Image 1
Image 2

La Apaserv s-a semnat al 13-lea contract din cadrul  Programului Operaţional de Infrastructură Mare – POIM 2014 – 2020

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Luni, 25 octombrie, la sediul Apaserv SA Satu Mare, a fost organizată conferinţa de semnare a unui nou contract de lucrări finanțat prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare – POIM 2014 – 2020, privind dezvoltarea regională a infrastructurii de apă şi de apă uzată din judeţul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest.

Dr. ing. Ioan Leitner, managerul instituţiei gazdă a deschis această întâlnire, menţionând faptul că, se semnează cel de al 13-lea contract de lucrări, din cadrul programul de dezvoltarea regională a infrastructurii de apă şi de apă uzată din judeţul Satu Mare.

În prezenţa lui Pataki Csaba preşedinte, Ioan Rus vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, a primarilor Daniel Balogh, din comuna Craidorolţ şi Beres Antal Elek, primarul comunei Lazuri, angajaţi ai Apaserv, nu în ultimul rând, cu participarea reprezentanţilor presei locale, a fost semnat contractul de lucrări din cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014-2020: “Extinderea sistemului zonal de alimentare cu apă Satu Mare către Craidorolț, Crișeni, Eriu Sâncrai și Satu Mic. Extindere canalizare în clusterul Micula” (POIM-SM-CL-02.3). Reamintim că „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare, Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014-2020” are o valoare totală de 990.485.533 lei (fără TVA), din care finanțarea nerambursabilă (Fondul de Coeziune al Uniunii Europene și bugetul de stat) este în valoare de 901.356.596,62 lei.

Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 populație echivalentă în vederea conformării cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE) și epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC).

Detalii tehnice ale investiţiei

Lucrările vor consta în construirea conductelor de aducţiune între localităţile Baba Novac- Craiodorolţ, Crişeni, Eriu Sîncrai şi Satu Mic pe o lungime de 21 de kilometric, construirea unei gospodării de apă în localitatea Craidorolţ, construirea reţelei de alimentare cu apă în localităţile Crişeni, Eriu Sîncrai şi Satu Mic, pe o lungime de 13 kilometri cu 1.078 de branşamente, respective extinderea canalizării în clusterul Micula şi construirea reţelei noi de canalizare în localităţile Bercu, Nisipeni şi Noroieni, pe o lungime de 19,5 kilometri cu 663 de racorduri. Totodată se vor construi 10 staţii de pompare pentru ape uzate cu aproape 9,5 kilometri de conductă sub presiune aferentă acestora.

Preşedintele Pataki şi-a exprimat convingerea că implementarea acestui proiect care include trei comune mari din judeţ, o să contribuie la ridicarea calităţii serviciilor oferite populaţiei, un standard mai bun de confort atât în asigurarea apei potabile, cât şi al serviciile de canalizare. A urat spor la muncă, echipelor care, după cum am aflat, vor lucra concomitant pe cele trei “fronturi” ale investiţiei, în speranţa că nu vor fi afectate alte lucrări de infrastructură.

Antreprenorul Vasile Strango, şi-a exprimat dorinţa de a executa lucrări în condiţii de calitate, pe care să le finalizeze cu minimum 6 luni înainte de termenul menţionat în contractual semnat azi.

Beres Antal Elek, primarul comunei Lazuri, şi-a exprimat satisfacţia că după ani şi ani de aşteptări, timp în care majoritatea caselor din comună au cameră de baie, iată că vor avea şi reţea de canalizare, vor scăpa de ceea ce înseamnă vidanjarea periodică a foselor septice din curţi, cu disconfortul olfactiv aferent.

Daniel Balogh, primarul comunei Craidorolţ, a punctat faptul că, până acum, în ultimii ani, investiţiile realizate pe cuprinsul comunei, pe seama unor programe de finanţare au fost punctuale – grădiniţă, şcoală, dispensar uman ş.a., iată că acum se implementează un proiect care se adresează marii mase de locuitori ai comunei. Chiar dacă doi ani o să fie un anume disconfort ca urmare a şantierului, este bine că se realizează această investiţie mult aşteptată.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with