilit în momentul de faţă. Sper că vom fi capabili să luăm aceste decizii”, a spus Orban.

Acesta a amintit că România sprijină crearea unui corp european de protecţie a coastei, precum şi pregătirea cât mai rapidă a unor centre de primire, în special în Grecia, pentru refugiaţi. De asemenea, Leonard Orban a pledat pentru o aplicare cât mai rapidă a Acordului UE — Turcia.

“Sentimentul meu e că intervalul de timp existent la nivel european pentru luarea unor decizii decisive se restrânge din ce în ce mai mult. (…) Nu putem spune că nu s-au luat decizii. Unele, după părerea mea, au fost luate prematur. De exemplu, s-au luat decizii privind relocarea, dar (…) mecanismele nu erau puse la punct. Din 160.000 de persoane care ar fi trebuit să fie relocate, mai puţin de 400 au fost efectiv relocate, ceea ce arată clar că centrele de primire nu au fost gata, alte proceduri nu au fost parcurse şi logic ar fi fost întâi să se stabilească mecanismele şi apoi să se ia deciziile privind relocarea. (…) Sunt alte decizii importante, de exemplu (…) planul de acţiune UE — Turcia sau înţelegerile cu ţările din Africa, la care s-a ajuns la summitul de la Malta — şi vor produce efectul pe termen mediu şi lung”, a precizat Leonard Orban.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns