Image 1
Image 2

La Satu Mare lipsește o sală modernă de popice

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Deși n-ar fi nevoie de foarte mulți bani pentru recondiționarea sălii de la Unio

Tradiția popicelor este dusă mai departe de secția de la CSM Satu Mare. Ea există din anul 2014, însă înainte se practica acest sport la CS Unio. Satu Mare a dat de-a lungul anilor numeroși sportivi valoroși care au făcut parte din loturile României ori care au fost medaliați pe plan național și nu numai. Popicele mai există la Satu Mare, avem 15 sportivi legitimați. Din păcate lipsește o sală modernă, motiv pentru care există probleme la capitolul pregătire. Suferă sportivii, dar oarecum și populația orașului Satu Mare. Cu siguranță o astfel de sală ar deschide noi orizonturi, iar în timpul liber ar fi folosită de foarte mulți sătmăreni.

Despre situația popicelor din Satu Mare am discutat recent cu Gheorghe Sabău la emisiunea Panoramic Sportiv. Antrenorul de la CSM Satu Mare spune că o sală modernă ar aduce mai multe rezultate importante pentru județ. În prezent, popicarii se antrenează în vechea sală Unio, lipsită de facilități.

Fără apă și curent

“Din păcate popicăria este într-o stare proastă. Stăm fără căldură, îngheață iarna mâna pe bilă. N-avem apă, curent, am cumpărat generator trifazic, așa ne chinuim. Înainte de emisiune am fost la popicărie unde toată dimineața am lucrat cu domnul Balogh. Dacă dânsul n-ar fi fost, poate se termina de mult cu popicele. Se defectează des, nu se mai găsesc piese, ne chinuim să mai dăm cu bila. Meciurile pe care a trebuit să le organizăm le-am ținut la Târgu Mureș, iar acum având jucători la CFR Cluj ne lasă să jucăm acolo”, a spus Gheorghe Sabău la Informația TV.

17.500 de euro o pistă

Antrenorul sătmărean susține că pe bani puțini s-ar putea recondiționa sala de la Unio. “N-ar fi nevoie de foarte mulți bani pentru renovarea sălii de popice. În primul rând ar trebui să se stabilească cu statutul juridic al sălii, să știm a cui e. S-a dat în concesiune la Unio, clubul nu are bani de investit. Ar trebui să preia Primăria, să se discute la nivel de conducere. Pe bani puțini s-ar putea pune la punct sala care de-a lungul anilor a fost vizitată zilnic, era plină cu persoane de la unități militare, făceau și nevăzătorii antrenamente și de la surdo-muți veneau. Nu erau numai popicarii. S-a bucurat foarte multă lume de posibilitatea de a da cu bila. Dacă s-ar investi ar fi nevoie de aproximativ 17.500 de euro pentru o pistă. Deci 4 piste, igienizare, centrală. Dacă s-ar găsi fondurile necesare, totul ar fi gata în câteva săptămâni. La Târgu Mureș, Primăria a montat 6 piste în trei săptămâni.”

O popicărie și-ar scoate singură banii dacă s-ar da populației. Pentru performanță ar fi nevoie de câteva ore dimineața și câteva spre seară. În rest ar putea fi folosită de sătmăreni.

Gheorghe Sabău ne-a vorbit și despre situația unei săli din Cluj. “Au posibilitatea să o folosească toți clujenii pe baza unui card de la Primărie. În primele trei luni de la inaugurare au fost peste 5.000 de clujeni și au jucat popice. Vă dați seama ce fenomen este? După acest succes am înțeles că se vor face alte săli în cartiere diferite”, mai precizează antrenorul sătmărean.

“Sper să se întâmple o minune și să nu dispară popicele cum au dispărut halterele, luptele libere, caiac-canoe. În prezent avem o echipă competitivă la tineret și seniori, dar e greu să ne menținem neavând condițiile pe care le au sportivi din alte județe”, a mai spus Gheorghe Sabău. El a mai precizat că o sală nouă de popice ar reprezenta un succes pentru orice comunitate, din orice oraș și comună din județ.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with