Image 1
Image 2

Judeţul Satu Mare, pe locul 3 în ţară la pacienţi diagnosticaţi de cancer

Personalul secției de Oncologie care a participat voluntar la consultațiile mamare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Personalul secției de Oncologie care a participat voluntar la consultațiile mamare
Personalul secției de Oncologie care a participat voluntar la consultațiile mamare

Peste 200 de femei s-au înscris la consultațiile gratuite realizate la Secția de Oncologie

Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare a desfăşurat o acţiune de informare şi diagnostic prin cabinetele de specialitate, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului de sân.

Mai exact, medicii secţiei Oncologie, în mod voluntar au oferit consultaţii oncologice, învăţându-le pe doamne să se autoexamineze, după care acestea au beneficiat şi de câte o ecografie mamară.
Deşi iniţial medicii stabiliseră un număr de consultaţii, datorită cererii mari aceştia au decis să onoreze toate programările, lucru care a dovedit că acţiunea a avut efect în rândul populaţiei.

De altfel, însuşi managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Adrian Marc, a mărturisit că locurile au fost ocupate într-un timp foarte scurt.

În România, în fiecare oră o femeie află că are cancer la sân

Pentru ziua de luni au fost înscrise 107 paciente, prezentându-se 99. Acestea au beneficiat toate de consultul oncologic, unde 4 medici de pe secţia de Oncologie le-au învăţat cum să se autoexamineze. “Mai avem pe lista de aşteptare 120 de persoane. Trebuie să ne gândim foarte bine cum le vom planifica, deoarece nu dorim să refuzăm pe nimeni.

Luni, noi, medicii care am examinat şi le-am învăţat cum să se autoexamineze, nu am întâlnit niciun nodul suspect la niciuna din cele 99 de paciente. Desigur, nu ştiu ca s-a întâmplat la ecografie, ţinând cont că acestea s-au mai făcut şi marţi, dar şi miercuri”, a mărturisit dr. Loredana Aracs Tămaș, șefa secției, unul dintre medicii oncologi care au participat la această acţiune.

În România, în fiecare oră o femeie află că are cancer la sân, anual fiind diagnosticate peste 9.500 de persoane cu această afecţiune gravă, potrivit Globocan 2018. De altfel, îngrijorător este faptul că județul Satu Mare este al treilea din țară la numărul cazurilor de cancer depistate de orice tip, iar în ceea ce priveşte cancerul de sân, acest tip este tot mai des depistat la femeile tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, unde nu există întotdeauna un factor genetic.

“La nivelul judeţului Satu Mare stăm destul de sus cu incidenţa cancerului de sân, avem multe cazuri. Pe de altă parte, a scăzut incidenţa în ceea ce priveşte vârsta. Depistăm cancerul de sân la domnişoare de 22, 23 de ani care nu au pe nimeni în familie şi totuşi au această boală confirmată”, a explicat medicul Loredana Aracs.

Femeile sunt îndemnate să meargă la controale periodice. Cancerul de sân se poate depista precoce prin simpla palpare. Dacă nu se fac nici palpările lunare, dar nici controalele periodice, până să se observe nodulul care deformează sânul, de 3-4 centimetri, boala este avansată.

Cu cât depistarea bolii se face într-un stadiu incipient, cu atât tratamentul este mai eficient, mai puţin mutilant şi necesită un efort financiar mai redus. Astfel se poate îmbunătăţi nu numai rata de supravieţuire, dar şi calitatea supravieţuirii.

Acţiunea organizată luni a venit în sprijinul doamnelor şi domnişoarelor sub 50 de ani, tocmai pentru că specialiştii sunt îngrijoraţi de faptul că astfel de cazuri apar tot mai frecvent la tinere. Investigaţia pentru femeile în postmenopauză este mamografia, care durează 20 – 25 de minute. Dacă se opta pentru mamografii, numărul pacientelor care beneficiau de această investigaţie era mult mai mic. Mamografiile pot fi făcute oricând în policlinică, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie.

