Image 1
Image 2

La sfârșitul lunii iulie în județ existau 17 focare de pestă porcină africă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De asemenea există șase suspiciuni de boală

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare informează proprietarii/ deţinătorii de suine, atât din exploataţiile comerciale cât şi din exploataţiile non profesionale despre situaţia referitoare la Pesta Porcină Africană în judeţul Satu Mare.

Astfel la 31 iulie, pe raza judeţului Satu Mare, sunt declarate un 17 focare de boală, toate în exploataţii nonprofesionale, după cum urmează: Porumbeşti – 8 focare, Halmeu – 1, Mesteacăn – 2, Santău – 1, Sărăuad – 2, Bercu Nou – 2 şi Tăşnad – 1.

De asemenea există şase suspiciuni de boală în şase exploataţii non profesionale de pe raza localităţilor: Porumbeşti, Sărăuad, Mesteacăn şi Tăşnad.

Cauza reapariției la Satu Mare

În ceea ce priveşte reapariţia bolii pe teritoriul judeţului nostru şi evoluţia foarte agresivă, precizăm că principala cauză o reprezintă nerespectarea, de către crescătorii particulari, a regulilor minime de biosecuritate şi a normelor sanitare veterinare ce reglementează comerţul cu porcine, concluzie apărută în urma anchetelor epidemiologice preliminare efectuate în focarele de boală.

Au fost identificate următoarele neconformităţi: vânzarea şi cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, nefiind astfel posibilă stabilirea trasabilităţii acestor animale şi dacă ele provin din zone cu restricţii de pe raza altor judeţe> efectuarea de tratamente medicamentoase, injectabil, de persoane neautorizate asupra animalelor ce prezentau semne de boală> neanunţarea medicului veterinar de liberă practică a sacrificării animalelor din exploataţie> aducerea de furaje din zone contaminate şi administrarea ulterioară a acestora în hrana animalelor> hrănirea animalelor cu furaje recoltate din imediata apropiere a zonelor împădurite sau a zonelor în care au fost observaţi mistreţiș nerespectarea regulilor minime de biosecuritate la nivelul exploataţiilor (utilizarea comună a îmbrăcămintei şi încălţămintei atât pe stradă cât şi atunci când se intră în adăpostul suinelor, vizitarea altor exploataţii cu porcine, vizitarea zonelor împădurite etc.).
În urma aplicării măsurilor impuse prin Planurile de Măsuri întocmite pentru combaterea focarelor de boală, DSVSA Satu Mare au identificat, pe raza unor localităţi, un număr de porcine achiziţionate fără respectarea normelor sanitare veterinare în vigoare (surse necunoscute, animale necrotaliate, fără documente sanitare veterinare, nedeclarate ulterior cumpărării medicului veterinar de liberă practică).

Toţi proprietarii care au încălcat normele sanitare veterinare în ceea ce priveşte circulaţia şi identificarea porcinelor precum şi cei care nu au respectat măsurile impuse de legislaţie pentru prevenirea apariţiei bolii au fost sancţionaţi contravenţional, conform prevederilor în vigoare, neputând astfel beneficia de despăgubirile cuvenite.

202 porcine afectate, dintre care 15 moarte

În focarele de boală amintite au existat un număr total de 202 porcine afectate dintre care 15 porcine moarte, 182 porcine eutanasiate şi 5 sacrificate. Toate cadavrele au fost ecarisate prin incinerare în unităţi autorizate sanitar-veterinar.

Se subliniază faptul că fără sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor, în special a crescătorilor de porci, apariţia unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât şi în cel gospodăresc.

În cazul observării la nivelul localităţii a comercianţilor ilegali de animale să anunţe la DSVSA Satu Mare prin apelarea 0261.715.956, medicul veterinar oficial, medicul veterinar de liberă practică, Primăria, Poliţia.

Totodată DSVSA Satu Mare vă atenționează că achiziţionarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de reapariţie a Pestei Porcine Africane în judeţul Satu – Mare, în acest caz proprietarii de animale putând fi sancţionaţi conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariţiei bolii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with