Image 1
Image 2

Jurnalistul Marian Voicu a lansat la Satu Mare volumul “Tezaurul României de la Moscova”

Jurnalistul Marian Voicu la Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Jurnalistul Marian Voicu la Satu Mare
Jurnalistul Marian Voicu la Satu Mare

Jurnalistul Marian Voicu a venit la Satu Mare joi pentru a vorbi despre o filă importantă din istoria țării: tezaurul României trimis la Moscova în 1916 și 1917. Conferința publică și lansarea cărții cu această temă au avut loc la Centrul Cultural “G.M. Zamfirescu”, în prezența a zeci de sătmăreni.

Printre cei prezenți în sală s-au remarcat profesori de istorie, directori de instituții de cultură, muzeografi, elevi și iubitori de istorie.

Viorica Shibata, referent cultural în cadrul Centrului Cultural “G.M. Zamfirescu” a făcut o prezentare a autorului cărții. Jurnalistul Marian Voicu a absolvit Politehnica și Științele Economice și lucrează de peste 20 de ani în televiziune și radio, ca moderator și producător. Timp de 10 ani a realizat documentare pentru TVR despre comunitățile românești, de la istroromâni și aromâni până la românii de peste Bug și cei din Federația Rusă.

Întrebat cum a ajuns să realizeze această carte-document despre o filă importantă din istoria României, jurnalistul Marian Voicu a declarat că este un subiect despre care se știu foarte puține.

“Tezaurul expediat la Moscova în două tranșe în 1916 și în 1917 nu înseamnă doar tezaurul Băncii Naționale, acesta reprezenta doar 10% din patrimoniul financiar expediat acolo, înseamnă și arhivele statului, arhivele diplomatice, odoarele mănăstirești.

Toate obiectele de artă din Iași și București au fost expediate la Moscova. Cloșca cu puii de aur era doar cea mai reprezentativă piesă, practic tot ce avea România mai de preț atunci a fost împachetat în grabă, în saci sigilați, și expediat la Moscova”, a explicat jurnalistul.

Întrebat dacă aceste bunuri vor ajunge din nou la proprietarii de drept, Marian Voicu a răspuns că au existat două restituiriȘ în 1935 au fost restituite o parte din arhive și în 1956 au fost restituite o parte din obiectele de artă, circa 40.000.

“Cu toate acestea, noi știm că acolo au mai rămas multe lucruri expediate. Unele au fost pierdute. Aurul Băncii Naționale, de exemplu, știm că a fost cheltuit în anii ’20 și ’30. Este pentru prima oară când public, în acest volum, documentele din Arhivele Ministerului de Externe și Arhivele Statului unde se arată clar că aurul a fost cheltuit.

Bijuteriile Coroanei, sau bijuteriile Reginei Maria, așa cum apar ele în însemnări, au fost vândute, se pare, pe piața de la Viena. Cu toate acestea, mai știm că mai există arhive în Federația Rusă și știm că mai există obiecte de artă acolo.

Deși noi nu avem niciun inventar general, noi știm că rușii au un inventar – registru general realizat de două ori, comandat mai întâi de Lenin și apoi de Stalin, iar acest registru general ar putea arăta foarte limpede ce a mai rămas în Federația Rusă”, a mai declarat Marian Voicu.

Rușii evită să scoată din arhive registrul general cu inventarul tuturor bunurilor trimise

Cu toate acestea, rușii evită să scoată din arhive acest document fundamental. Statul Român s-a comportat cu o nefirească discreție atunci când s-a pus în discuție acest subiect. Statul Român nu a negociat niciodată de pe poziție de egalitate cu Federația Rusă, excepție face singurul moment incredibil din 1965 când Ceaușescu era proaspăt numit secretar general al Partidului Comunist Român.

Dar în rest nu au existat decât intenții de a se face o comisie, așa cum există acum, mai explică jurnalistul. Este vorba despre o comisie care s-a întâlnit doar de 5 ori în 13 ani, ultima oară în ianuarie 2016. “O comisie în care însă se negociază trecutul, adică se discută teme istorice, nicidecum teme de drept internațional, așa cum e cazul acum.

Adică noi am dat aliatului din acea perioadă, Imperiului Țarist, toate aceste bunuri în baza unor protocoale care au valoare de tratat internațional. Cu toate acestea, noi vorbim despre tezaur și ei vorbesc despre istoria tezaurului. Noi spunem că, dacă rușii ar face acest gest etic de a restitui această creanță a poporului român, atunci relațiile bilaterale ar fi mai bune.

Rușii spun dimpotrivă. Dacă relațiile bilaterale vor fi mai bune, atunci poate că se vor gândi să restituie tezaurul. Și iatăȘ avem un cerc vicios din care nimeni nu știe cum să iasă de 100 de ani”, a mai menționat Marian Voicu.

Volumul a fost lansat și la București, în 12 decembrie 2016, când s-au împlinit 100 de ani de la primul transport din Tezaurul României. Practic, volumul este inventarul unei istorii de 100 de ani, cea mai importantă și amplă lucrare realizată până acum pe acest subiect.

În încheierea conferinței, sătmărenii au cumpărat volumul proaspăt lansat și la Satu Mare, cu autograful autorului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with