Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 02.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 03.32 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 04.34 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Căpşunul, o cultură rentabilă 05.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Adriana Hagău, titlul emisiunii: Antibioticele, între uz şi abuz 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.33 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Emilia Enătescu 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ioan Man, titlul emisiunii: Cât de ameninţată este biodiversitatea? 11.16 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 14.25 Teleshopping 14.41 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa, întâlnirea cu Dumnezeu la cel mai înalt nivel 15.38 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Seminţele de calitate asigură succesul în agriculturăn 17.53 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, ttlul emisiunii: Copiii şi fricile lor 23.30 Ştiri

Joc politic şi politizare

Scris de Dumitru Păcuraru, 07 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Parlamentul a redescoperit o armă politică veche de când există democraţie reprezentativă. Înfiinţate odată cu Parlamentul, comisiile de control ale diferitelor instituţii au funcţionat ca nişte mecanisme de stipendiere a parlamentarilor. Partidele şi-au împărţit funcţiile în raport cu ponderea fiecăruia. Preşedinţi, vicepreşedinţi, secretari s-au ales cu consilieri, maşini şi şoferi la scară. Din când în când s-a mai scris despre modul în care nu-şi făceau datoria.

“Munca în comisii” a devenit un refugiu, o scuză pentru cei care în plen nu au luat niciodată cuvântul.
Prima comisie care a spart gheaţa a fost cea care a verificat aşa zisa fraudare a alegerilor prezidenţiale din 2009. Remarcat ca preşedinte de comisie, Andrei Ţuţuianu a tulburat câteva ape liniştite. Desemnat ministru al Apărării tocmai pentru că s-a arătat bătăios, după un conflict în spatele uşilor închise, a redevenit un parlamentar oarecare în masa iluştrilor necunoscuţi.

S-au făcut speculaţii, ba că a supărat serviciile, ba că l-a deranjat pe Liviu Dragnea sau că a avut întâlniri secrete cu preşedintele Klaus Iohannis. Cert este că trece drept o victimă a modului în care s-a angajat în aflarea adevărului despre noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009.

Din acest prim demers parlamentar se poate trage concluzia că şi parlamentarii, prin comisiile din care fac parte, ar putea juca un rol în depistarea unor cauze care au condus la nerealizarea unor obiective de interes naţional. De exemplu nu s-a auzit niciodată ca una dintre comisii, cum ar fi cea pentru Transporturi şi infrastructură să fi făcut o analiză a prestaţiei domeniului de care răspund.

În acest sens trebuie înţeleasă intervenţia directorului SRI. Eduard Hellvig atrage atenţia parlamentarilor să nu politizeze activitatea lor atunci când au în vedere SRI. Are dreptate în măsura în care şi SRI se lasă mânat de resorturi politice.

Odată descoperit rolul pe care îl poate avea o comisie de control parlamentar în aflarea adevărului despre o anumită chestiune, parlamentarii ar trebui să persevereze în această direcţie. Nu se va întâmpla acest lucru decât în măsura în care există un interes politic imediat.

Zadarnic le cere Hellvig să nu includă SRI în jocuri politice pentru că una dintre coordonatele de bază ale parlamentului este chiar politizarea unor acţiuni desfăşurate de diverse instituţii. Depolitizarea este o utopie chiar şi în ceea ce priveşte Justiţia. Din moment ce există un minister al Justiţiei, iar ministrul este numit politic despre ce independenţă este vorba?

Atâta vreme cât preşedintele, care provine dintr-un partid politic şi la sfârşitul mandatului se întoarce la partidul său, numeşte Procurorul General şi şeful DNA, independenţa Justiţiei este relativă. Chiar directorul SRI este numit politic. La propunerea preşedintelui, cu acordul parlamentului a fost numit şi Eduard Hellvig. În aceste condiţii cum pot fi lăsaţi anumiţi demnitari şi anumite instituţii apolitice în afara jocului politic?

Nimeni nu poate fi lăsat înafara jocului politic. ONG-urile fac politică, liderii sindicali fac politică, mass media este puternic implicată în jocul politic. Până şi grădiniţele, casele de copii, casele de bătrâni, sunt atrase în jocul politic atunci când politicienii le fac cadouri cu diferite ocazii.

Ar trebui însă să existe o anumită decenţă din partea tuturor. Jocul politic face parte din viaţa de zi cu zi. Oamenii în piaţă fac politică în jurul preţurilor la legume şi fructe. Fac politică şi atunci când văd cum cresc preţurile la utilităţi. Guvernul, prin politicile sale heirup-iste obligă la acest mod de manifestare civică din ce în ce mai politizată.
Actuala guvernare PSD-ALDE pare să fie una dintre cele mai politizate de după 1989.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend