Image 1
Image 2

La ce se poate aştepta România de la summitul de la Sibiu?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Punând în balanţă informaţiile despre summitul de la Sibiu, fără nicio urmă de îndoială iese în avantaj Viorica Dăncilă. Atât de mult s-a plâns că nu a fost invitată de preşedintele Iohannis să participe şi ea, în calitate de premier al ţării care deţine preşedinţia UE, încât a reuşit să se victimizeze.

Dreptatea este de partea preşedintelui. El reprezintă România în cadrul Consiliului Europei. Fiecare ţară este reprezentată de o singură persoană, preşedinte sau prim ministru, după structura de conducere a fiecărui stat.

Prin atitudinea lui, prin dispreţul afişat, dar şi prin lipsa de informaţii din partea instituţiei prezidenţiale, iese în evidenţă un Klaus Iohannis arogant, care-şi dispreţuieşte primul ministru al ţării sale. Plângându-se ca o pisicuţă încuiată în casă, Viorica Dăncilă a demonstrat că a învăţat cum se face politica. Ea va rămâne acasă, dar mare parte a opiniei publice va rămâne cu impresia că doar din cauza preşedintelui Iohannis premierul României nu a participat la una dintre cele mai importante manifestări ale Uniunii Europene, care are loc în România.

Se va consuma şi acest episod, însă este posibil să aibă consecinţe care se vor întinde până la alegerile prezidenţiale din toamnă. Dacă lucrurile vor ieşi prost, şi există această posibilitate, pentru că Sibiul este un oraş relativ mic pentru o acţiune de asemenea amploare. Vin 27 de şefi de stat sau de guvern cu tot alaiul. Sunt acreditaţi peste o mie de ziarişti. Practic Sibiul este blocat total. Locaţia a fost aleasă exclusiv de preşedinte, dintr-un patriotism local de provincial. Cheltuielile sunt achitate de guvern, dar cel care s-a ocupat de organizare a fost preşedintele. Orice incident va fi exploatat de o parte sau de alta. Instituţia prezidenţială va acuza guvernul, iar guvernul va arăta spre preşedintele Klaus Iohannis. În fond, importante sunt deciziile care vor fi luate. Consiliul European, care se întruneşte odată la şase luni, nu ia decizii ferme. În urma fiecărui summit rezultă doar concluzii trase de o reuniune informală. Unele reuniuni sunt total anonime. Altele sunt reţinute pentru propuneri care şochează. Una dintre propunerile care au trezit nemulţumirea ţărilor din  ultimele valuri de intrare în UE a fost Europa cu mai multe viteze. Unul dintre susţinătorii cei mai înfocaţi vine la Sibiu. Este vorba despre preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Evident că această teză dezavantajează România.

O altă temă care este de regulă abordată este piaţa unică. Şi acest lucru este în detrimentul ţărilor din Est. Şi aşa, fără o decizie expresă, România nu mai controlează comerţul, ţara noastră, ca restul ţărilor mai mici, a devenit o simplă piaţă de desfacere a produselor din ţările dezvoltate. Cam toate scenariile dezavantajează noii sosiţi. O diminuare a autorităţii naţionale este, de asemenea, în dezavantajul ţărilor mărginaşe.

Toate discuţiile pe teme de importanţă majoră pentru Europa se vor concentra într-o singură zi. Şi acest lucru spune mult. Înainte de toate arată că nu este mai mult decât o reuniune informală. Adică liderii Europei Unite se întâlnesc pentru a trasa liniile directoare ale viitoarei Europe. Câtă putere au rămâne de văzut. În orice caz, în ciuda tuturor promisiunilor, Uniunea Europeană rămâne un proiect în bună parte nerealizat. Partidele aflate acum în campanie electorală se raportează la valorile europene, însă se constată o diferenţă uriaşă între ţările UE, trezind o serie de nemulţumiri. România, din păcate, se află între ţările care au destul de multe nemulţumiri. Va schimba ceva summitul de la Sibiu? Ce aşteaptă România de la acest summit pe care preşedintele Iohannis şi-l poate include în palmaresul lui politic?

Între Moscova și Bruxelles

La prima vedere Viktor Orban lansează un atac necruțător la adresa UE, în realitate premierul Ungariei exprimă un punct de vedere împărtășit de foarte multă lume.

Se va sparge coaliţia PSD-PNL? 

Până la urmă cineva trebuia să dea cu bâta-n baltă şi să spună: “Până aici!” Că în România nicio alianţă politică, nicio coaliţie de guvernare nu a mers până la capăt se ştie.