Image 1
Image 2

Lansare de carte la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. Lucrarea reprezintă un istoric al organizaţiilor de tineret din liceu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Joi, 21 decembrie 2017, în sala amfiteatru a Colegiul Naţional Mihai Eminescu Satu Mare a avut loc lansarea volumului intitulat “Organizaţii de tineret din Liceul Mihail Eminescu”. Lucrarea reprezintă cel de-al 13-lea caiet din seria Caietele eminescienilor sătmăreni şi a fost prezentată de Nicoleta Cherecheş, directoare adjunctă, Sanda Raţiu, profesoară documentarisă şi dr. Aurel Pop, directorul Editurii Citadela.

Caietul este semnat de profesorii eminescieni dr. Ovidiu T. Pop, Marius Horşia şi recent absolventa Karina Necşe (acum, studentă la Facultatea de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca).
Au participat numeroşi profesori, scriitori, oameni de cultură, elevi, publicişti.
Cuvântul de deschidere l-a rostit Liviu Rotaru, directorul colegiului gazdă, iar rolul de moderator i-a revenit asist.univ.dr. Lucian Turcu. El a caracterizat lucrarea ca „un omagiu adus tuturor dascălilor şi elevilor care s-au implicat în activitatea şcolii, legătura dintre autori fiind pasiunea pentru istorie, pentru descoperirea trecutului”.

Alocuţiunea Nicoletei Cherecheş

Prima a luat cuvântul a fost Nicoleta Cherecheş, care a început prin a spune că proiectul are susţinerea Consiliului Local şi Asociaţiei Părinţilor. Ea a subliniat că ineditul lucrării provine din perspectiva tematicii abordate. „Dacă până acum au fost evocate personalităţile instituţiei, de astă dată sunt abordate organizaţiile de tineret care au activat aici”, a spus vorbitoarea, continuând cu prezentarea autorilor. Forma mentis a autorilor a contribuit la dezvoltarea şi configurarea spiritului eminescian, consideră Nicoleta Cherecheş. A stăruit apoi asupra documentelor de arhivă consultate de autori, a enumerat organizaţiile descrise în carte, întrebându-se ce rol au reprezentat în istoria României aceste organizaţii, scopul lor, ceremonialul specific, patriotismul lor.

Alte discursuri

În continuare, Sanda Raţiu a caracterizat volumul şi autorii apreciind că liantul dintre ei este dragostea pentru istorie.
Aurel Pop a vorbit despre scrierile careianului Corneliu Balla, autor care a făcut parte din Frăţiile de Cruce, semnalând şi lipsa grupării intelectualilor maghiari. Şi Adrian Matus a semnalat lipsa organizaţiilor „subversive” din cuprinsul volumului.
Din partea Asociaţiunii ASTRA, filiala Carei, Daniela Ciută a adresat mulţumiri autorilor.
Nu au lipsit nici Ioan Tipu Sălăjanu cu un grupaj de epigrame din cele mai savuroase, destinzând atmosfera şi provocând un râs sănătos în rândul asistenţei.
În final, au avut cuvântul autorii. Karina Necşe s-a referit la travaliul activităţii de cercetare, Ovidiu Pop a venit cu câteva reflecţii din care am aflat despre rostul cărţilor, precum şi despre ce anume e mai important în matematică, iar Marius Horşia a rememorat evenimentele şi eroii din Timişoara, „pe meritele cărora s-au cocoţat alţii”, apoi a vorbit despre impostură şi plagiat, despre riscul generalizărilor, pentru a conchide că omenia transgresează regimurile politice.
Ultimul cuvânt i-a aparţinut moderatorului Lucian Turcu, prin citarea mottoului volumului, de Radu Gyr: „Înfrânt nu eşti atunci când sângeri,/ Nici ochii când în lacrimi ţi-s./ Adevăratele înfrângeri/ sunt renunţările la vis.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with