Image 1
Image 2

Întâlnire la Vinovograd (Ucraina) între delegațiile din Satu Mare și cea regională ucraineană

discutii bilaterale la sediul administratiei din Vinovograd
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
discutii bilaterale la sediul administratiei din Vinovograd
discutii bilaterale la sediul administratiei din Vinovograd

Delegația sătmăreană a fost condusă de președintele Consiliului Județean Adrian Ștef

Din delegaţie au făcut parte, Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Brigita Nagy, şefa Serviciului de Coordonare Instituţională de la CJ, Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean, Robert Laszlo, directorul Centrului de Creaţie, Liuba Horvat şefa secţiei de artă a Muzeului şi preşedinta Uniunii Ucrainenilor Satu Mare.

Din partea Primăriei Tarna Mare a participat o delegaţie în frunte cu primarul Monica Sobius.

Au fost identificate activități comune fezabile

Oaspeţii au fost primiţi de către Mihailo Rusaniuk, şeful administraţiei raionale, Vitali Liubka, preşedintele raional, Adalbert Sverenko, vicepreşedinte, Iuri Svişcea, deputat raional şi primarul comunei Hija, Ivan Haiduk.

În cadrul întâlnirii a fost reafirmată dorinţa ambelor părţi de a continua demersurile privind înfrăţirea celor două entităţi administrative, modalităţile reale de redeschidere a punctului de frontieră Tarna Mare – Hija, un deziderat mai vechi.

S-a vorbit apoi despre lansarea proiectelor România – Ucraina şi identificarea activităţilor comune, fezabile, subliniind importanţa proiectelor culturale care vor fi demarate anul acesta.

Fostul primar din Cerna, Vassili Ivaşko, a propus crearea unui ONG comun, numit ”Tisa – Someş”, în cadrul căruia să fie promovate proiectele culturale comune.

A urmat apoi o întâlnire cu oamenii de afaceri din raion, în cadrul căreia au fost prezentate detaliat oportunităţile de afaceri din regiune. Patronii firmelor locale s-au plâns de lipsa acută de lichidităţi, ceea ce a dus la diminuarea activităţii economice, sau chiar închiderea multor firme, deşi potenţialul uman şi economic al zonei este destul de ridicat.

Preşedintele Adrian Ştef le-a recomandat acestora să redacteze toate ofertele lor de afaceri în limba română, să se studieze legislaţia specifică din ambele ţări, urmând ca să se realizeze o întâlnire cu oamenii de afaceri sătmăreni, în vederea stabilirii unor relaţii economice profitabile tuturor.

Pe fondul conflictului din estul ţării, Ucraina se confruntă cu probleme financiare grave, bugetele localităţilor se fac doar pe şase luni, investiţiile sunt extrem de puţine, iar salariul minim nu depăşeşte 50 de euro.

Toate aceste aspecte fac ca singura şansă de revigorare a zonei să o reprezinte accesarea proiectelor europene comune cu ţările învecinate, în special cu România.

”Mă bucur că omologii noştri din Ucraina manifestă un interes real pentru cooperarea transfrontalieră. Cred că printr-o colaborare pragmatică putem realiza multe dintre dezideratele care ne leagă. Avem un trecut comun şi putem avea un viitor împreună” a concluzionat preşedintele Ştef.

3 comentarii

  1. Acuma nu se mai plimbă singuri pe banii noștri, ci își duc și curvele cu ei. În această excursie, avem două cazuri – unul hetero și altul ho,mo – pe care le știe toată lumea, așa că nu mai consum energie pentru a le scrie/.

  2. Excursie si distractie pe banii nostri !. De la plecarea lui Gyuszika cate proiecte comune noi au facut acestia cu judetul invecinat si infratit din Ungaria ?. De unde spera ucrainenii ca in cazul lor romanii o sa faca mai mult ?. Vorbe goale si promisiuni “made in Romania” nimic mai mult. Pt. realizare ar trebui si implicare in care romanii nu sunt buni decat doar daca sunt impinsi de la spate (asa cum a demonstrat si Istoria !).

Lasă un răspuns

Connect with

Crater crează panică la Slănic , județul Prahova

Crater crează panică la Slănic , județul Prahova

Un crater cu adâncimea de doi metri și o suprafață de 60 de metri pătrați a determinat evacuarea a 20 de persoane și devierea traficului în Slănic, Prahova. “Trebuie să ținem cont că în Slănic se exploatează sarea de 2000 de ani, iar noi știm doar ce s-a întâmplat în ultimii 200 de ani. Încă nu putem ști dacă trebuie să strămutăm familii din zona afectată. În privința apei din Baia Baciului, a scăzut apa, în timp, și monitorizăm fenomenul”, a declarat primarul Costea Daneluș.