Image 1
Image 2

La Racşa a fost sfinţit Monumentul Eroilor din cele două Războaie Mondiale

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Invitati si localnici au participat la sfintirea monumentului eroilor din Racsa
Invitati si localnici au participat la sfintirea monumentului eroilor din Racsa


Fruntaşi PSD distinşi cu titlul de cetăţeni de onoare ai comunei

    Duminică, 3 noiembrie, locuitorii comunei Racşa au avut parte de trei evenimente într-unul. Este vorba despre liturghia arhierească oficiată de Prea Sfinţitul Iustin Sigheteanu, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, sfinţirea unui aşezământ social şi nu în ultimul rând sfinţirea monumentului eroilor ridicat în memoria celor 92 de localnici căzuţi la datorie în cele două războaie mondiale. Au participat la aceste evenimente personalităţi din aparatul central, reprezentanţi ai unor instituţii judeţene, consilieri judeţeni şi locali, alături de localnici. N-au lipsit nici momente ce privesc decernarea unor titluri de cetăţeni de onoare ai comunei.

Participare numeroasă la liturghia arierească

Încă de dimineaţă, comuna Racşa a fost în sărbătoare. Puţin după ora 9 şi 30 de minute, Pra Sfinţitul Iustin Sigheteanu, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului a fost primit de oficialităţile locale, dar şi de un sobor de preoţi în frunte cu Mihai Feher, protopop ortodox de Negreşti- Oaş. A fost oficiată slujba arhierească, după care, enoriaşi, invitaţi şi localnici au participat la sfinţirea unei clădiri cu destinaţie socială.

Imobilul a fost construit în vecinătatea bisericii din fonduri asigurate de Biserica Ortodoxă Racşa, de Primărie şi de Consiliul Local. Potrivit socotelilor, acest aşezământ cu destinaţie socială şi funcţionalităţi multiple a costat aproximativ 150.000 de lei. Este amenajată o sală de festivităţi, bucătărie şi dependinţe.

Ceremonia de sfinţire a fost urmată de deplasarea intitaţilor şi a enoriaşilor la primărie, acolo unde în parc este amplasat monumentul ridicat în memoria celor 92 de localnici căzuţi pe câmpurile de luptă în cele două conflagraţii mondiale.

În vecinătatea monumentului o gardă militară a prezentat onorul, în vreme ce a fost dezvelit monumetul. Pe granitul acestui obelisc dacă-l puntem numi aşa sunt gravate numele eroilor, este imortalizat un oşean, dar şi doi soldaţi alături de crucea ce este un simbol creştin. A avut loc şi depunerea de coroane de flori în memoria celor trecuţi în eternitate, fără a fi uitaţi.

Oaspete de onoare a fost Sorin Encuţescu – consilier de stat pe probleme de siguranţă naţională

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de luni, 4 noiembrie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

4 comentarii

  1. Eroii racseni au fost greco-catolici asa cum era toata Racsa la vremea respectiva, a se vedea” Racsa -vatra de neam romanesc” scrisa se Ionita Andron fiul fostului preot greco catolic din Racsa.
    De ce nu a fost invitata si preotul greco-catolic la eveniment?

Lasă un răspuns

Connect with