11 comentarii

  1. E simplu si usor de spus “… din cauza doctorilor …” , Dar ma rog de unde stii tu ???, Esti cumva un dumnezeu pe pamant de stii asa de bine pe toate ?. Doctorii fac se stiu si ce pot, restul nu depinde de ei !. Alegerea unui doctor iti apartine, nu iti impune nimeni !. Daca stii sa tratezi mai bine ( sau nu ai incredere in doctori) atunci de ce mergi la doctor ???.
    ( pt. milioanele de morti subite in randul tinerilor de pe urma vaccinurilor antiCOVID administrate care in multe cazuri au fost impuse cu toate ca sunt nesigure ( 400 efecte adverse ) cine raspunde ???)

  2. Mai mor oameni, nimeni nu e absurd si nimeni nu e vesnic, dar cind mor cu zile din cauza doctorilor este greu de acceptat.
    Eu zic ca in Romania ar trebui scos atit Juramintul lui Hypocrate cit si Juramintul de Parlamentar, sint doar formalitati fara valoare, dar in alte parti (spre exemplu in Israel) astfel de juraminte sint sfinte.

  3. Nici medicii nu sunt atotstiutori, nu sunt niste dumnezei !!!. In schimb, cu o moarte cu totii suntem datori !. Fiecare moare atunci cand vrea bunul Dumnezeu !. Oricata stiinta ar fi pe lumea asta trecatoare tot bunul Dumnezeu decide asupra noastra . Sistemul medical s-a transformat intr-o mare afacere la care ati contribuit cu totii cu mici exceptii !!!. Ala cu Hypocrate este o poveste , va fi cu Hypocrate atunci cand banul se va numi Hypocrate dar si atunci tot bunul Dumnezeu va decide asupra noastra indiferent de averile si banii nostri sau daca suntem speciali sau nu !!!. Nici regii sau reginele nu traiesc o vesnicie !. Asta este realitatea pe care trebe acceptat. Fiecare dintre noi la un moment dat ne vom desparti de cei dragi noua. Asta este soarta noastra pe care trebe sa acceptam. Nici Mantuitorului nu i-a fost usor cand s-a lasat rastignit pt. noi !.

  4. Eu m-am abtinut sa pronunt numele doctoritei, dar la @Adela este cu totul altceva, mama ei a murit “ingrijita” de aceasta doctorita. E pacat ca noi ajungem sa vorbim despre neglijente cind e vorba de viata oamenilor.
    Dar am o intrebare: doctorii care absolva acum facultatea de medicina mai depun Juramintul lui Hypocrate? Ala care spune ca doctorul trebuie nu numai sa-i vindece pe oameni ci si sa-i faca mai buni si mai puternici. Vad ca Juramintul lui Hypocrate seamana tot mai mult cu Juramintul de Parlamentar, adica ZERO, niste declaratii goale de continut, nu creeaza nici un fel de emotie si se uita foarte repede de ele. Pacat ca astfel de lucruri se intimpla doar pentru a fi bifate intr-un CV.

  5. Nu pot să nu comentez când e vorba de medici din Satu Mare, la 68 ani boala nemiloasă m-a pus la pat, minunați medici din SM, cu medicamente, terapii și bisturiu, au făcut să ajung la 87 ani, cei 6 specialiști prin referatele medicale adresate comisiei RECOMANDA asistent medical permanent pentru continuarea vieți în scaun rulant singur. Comisia condusă de un MEDIC ?, ignoră și refuză recomandarea, Curtea de apel Oradea m-ia salvat viața, dos. 748/83/2021.

  6. Este vorba despre Aracs Tamas Loredana, sef sectie oncologie, un medic tanar scolit in Cluj-Napoca se pare, un medic care ne arata ca speranta a murit in Satu Mare, un medic caruia i se face multa reclama in ziarele și la posturile TV locale. Nu o recomand nimanui iar daca aveti in familie pe cineva cu o problema de acest gen nu va recomand Satu Mare! Nu comunica defel cu pacientii nici cu apartinatorii, in caz de urgenta nu poate fi contactata! In caz ca apar complicatii si apar in timpul chimioterapiei sunt convinsa habar nu au sa le gestioneze, nici parerea altora nu o cer sunt atotstiutori!

