Image 1
Image 2

Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni, la cursul istoric, declarată neconstituţională

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele CCR Valer Dorneanu a anunţat marţi că legea care ar fi permis persoanelor cu credite în franci elveţieni să-şi convertescă în lei datoria la banci, a fost declarată neconstituţională deoarece încalcă principiul bicameralismului.

“Nu se poate face conversie la data la care s-a luat creditul. Solutia la data incheiererii contractelor e gresita. Principalul motiv pe care am respuns acesasta lege e încălcarea principiului bicameralismului”, a anunţat Dorneanu, citat de Mediafax.

Potrivit preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a stabilit că legea este neconstituţională cel puţin din două mari motive.

Primul motiv menţionat de Dorneanu ţine de „încălcarea gravă a principiului bicameralismului” în sensul că între propunerea legislativă care a început la Senat şi până la actul adoptat de Camera decizională există o diferenţă substanţială.

„Senatul a adoptat legea în formula pe care au redactat-o iniţiatorii, iar la Camera Deputaţilor au fost modifcate practic aproape toate articolele”, a spus Dorneanu.

Al doilea motiv ţine de faptul că CCR a considerat că soluţia pe care a adoptat-o Camera Deputaţilor, de reconversie la data încheierii contractului, este greşită şi nu corespunde niciunor directive europene.

„Aici, instanţele urmează să aplice şi principiul impreviziunii pe care l-am dezvoltat la celelalte decizii”, a spus Dorneanu.

O decizie era aşteptată încă din noiembrie 2016, dar a fost amânată de judecătorii Curţii Constituţionale pentru 18 ianuarie şi, apoi, pentru 7 februarie 2017.

Sesizarea a fost trimisă de Guvernul lui Dacian Cioloş la Curte pe 24 octombrie, după adoptarea de către Parlament a legii care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric. Dacian Cioloş, care era premier la acea dată, a precizat că Executivul a atacat legea la CCR pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.

Conform ultimelor date ale Băncii Naţionale a României, în toamna anului trecut existau circa 40.000 de contracte de împrumut în franci elveţieni.

1 comentariu

  1. Sa se reia procedurile si sa se repuna in discutie. Nu ar trebui sa renunte.
    Foarte multi oameni au fost inselati de banci prin aceste credite in franci elvetieni.
    Sa nu uitam sa-i multumim calduros Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, domnului Mugur Isarescu si tuturor celor care au iesit la TV in nenumarate randuri si vorbeau in limba ciripeasca sa priceapa romanul nimic. Nici chiar in interviuri in care au fost intrebati explicit despre aceste credite, nici atunci nu au atras atentia populatiei cat pot fi de periculoase.
    Au fost de partea bancilor straine nu de partea poporului.
    Victor Orban a remediat problema in Ungaria si bancile n-au plecat din Ungaria, nici n-au fost exclusi din UE pe tema asta dar la noi nu se poate.
    Cum dracu unii conducatori in tarile lor pot fi alaturi de popor la noi incepand de la Presedinte si Guvernatoriul BNR pana la directorasul de institutie dintr-un oras de provincie toti sunt de partea altora, nidecum alaturi de popor. Vezi firma Austriaca de prelucrarea lemnului!
    In alte tari se poate la noi nu. Cica sa nu deranjam la “brucseles”.
    Dar daca ne scapa un pârț dupa o fasole cu ciolan tot la brucseles trebuie sa intrebam daca-i dam drumu’ la pârț sau nu.
    Curios este faptul ca atunci cand se doreste a se lua o decizie buna pentru poporul roman nu se poate lua ca legile europene prevad altfel. Atunci cineva se incrunta la brucseles si ai nostri oameni de statbaga nasul in c..r si se oprec. Cand o decizie e in favoarea altora atunci ne modificam si legislatia interna ca sa-i putem linge undeva, tot acolo in c..r, pe altii si acestia sa beneficieze din plin!

Lasă un răspuns

Connect with