Image 1
Image 2

ISJ a invalidat patru dosare de profesori înscrişi la examenul de definitivare în învăţământ

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

isj-sm-2Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Satu Mare a afişat lista candidaţilor înscrişi la examenul naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2017.


Este vorba de 118 cadre didactice, dintre care 114 au fost validate, iar 4 au fost invalidate: două educatoare, o învăţătoare şi un profesor. Sunt menţionate şi motivele invalidării dosarelor pentru fiecare solicitant în parte: 1) vechime la catedră: 21 de ani, 9 luni, 17 zile; 2) vechime la catedră: 7 ani, 10 luni; 3) vechime la catedră: 7 ani, 3 luni, 13 zile; 4) prezentă la trei sesiuni: 2013 (5,80); 2014 (5,70) şi 2015 (7,35).

Calendar de desfăşurare

Examenul de definitivare se va desfășura, potrivit ordinului, după următorul calendar: până la 31 martie 2017: efectuarea inspecțiilor de specialitate pentru candidații care susțin proba scrisă în sesiunea 2017; 31 martie – 10 aprilie 2017: completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere în aplicația electronică; 20 aprilie 2017: susținerea probei scrise; 25 aprilie 2017: afișarea rezultatelor; 25 – 26 aprilie 2017: depunerea contestațiilor; 26-29 aprilie 2017: soluționarea contestațiilor; 30 aprilie 2017: afișarea rezultatelor finale (la sediul centrului de examen și pe site-ul www.definitivat.edu.ro).
Validarea de către MENCS a rezultatelor examenului se va face prin ordin al ministrului educației, în perioada 2-22 mai 2017.

Noutăți în desfășurarea examenului

În acest an școlar, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS) a adus unele noutăți în desfășurarea examenului.
Examenul național de definitivare în învățământ în anul școlar 2016-2017 se desfășoară potrivit calendarului și metodologiei publicate recent în Monitorul Oficial și aplicabile de la data publicării.
Astfel, conform Ordinului MENCS nr. 5223/2016 privind aprobarea Calendarului de organizare și desfășurare a examenului național de definitivare în învățământ în anul școlar 2016-2017, candidații s-au putut înscrie la examen până pe 7 octombrie, urmând ca dosarele de înscriere să fie validate sau respinse până pe 21 octombrie.
Structura examenului presupune două etape: o primă etapă (eliminatorie) ce constă în susținerea a două inspecții de specialitate și în evaluarea portofoliului profesional, precum și o etapă subsecventă ce constă într-o probă scrisă. Examenul se organizează distinct pentru fiecare disciplină sau specialitate în parte, iar subiectele aferente sunt elaborate de MENCS.
Pentru obținerea definitivării în învățământ, metodologia impune condiția efectuării unui stagiu de practică obligatoriu de către cadrul didactic. Stagiul are durata de un an și presupune predarea efectivă la clasă, în sistemul preuniversitar de învățământ, ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite.

Evaluarea

„Nota minimă de promovare a întregului examen a rămas 8, dar, spre deosebire de sesiunile anterioare, în care nota la examen era rezultatul obţinut la proba scrisă, în sesiunea 2017 nota va fi calculată pe baza unei formule ce include notele de la inspecţiile de specialitate, nota acordată pentru portofoliul profesional personal şi nota la proba scrisă”, este explicat într-un comunicat de presă al ministerului.
Potrivit prevederilor ordinului, orice fraudă sau tentativă de fraudă la proba scrisă poate conduce la eliminarea candidatului din examen. Candidații eliminați pierd dreptul de a se înscrie la examen în sesiunea imediat următoare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with