Image 1
Image 2

La împărțirea funcțiilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Președintele Iohannis a aceptat propunerea PSD. Mihai Tudose a fost desemnat cu formarea unui nou guvern. Odată primul obstacol trecut, PSD a trecut la etapa următoare: împărțirea funcțiilor. Nu se cunosc criteriile după care vor fi aleși viitorii miniștri. O parte dintre membrii Cabinetului Grindeanu rămân pe funcții. Alții își vor pierde funcțiile. Miniștrii din fostul Guvern Ponta vor face parte din guvernul pe care îl va conduce Mihai Tudose. După ce criterii unii sunt eliminați, iar alții sunt menținuți?

PSD este un partid închis. Numai cei ce se află în interior știu ce se întâmplă. Nu cunosc nici ei toate învârtelile. Un criteriu ar fi rezultatul obținut la alegerile locale și parlamentare. Un alt criteriu l-ar reprezenta numărul de voturi pe care îl poate obține PSD într-un județ. În sfârșit, criteriul suprem ar fi relația pe care o are organizația județeană cu liderul suprem al partidului. Se ajunge în final la decizia lui Liviu Dragnea. El poate spune acesta este bun, celălalt mai poate aștepta, i se poate găsi o altă funcție, ca și compensație pentru faptul că nu este inclus în viitorul guvern.

    Nu este cazul să se vorbească despre calitatea și competențele celor care vor face parte din viitorul guvern. La PSD primează fidelitatea față de partid. În cazul PSD, partid cu majusculă. Ești docil, primești funcție. Ești obraznic și neascultător, stai în spate și aștepți vremuri mai bune.

Președintele după ce a acceptat propunerea PSD a ieșit din scenă. PSD își face ordine în propria ogradă. Klaus Iohannis își rezervă dreptul de a cenzura propunerile de miniștri. De asemenea, parlamentul va audia fiecare candidat și va propune eliminarea celor care nu corespund. Așa ceva, din păcate, nu se întâmplă în situația în care există o majoritate PSD-ALDE și la nivelul fiecărei comisii parlamentare. Este însă posibilă și o defecțiune în mecanismul de audiere. O seamă de parlamentari PSD au anunțat că nu vor vota viitorul guvern. Probabil îi vor trânti și pe unii candidați la funcțiile de miniștri.

PSD nu se mai află într-o postură de partid care a câștigat alegerile parlamentare în mod detașat. Criza care a dus la căderea guvernului Grindeanu îi mai taie puțin din avânt și aroganță. A recunoscut singur că nu și-a îndeplinit promisiunile din primul semestru. A depus o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern. Acestea sunt motive suficient de puternice pentru a impune un guvern de altă culoare politică.  Opoziția este prea fragilă și nu este în stare să se coaguleze într-o majoritate parlamentară. Logica politică cere să se organizeze alegeri anticipate. Nu se poate ajunge la acestă soluție extremă pentru că parlamentarii se țin de scaune și nu vor fi de acord să plece acasă.

Prin urmare, până în 2020 nu poate fi vorba despre alegeri anticipate. Eventual în 2019 când vor avea loc alegeri prezidențiale, iar Klaus Iohannis va câștiga încă un mandat se poate pune problema instalării unui guvern de dreapta. Pentru PSD-ALDE, 2019 va fi un an de cotitură. Guvernul care se coace în acest zile nu are siguranța că va merge până în 2020. În cel mai bun caz se poate împotmoli după alegerile prezidențiale de peste doi ani și jumătate.

După cum se pune problema premierului desemnat, la fel ca Sorin Grindeanu, și Mihai Tudose pare să fie un prim ministru de sacrificiu. Faptul că liderul partidului nu poate ocupa funcția de prim ministru condamnă PSD la o continuă criză. Indiferent cât de corect se împart acum funcțiile în guvern, PSD rămâne un partid neîmplinit. Liviu Dragnea a impus în fruntea guvernului o persoană cu slabe calități politice și profesionale pentru a preîntâmpina formarea unui cerc al puterii la guvern, dar are siguranța că nu se va repeta figura cu fostul guvern Grindeanu?

   

PNL, mai refractar la reforme decât PSD

În mod paradoxal, PNL pare mai refractar reformării sistemului bugetar decât PSD. Ne-am fi aşteptat ca partidul de dreapta să forţeze restructurarea aparatului de stat, să ceară desfiinţarea unor instituţii de stat, a unor agenţii guvernamentale. PNL ar trebui să fie în fruntea mişcării de limitare a amestecului statului în economie.