Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

  Preşedintele Iohannis a şocat coaliţia PSD-ALDE anunţând că va participa la şedinţele de guvern. Deci le va şi prezida. Motivul? Ca să împiedice adoptarea ordonanţei privind amnistia şi graţierea.

Relaţiile dintre palate par tot mai tensionate, însă Klaus Iohannis a declarat că se întrevede o formă incipientă de colaborare între el şi Viorica Dăncilă. Dacă ar fi un politician abil ar provoca o ruptură între Liviu Dragnea şi premier.

În acelaşi timp nu doreşte să-l elimine pe Dragnea cu totul pentru că este un adversar perfect. Adică vulnerabil.

Vulnerabil ar fi şi în cazul în care s-ar adopta legea amnistiei şi graţierii. Atacurile ar fi şi mai dure la adresa lui. În schimb, scăpat de condamnare, de dosare, ar putea deveni prim ministru.

Evident, ar putea candida la preşedinţie. Ceea ce poate face şi dacă nu se adoptă controversata lege a iertării de toate păcatele.

Confruntarea dintre preşedintele Iohannis şi Liviu Dragnea nu are nimic spectaculos. Nu sunt doi politicieni de categorie super grea. Ar putea fi integraţi mai degrabă la categoria cocoşi. |opăie mult, dar nu dau lovituri tari. Mai mult se tatonează decât  luptă cu toate forţele. Declaraţiile lor sunt previzibile, obişnuite, nu ies din tiparele cunoscute. Unul îi spune celuilalt infractor, altul îi răspunde că este trădător. Un dialog mediocru.

Nu este o confruntare a titanilor, dar decizia lui Iohannis de a participa la şedinţele de guvern iese din tiparul cunoscut. Trebuia să facă lucrul acesta demult. Modul în care relaţionează cu guvernul este neproductiv. Practic este un comportament de campanie electorală. De altfel Klaus Iohannis şi-a anunţat candidatura pentru al doilea mandat cu un an şi jumătate înainte de alegeri. Asta înseamnă intrarea în campanie.

O ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere ar şterge cu buretele tot, şi faptele reale, şi faptele care nu există. Ar fi un moment zero, într-adevăr, dar ce ar urma? În primul rând proteste. În al doilea rând o nouă punere la zid a României. Trebuie să fii sau disperat, sau nebun să recurgi la această soluţie extremă.

Ce scuze ar putea invoca PSD? Protocoalele secrete, transformarea luptei anti-corupţie într-o armă politică menită să elimine adversarii. Ar însemna, în opinia PSD şi ALDE, sfârşitul republicii procurorilor, termen vehiculat încă din primii ani ai regimului Băsescu. Cât este real şi cât se exagerează? Fiecare individ are propria lui evaluare, propria lui experienţă personală. Ca fenomen social şi politic este foarte greu de demonstrat că a existat o “republică a procurorilor”, dar nu se poate contesta că au avut o putere care adesea a depăşit cadrul normalităţii într-un stat de drept.

SRI a cunoscut o perioadă de glorie cum rar le este dată serviciilor secrete să traverseze în timp de pace. Politicienii s-au simţit decimaţi. Lista celor scoşi din viaţa publică este destul de largă, pentru ca apoi să fie achitaţi definitiv.

De fapt, acest aspect îl au în vedere liderii PSD şi ALDE. În ascuns şi PNL, PMP îşi doresc o schimbare de regim juridic. Nu se pot arăta de acord din motive electorale.

Să-i fie dat lui Klaus Iohannis să salveze “statul de drept”, aşa cum îl vede acum opoziţia? Prin simpla lui prezenţă la şedinţele de guvern păzeşte democraţia?

Mai degrabă se va spune că preşedintele vrea să conducă tot. Din păcate, ceea ce vrea acum să facă trebuia să facă la începutul mandatului, nu la spartul târgului.

Lobby sau trafic de influenţă?

Este o adevărată desfătare să urmăreşti nu atât modul în care se comentează unele articole de pe site-uri, cât pseudonumele, mai exact “codurile” alese.