Image 1
Image 2

Jumătatea mai mică și jumătatea mai mare a parlamentului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Luni, 4 noiembrie. Zi decisivă pentru guvernul Orban. La 25 de zile de la căderea guvernului în urma moțiunii de cenzură din 10 octombrie premierul desemnat Ludovic Orban își prezintă în fața parlamentului guvernul. Este un mod de a spune în fața parlamentului, pentru că două partide au anunțat că vor absenta. Deci noua echipă guvernamentală va fi prezentată doar în fața unei jumătăți a parlamentului.

Dacă jumătatea prezentă va avea peste 233 de voturi guvernul trece. Dacă jumătatea este mai mică de fatidica cifră 233 premierul desemnat o ia de la capăt. Practic, se confruntă cele două jumătăți ale parlamentului. Cine va învinge? Este o chestiune de câteva voturi.

De fapt nu este vorba doar despre o zi decisivă, ci despre o săptămână decisivă. Exact în ziua când se vota pentru căderea guvernului PSD se declanșa și campania electorală pentru alegerile prezidențiale.
Ludovic Orban, președintele PNL, îi mulțumea președintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul acordat pentru succesul moțiunii.

În aceeași zi Victor Ponta, președintele Pro România, deși votase pentru căderea guvernului PSD, anunța că va propune un guvern al social-democraților. Se baza pe faptul că PSD și Pro România puteau asigura o majoritate parlamentară.

Președintele Iohannis nu a ținut seama de această variantă și l-a desemnat pe Ludovic Orban cu formarea guvernului. Adunarea numărului de parlamentari necesari nu a fost un lucru ușor.
Până în momentul votului nu se știe dacă există o majoritate parlamentară sau sunt doar promisiuni. Lupta este în desfășurare și se duce pe mai multe fronturi.

Căderea guvernului în timpul campaniei electorale a deturnat atenția alegătorilor de la competiția pentru alegerea președintelui.

Klaus Iohannis a devenit maestrul dublelor lovituri. Peste euroalegerile din luna mai a suprapus un referendum, iar peste campania prezidențială a trântit guvernul. S-a folosit de ALDE și Pro România, dar și aceste partide au avut propriile lor obiective.

Se poate spune că în afară de PSD toată lumea a avut de câștigat. Guvernul Dăncilă a fost înlăturat plasând PSD jumătate în opoziție, jumătate la guvernare. Oricum, căderea guvernului a tăiat avântul PSD de a cheltui banii publici pe pomeni electorale.

Că va trece sau nu, guvernului PNL îi revine sarcina de a repara găurile din buget făcute de PSD. Situația economică este mai mult decât dezastruoasă. Guvernele PSD au dat iama în buget, singura lor grijă fiind stimularea alegătorilor.

Ar fi o mare minune dacă România nu va intra în criză datorită refuzului unui partid de a gândi economic. Guvernele PSD, mai ales ultimul, au umflat aparatul bugetar ignorând investițiile. Cea mai mare catastrofă pentru România ar fi dacă guvernul PNL va merge în aceeași direcție cu fostul guvern PSD, cu gândul la alegerile de anul viitor.

Să nu uităm că este ultima săptămână a campaniei electorale. Duminica următoare alegătorii sunt chemați la urne. Miza este locul doi. Se va califica în turul doi candidatul PSD? Va reveni puternic din spate Dan Barna, candidatul USR-PLUS? Se va confirma că Mircea Diaconu, susținut de ALDE și Pro România, este cel ce va intra în turul doi?