Image 1
Image 2

Într-o săptămână peste 1700 de sătmăreni au fost diagnosticaţi cu viroze şi pneumonii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Într-o săptămână peste 1700 de sătmăreni au fost diagnosticaţi cu viroze şi pneumonii
Într-o săptămână peste 1700 de sătmăreni au fost diagnosticaţi cu viroze şi pneumonii

Peste 2000 de doze de vaccin gripal au fost distribuite către medicii de familie în ultimele două săptămâni pentru imunizarea persoanelor din categoriile la risc, subliniază medicul epidemiolog Lidia Tămaş, şef Serviciu Epidemilogie în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare.

Ultima tranşă de vaccin alocată judeţului Satu Mare este de aproximativ 6000 de doze şi este destinată exclusiv medicilor de familie din tot judeţul. Pentru o acoperire  satisfăcătoare, fiecărui cabinet i-au fost alocate aproximativ 30 de doze de vaccin gripal pe care medicii sunt invitaţi să le ridice de la sediul DSP Satu Mare. În contextul epidemilogic , tot mai mulţi locuitori solicită să se vaccineze, însă dozele nu au ajuns în toate localităţile, cum este şi cazul Acâşului. Doctoriţa Tămaş a precizat că pentru a intra în posesia vaccinului medicii trebuie să se prezinte la DSP şi astfel să dea curs cererii din partea populaţiei. “~n cursul zilei de marţi, 2 februarie, am avut 6 medici de familie care au venit să-şi ridice dozele pentru a putea să-i imunizeze pe pacienţii care doresc acest lucru” a spus medicul epidemiolog.
Vaccinul gripal distribuit în acest an conţine antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul AH1N1.

Sunt vaccinate gratuit  persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei Ministerului Sănătăţii şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Având în vedere situaţia din Ucraina, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să se asigure că unităţile sanitare  iau toate măsurile de prevenire specifică şi nespecifică a gripei (purtarea echipamentului de protecţie, limitarea circulaţiei  bolnavilor şi aparţinătorilor, vaccinarea antigripală a personalului medical) şi să raporteze zilnic orice caz cu evoluţie şi simptomatologie asemănătoare gripei.

De altfel, cea mai recentă sinteză a DSP indică o intensificare a cazurilor de infecţii respiratorii acute, cu 1136 de cazuri noi de viroze şi 566 cazuri de pneumonii pentru intervalul 25-31 ianuarie, cei mai afectaţi fiind copiii şi persoanele active până în 50 de ani. Specialiştii estimează un vârf al îmbolnăvirilor în cursul lunii februarie.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi până la data de 27 ianuarie 2016 s-au înregistrat 31 cazuri de gripă confirmate în laborator, la nivel naţional.
Numărul total de infecţii respiratorii acute este cu 8% mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi săptămână din anul 2015 şi cu 11% mai mare decât  del din săptămâna precedentă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with