Image 1
Image 2

Judeţul Satu Mare are reatestate doar 10 produse tradiţionale faţă de peste 300 înainte de modificarea legislaţiei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Reatestarea produselor tradiţionale este obligatorie
Reatestarea produselor tradiţionale este obligatorie

Termenul de depunere a documentaţiilor este 11 septembrie 2014

De la lansarea conceptului de produs tradiţional atestat, galantarele magazinelor s-au umplut de oferte cu etichetă în speranţa unui câştig substanţial mai mare. Dacă înainte de modificarea legislaţiei în domeniu la nivel naţional existau peste 4.000 de asemenea produse atestate, în prezent sunt doar 83. Producătorii de la noi din judeţ deţineau peste 300 produse tradiţionale atestat, în vreme ce în prezent doar 10 au obţinut reatestarea.

Se cuvine subliniat faptul că termenul limită de depunere a documentaţiei pentru reatestarea produselor tradiţionale este 11 septembrie. Reatestarea va continua şi după data menţionată pentru produsele noi, neatestate până acum.

Condiţii de reatestare

Conform legislaţiei în vigoare, produsul tradiţional este produsul fabricat pe teritoriul naţional şi pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziţia lui aditivi alimentari, care prezintă o reţetă tradiţională, un mod de obţinere sau prelucrare tradiţional şi care se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii.

Pentru a atesta un produs tradiţional trebuie depus un caiet de sarcini care va conţine următoarele elemente: numele produsului (trebuie să fie unic), descrierea caracteristicilor produsului tradiţional, descrierea caracteristicilor materiilor prime, descrierea caracteristicilor ingredientelor, descrierea metodei de producţie specific locală, descrierea elementelor specifice privind ambalarea, descrierea elementelor care definesc specificitatea produsului finit, fotografia şi descrierea desenului pe secţiune, cerinţele minime şi procedurile de verificare şi control al tradiţionalităţii produsului, capacitatea de producţie realizată.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de sâmbătă, 23 august, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with