Image 1
Image 2

La Muzeul de Artă s-a deschis a cincea ediție a Bienalei Alb-Negru

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
S-a înregistrat și o dezbatere pentru Radio România Cultural
 
”Negru pe Alb”
”Negru pe Alb”

Un eveniment de artă contemporană deja consacrat la Satu Mare, cu anvergură națională, Bienala Alb-Negru a ajuns deja la ediția a cincea și atrage atenția presei culturale din țară, noutatea din 2017 fiind organizarea unei dezbateri care va urma să fie difuzată pe postul național de profil al Radiodifuziunii Române.

 
Expoziția din acest an, intitulată “Negru pe alb” este curatoriată de Daria Ghiu, critic de artă și jurnalist, redactor specializat la Radio România Cultural, postul care va găzdui, într-o ediție viitoare a emisiunii “Arte Frumoase”, dezbaterea propusă pentru vernisajul din seara de vineri, care și-a propus să afle resorturile  interioare ale actului creator și motivațiile opțiunii pentru un discurs plastic în alb și negru. De altfel foarte multe dintre lucrări sunt însoțite de texte în care autorii își explică modul în care privesc acest tip de artă.
 
Și de aceastâ dată participă la expoziție celebrul grafician Dan Perjovschi, de data asta desenele sale fiind prezente înrtr-o formă indirectă. Expune un poster-colaj și soția dânsului, Lia Perjovschi. În același spirit aproape copilăresc se găsesc, în aceeași sală, două montaje ce amintesc benzile desenate, semnate de Eduard Constantin și Alexandru Ciobotariu (acesta din urmă ilustrând “Luceafărul” eminescian). Obiecte aparent banale (o problemă de șah, un bilet de tren) sunt ridicate de Cristina David la nivel artistic, iar Anca Benera și Arnold Estefan au clădit un fel de altar al parteneriatului lor, cu “tablele legii” cu tot. Prezența sătmăreană în expoziție este consistentă și interesantă, prin lucrările lui Aurelian Busuioc, Radu Ciobanu, Eugen Munteanu (surprinde prin noi perspective fotografice), Nyiri Zoltan, Cristina Gloria Oprișa, Virginia Pișcoran, Valer Sasu, Zsuzsa Szemak (care introduce și o doză cromatică) sau Luciana Tămaș, tot sătmăreancă la origine. Nu lipsesc instalațiile video sau combinații îndrăznețe de materiale.Îi mai amintim printre expozanți pe Miron Ghiu, Ștefan Erdei, Zoltan Bela, Lola Berciu, Anamaria Antal, Irina Botea Bucan & Jon Dean, Daniel Djamo, Nicu Ilfoveanu, Adelina Ivan și Csilla Râpă.
 
Pentru o mai bună cunoaștere și înțelegere a expoziției, organizatorii oferă sătmărenilor un tur ghidat, sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 12.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with