Image 1
Image 2

La şedinţa Colegiului prefectural au fost prezentate rapoarte privind corupţia, educaţia şi pesta porcină

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Joi, 26 iulie 2018, în sala mică a Palatului Administrativ s-a desfăşurat şedinţa Colegiului prefectural, condusă de Darius Filip, prefectul judeţului Satu Mare.

Au participat mai mulţi reprezentanţi de instituţii deconcentrate din judeţ.

Ordinea de zi

Pe ordinea de zi au figurat trei puncte, plus punctul diverse: 1. Prezentarea OMAI nr. 62 din 13 iunie 2018 privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor de prevenire a corupţiei şi de educaţie pentru promovarea integrităţii în cadrul M.A.I. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Satu Mare; 2. Informare privind rezultatele obţinute la examenele naţionale 2018, la nivelul judeţului Satu Mare – Inspectoratul Şcolar Judeţean; 3. Prezentarea Manualului operaţional PPA şi a Planului de contingenţă PPA – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Reglementări noi de prevenire a corupţiei

Doru Lungu, şef serviciu, a prezentat ca noutate Ordinul MAI 62/13.06.2018 de prevenire a corupţiei. În acest context, vorbitorul a prezentat activităţile prin care se realizează prevenirea corupţiei; evaluarea reacţiei instituţionale la incidente de integritate (încetarea disciplinară a raporturilor de muncă, ca urmare a săvârşirii unei abateri de la normele menite să protejeze integritatea funcţiei publice); măsurile impuse în cazurile de incidente de integritate; activităţi de educaţie pentru promovarea integrităţii; activităţi de educaţie pentru promovarea integrităţii (DGA realizează educaţia în domeniul eticii şi integrităţii atât la nivelul MAI, cât şi în rândul cetăţenilor); responsabilitatea personalului de conducere.
În final, cei doi reprezentanţi ai MAI au recomandat cetăţenilor să sesizeze eventuale fapte de corupţie, dar nu au putut să răspundă exact câte reclamaţii au primit de la cetăţeni în acest an.

Rezultatele la examenele naţionale

Informarea privind rezultatele obţinute la examenele naţionale 2018, la nivelul judeţului Satu Mare, a fost prezentată de inspectorul general şcolar Călin Durla. Raportorul a început prin a oferi date generale despre desfăşurarea examenului de Evaluare Naţională: 20 de centre de examen şi două centre de evaluare în care au fost evaluate lucrările elevilor din judeţul Bistriţa-Năsăud. A continuat cu statistici privind mediile pe discipline şcolare, comparate cu mediile la nivel naţional; clasamentul şcolilor în funcţie de ponderea mediilor peste 5; şi clasamentul şcolilor în funcţie de promovabilitate. A urmat prezentarea rezultateleor finale – după soluţionarea contestaţiilor – la proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar, sesiunea 2018, concurs desfăşurat în două centre de examen: Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” şi Şcoala Gimnazială ”Grigore Moisil”. Procentul de promovabilitate în judeţul Satu Mare a fost 78,33%, faţă de 83,60% la nivel naţional. În final s-a referit la examenul de definitivare în învăţământ 2018, desfăşurat în centrul de examen de la Colegiul Economic ”Gheorghe Dragoş” Satu Mare. Procentul de promovabilitate (înainte de contestaţii) în judeţul Satu Mare a fost 65,65% faţă de 75,75% la nivel naţional.

Prevenirea pestei porcine

Nicolae Dumuţa, director executiv al Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, a prezentat Manualul operaţional PPA şi Planul de contingenţă PPA – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Raportorul s-a referit la cele cinci focare de pestă porcină africană din judeţ, instrucţiunile de intervenţie prevăzute în acel manual de 151 de pagini. El s-a referit la monitorizarea fenomenului şi la riscurile pe care le prezintă şi la riscul de pătrundere a mistreţilor în gospodăriile populaţiei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with