Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

La împărţirea funcţiilor

Scris de Dumitru Păcuraru, 28 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Preşedintele Iohannis a aceptat propunerea PSD. Mihai Tudose a fost desemnat cu formarea unui nou guvern. Odată primul obstacol trecut, PSD a trecut la etapa următoare: împărţirea funcţiilor. Nu se cunosc criteriile după care vor fi aleşi viitorii miniştri. O parte dintre membrii Cabinetului Grindeanu rămân pe funcţii. Alţii îşi vor pierde funcţiile. Miniştrii din fostul Guvern Ponta vor face parte din guvernul pe care îl va conduce Mihai Tudose. După ce criterii unii sunt eliminaţi, iar alţii sunt menţinuţi?

PSD este un partid închis. Numai cei ce se află în interior ştiu ce se întâmplă. Nu cunosc nici ei toate învârtelile. Un criteriu ar fi rezultatul obţinut la alegerile locale şi parlamentare. Un alt criteriu l-ar reprezenta numărul de voturi pe care îl poate obţine PSD într-un judeţ. În sfârşit, criteriul suprem ar fi relaţia pe care o are organizaţia judeţeană cu liderul suprem al partidului. Se ajunge în final la decizia lui Liviu Dragnea. El poate spune acesta este bun, celălalt mai poate aştepta, i se poate găsi o altă funcţie, ca şi compensaţie pentru faptul că nu este inclus în viitorul guvern.

    Nu este cazul să se vorbească despre calitatea şi competenţele celor care vor face parte din viitorul guvern. La PSD primează fidelitatea faţă de partid. În cazul PSD, partid cu majusculă. Eşti docil, primeşti funcţie. Eşti obraznic şi neascultător, stai în spate şi aştepţi vremuri mai bune.

Preşedintele după ce a acceptat propunerea PSD a ieşit din scenă. PSD îşi face ordine în propria ogradă. Klaus Iohannis îşi rezervă dreptul de a cenzura propunerile de miniştri. De asemenea, parlamentul va audia fiecare candidat şi va propune eliminarea celor care nu corespund. Aşa ceva, din păcate, nu se întâmplă în situaţia în care există o majoritate PSD-ALDE şi la nivelul fiecărei comisii parlamentare. Este însă posibilă şi o defecţiune în mecanismul de audiere. O seamă de parlamentari PSD au anunţat că nu vor vota viitorul guvern. Probabil îi vor trânti şi pe unii candidaţi la funcţiile de miniştri.

PSD nu se mai află într-o postură de partid care a câştigat alegerile parlamentare în mod detaşat. Criza care a dus la căderea guvernului Grindeanu îi mai taie puţin din avânt şi aroganţă. A recunoscut singur că nu şi-a îndeplinit promisiunile din primul semestru. A depus o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern. Acestea sunt motive suficient de puternice pentru a impune un guvern de altă culoare politică.  Opoziţia este prea fragilă şi nu este în stare să se coaguleze într-o majoritate parlamentară. Logica politică cere să se organizeze alegeri anticipate. Nu se poate ajunge la acestă soluţie extremă pentru că parlamentarii se ţin de scaune şi nu vor fi de acord să plece acasă.

Prin urmare, până în 2020 nu poate fi vorba despre alegeri anticipate. Eventual în 2019 când vor avea loc alegeri prezidenţiale, iar Klaus Iohannis va câştiga încă un mandat se poate pune problema instalării unui guvern de dreapta. Pentru PSD-ALDE, 2019 va fi un an de cotitură. Guvernul care se coace în acest zile nu are siguranţa că va merge până în 2020. În cel mai bun caz se poate împotmoli după alegerile prezidenţiale de peste doi ani şi jumătate.

După cum se pune problema premierului desemnat, la fel ca Sorin Grindeanu, şi Mihai Tudose pare să fie un prim ministru de sacrificiu. Faptul că liderul partidului nu poate ocupa funcţia de prim ministru condamnă PSD la o continuă criză. Indiferent cât de corect se împart acum funcţiile în guvern, PSD rămâne un partid neîmplinit. Liviu Dragnea a impus în fruntea guvernului o persoană cu slabe calităţi politice şi profesionale pentru a preîntâmpina formarea unui cerc al puterii la guvern, dar are siguranţa că nu se va repeta figura cu fostul guvern Grindeanu?

   

Abonează-te acum Online!