Image 1
Image 2

Între interesul de partid și constrângerile economice

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Insistența cu care fostul premier Sorin Grindeanu ține să rămână în PSD arată că lucrurile nu sunt deloc clare în partidul din care a fost exclus. Se așteaptă debarcarea lui Liviu Dragnea. Lupta se dă pentru moștenirea funcției supreme. Dacă problemele judiciare l-ar fi obligat pe Dragnea să-și dea demisia câtă vreme Grindeanu era șeful guvernului, cu siguranță el ar fi devenit și șeful partidului.

Nu a fost să fie. Tânărul pe care l-a lovit norocul făcându-l premier pe neașteptate a devenit victima propriei lui ambiții. :i rămâne în continuare cramponat de o poziție pe care practic nu a meritat-o.
Prin contrast, Mihai Tudose demonstrează că este un prim ministru mult mai bun, eficient, cu reacții rapide. Prin urmare, dacă va fi să plece Liviu Dragnea deja se știe cine îi va lua locul. În niciun caz Sorin Grindeanu. Nu poate fi vorba nici despre Victor Ponta, pentru că el își face propria lui jucărie.

Grindeanu a văzut că singurul om care a rămas până la capăt alături de el a fost Victor Ponta. De ce nu se înscrie în proiectul lui politic? De ce fostul premier nu merge alături de Ponta? Doi foști premieri pot trage un partid după ei. Cel puțin așa se crede din moment ce amândoi susțin că au avut rezultate bune.

Realizările premierului Victor Ponta au fost scheletul campaniilor electorale din 2016. Sorin Grindeanu la rândul lui susține că guvernului pe care l-a condus i se datorează creșterea economică record de 5.7%. Cea mai mare din UE.

Sau poate că nu este decât o păcăleală statistică. Sunt analiști economici care afirmă că România riscă să repete experiența dramatică a Greciei. Ne paște o catastrofă financiară? Datele sunt atât de sofisticate încât nimeni nu știe cum va evolua România sub conducerea PSD.

Viitorul PSD este încărcat de întrebări care nu-și găsesc răspunsul nici în sediile partidului. Adevărul este o piatră rară pe care o deține doar Liviu Dragnea.
Numai președintele Dragnea știe cu exactitate cum stă PSD-ul în acest moment. Mihai Tudose știe cum stă România. Din această cauză ia măsuri care vin în contradicție cu programul de guvernare. Realitatea a răsturnat toate calculele electorale ale PSD în doar o jumătate de an. Iar mandatul este de patru ani. Multe se pot schimba în trei ani și jumătate. Pot dispărea de pe prima poziție toate personajele actuale.

PSD are în acest moment cele mai puține personalități marcante din toată istoria lui. Nu mai are nici măcar baroni locali. A rămas și fără penalii celebri, de mare notorietate. Lumea este tentată să spună că PSD s-a transformat într-un partid de mediocrități. Din această cauză preocuparea majoră a PSD este să-și mențină electoratul. Asta explică de ce continuă să promită majorări de salarii și pensii chiar dacă nu mai sunt resurse.

Acțiunile lui Liviu Dragnea au o explicație politică logică. Ca președinte de partid, el simte că este de datoria lui să mențină partidul sus, pe prima treaptă în top. Dacă premierul pune pe prima treaptă interesul țării, s-ar putea să se despartă de Liviu Dragnea. Până la urmă cineva trebuie să se bată pentru partid. Interesul de partid primează.

În momentul când Emil Boc a pus partidul pe planul doi PDL a căzut. La PSD nu se permite așa ceva. De aceea va trebui să urmărim cu atenție evoluția lui Mihai Tudose. Fostul premier Grindeanu, ca și Victor Ponta, rămân elemente secundare. Rolul lor crește în condițiile accentuării crizei în PSD. Între interesele de partid și constrângerile economice, ce alege Mihai Tudose? Dar Liviu Dragnea?