Termenul de depunere a documentaţiilor este 11 septembrie 2014
De la lansarea conceptului de produs tradiţional atestat, galantarele magazinelor s-au umplut de oferte cu etichetă în speranţa unui câştig substanţial mai mare. Dacă înainte de modificarea legislaţiei în domeniu la nivel naţional existau peste 4.000 de asemenea produse atestate, în prezent sunt doar 83. Producătorii de la noi din judeţ deţineau peste 300 produse tradiţionale atestat, în vreme ce în prezent doar 10 au obţinut reatestarea.
Se cuvine subliniat faptul că termenul limită de depunere a documentaţiei pentru reatestarea produselor tradiţionale este 11 septembrie. Reatestarea va continua şi după data menţionată pentru produsele noi, neatestate până acum.
Condiţii de reatestare
Conform legislaţiei în vigoare, produsul tradiţional este produsul fabricat pe teritoriul naţional şi pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziţia lui aditivi alimentari, care prezintă o reţetă tradiţională, un mod de obţinere sau prelucrare tradiţional şi care se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii.
Pentru a atesta un produs tradiţional trebuie depus un caiet de sarcini care va conţine următoarele elemente: numele produsului (trebuie să fie unic), descrierea caracteristicilor produsului tradiţional, descrierea caracteristicilor materiilor prime, descrierea caracteristicilor ingredientelor, descrierea metodei de producţie specific locală, descrierea elementelor specifice privind ambalarea, descrierea elementelor care definesc specificitatea produsului finit, fotografia şi descrierea desenului pe secţiune, cerinţele minime şi procedurile de verificare şi control al tradiţionalităţii produsului, capacitatea de producţie realizată.
Mai multe citiţi în ediţia tipărită de sâmbătă, 23 august, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).
1 comentariu
Probabil ca judetul Satu mare sta cel mai bine avind in vedere ca are zece din 83 insa ce va fi cu restul din puzderia de casute din centru.