  7. “Numai comentarii negative, rauvoitoare?!?!” Voi de ce vorbiti prostii daca nu stiti?

    @Adela, imi pare rau pentru mama ta, cred ca aici este vorba de aceeasi doctorita, si eu am avut o experienta neplacuta cind fratele meu a mers la dinsa. Cind un bolnav merge la un oncolog si are sute de noduli sub piele pe tot corpul (cred ca li se mai spune limfoame, se simteau la palpare, cred ca avea cam 200 noduli) logic ar fi ca doctorul sa incerce sa determine cauza, in cazul asta se fac analize, se programeaza la RMN sau CT. Nici macar o simpla analiza de singe n-a facut aceasta doctorita, practic n-a facut nimic, i-a prescris ceva tablete si i-a spus: “te duci acasa, iei aceste tablete si revii peste 3 luni”. Nu este revoltator? Noi familia ne-am mobilizat rapid si a doua zi l-am dus la Oradea, unde s-a dovedit ca bolnavul avea o insuficienta grava de hemoglobina, practic era pe moarte, doctorii de acolo i-au spus ca daca intirzia 10-15 zile nu mai putea fi salvat. Au urmat transfuzii de singe si alte tratamente in spital si intr-un final au reusit stabilizarea. Tabletele prescrise de doctorita nu l-ar fi ajutat cu nimic.
    Unde sint comentariile “rauvoitoare”? N-ar fi mai bine ca doctorita sa fie luata la intrebari pentru modul execrabil in care si-a facut datoria? Mai stiu un caz “tratat” de aceeasi doctorita, un pacient cu cancer de piele era sub directa ei observatie. Se stie ca un cancer de piele se poate transfera rapid la creier, asta o stim si noi care nu sintem cadre medicale. Logic ar fi fost ca doctorita sa-i faca periodic si o radiografie la creier, sa prevada acest risc. N-a facut asta, pacientul a facut cancer la creier, cind si-au dat seama era prea tirziu si pacientul (inca tinar) a murit in citeva zile.
    Eu nu contest ca exista si doctori care isi fac meseria, dar astfel de specimene care trateaza oamenii ca pe obiecte si care compromit Corpul medical n-ar trebui lasate sa faca rau la nimeni.
    Mergeti in Israel, acolo cind un pacient este internat in spital imediat vin la patul lui 3-4 doctori fiecare pe specialitatea lui, stabilesc impreuna care sint procedurile de urmat. Nu degeaba Israelul are cel mai avansat sistem medical din lume. Dar acolo daca vorbesti de spaga la doctori se considera o jignire. Romania este o jungla fata de Israel iar asta nu-i face deloc cinste. Daca aceasta doctorita ar ajunge in Israel in scurt timp ar fi data afara.

  8. Nu o recomand! Mama mea a murit in grija ei! Se simtea rau si i-au retinut cardul pe sectie, au trimis-o acasa! Nepasatoare si incompetenta, nu misca un deget fara ceva atentii! Nu va puneti speranța in medicii din SM!!!Nu are rost! Nu credeti reclama agresiva care li se face in mass-media. Nu s-a schimbat absolut nimic! Salariile lor sunt foarte mari dar cam atat! Mi s-a spus sa schimb medicul de pe grupurile de sustinere pentru ca nu este normal felul in care aceasta doctorita comunica sau mai bine zis nu comunica cu pacientii si apartinatorii!

  9. Nu stiu cine e sef dar acolo este o doctorita nepregatita, pe linga ca e nepriceputa nici nu are curiozitate profesionala. Stiu pentru ca am avut in familie un caz de cancer iar doctorita nu s-a deranjat sa-i faca macar citeva analize. A trebuit sa mergem la Oradea sa salvam bolnavul. Ulterior am auzit si alte pareri nefavorabile despre doctorita.

Lasă un răspuns

Connect with