Image 1
Image 2

Jeleurile sunt pline de arome, zahăr, E-uri şi coloranţi

Jeleurile sunt pline de arome, zahăr, E-uri şi coloranţi
Jeleurile sunt pline de arome, zahăr, E-uri şi coloranţi
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Jeleurile sunt pline de arome, zahăr, E-uri şi coloranţi
Jeleurile sunt pline de arome, zahăr, E-uri şi coloranţi

Jeleurile, un dulce preferat de mai toţi copiii a fost supus analizei în cadrul unui studiu realizat de Asociaţia Pro Consumatori în cdrul Campaniei Naţionale de Informare şi Educare, “Să învăţăm să înţelegem eticheta”.

Cercetarea a vizat 44 de sortimente de jeleuri achiziţionate din marile structuri comerciale. La 91% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale în compoziţia acestora.  De altfel, specialiştii au catalogat jeleurile drept cocteiluri chimice, nocive pentru creierul copiilor.

Numai la 4% dintre produsele supuse cercetării s-au folosit arome identic naturale, iar la 5% dintre sortimente s-au folosit substanţe de aromatizare, fără a fi menţionată natura acestora.

Studiul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătăţii acestora.

La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşete cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs. Astfel, se încalcă recomandarea din Ordinul nr.1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Rezultatul studiului arată printre aletele că în sortimentele de jeleuri analizate, cantitatea de zahăr adăugat variază între 7 şi 14 linguriţe per 100 grame produs, adică între 43 de grame zahăr şi 85 de grame de zahăr la 100 grame de produs.

Conţinutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică şi valoarea energetică ridicată. Aceasta variază între 307,4 kcal şi 382,5 kcal. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulţi şi copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 grame de zahăr pe zi.
Efectele zahărului în alimentaţia copiilor sunt multiple şi pot duce la probleme grave de sănătate: dereglarea metabolismului calciului, obezitate, diabet, “zahăr ascuns”.

În cele 44 de produse analizate s-au identificat 34 aditivi alimentari. 93% din jeleurile analizate conţin acid citric (E330), mai multe de jumătate au în componenţa curcumina (E 100), iar 50% din jeleuri conţin carmin – colorant roşu strălucitor produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi zdrobite.

La 47% dintre produse s-au folosit coloranţi sintetici.
Specialiştii APC subliniază că cei mici sunt şi cei mai afectaţi de consumul aditivului sunset yellou. În timp acesta declanşează sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), mai ales dacă este folosit în combinaţie cu conservantul E 211(benzoat de sodiu).
Din cauza multiplelor sale efecte adverse, autorităţile din Finlanda şi Norvegia au hotărât interzicerea aditibului E 110. În restul ţărilor din Uniunea Europeană, doza zilnică admisă este de 2,5 mg/kg corp.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with