Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 02.10 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.10 Teatru 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 09.45 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.35 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Pallai Bele. Titlul emisiunii: Gorog katolikus elet. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 13.00 Ştiri13.25Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 14.20 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formaţia Clasic. 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

La început de ianuarie, ghioceii vestesc primăvara

Scris de Ioan Aniţaş, 05 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

ghiocei

ghiocei

Temperaturile cu mult peste mediile multianuale din luna decembrie 2017, dar şi cele din acest început de an, au bulversat bunul mers al naturii. Dacă spre exemplu gălbenelele n-au ajuns să îngheţe, salciile par să prindă viaţă, ghioceii, flori considerate vestitori ai primăverii se fac vizibili, în lipsa zăpezilor de odinioară, când printre troiene, această plantă aparent firavă îşi scotea „capul”, ca primăvara să-l vadă.

Cu alte cuvinte, sunt pregătiţi să înflorească, în vreme ce din punct de vedere al temperaturilor, nici măcar n-am intrat în iarnă. Aşa numitul ger al bobotezei se pare că o să se amâne, poate până la Boboteaza pe rit vechi, până în a doua decadă a lunii ianuarie. Vom vedea în ce măsură prognozele meteorologilor se vor adeveri sau nu.

Potrivit studiilor făcute de botanişti, în funcţie de media teperaturilor anuale, ghioceii pot înflori în în perioada ianuarie – martie. Iată că de această dată s-au grăbit.

În folclor în general, despre ghiocei se spune că simbolizează speranţa, prietenia, inocenţa, puritatea, alinarea şi smerenia. Multe persoane cred că este de bun augur să cultive în propriile grădini aceste flori albe. Se crede că grădina în care sunt ghiocei este ferită de boli.

 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.