Image 1
Image 2

Îngrijorător! Doar Sălajul depășește Satu Mare la rata mortalităţii infantile

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Organizaţia Salvaţi Copiii România a anunţat zilele trecute că accelerează programul de combatere a mortalităţii infantile în regiunea de nord-vest a ţării.

Acest capitol plasează şi la final de 2019 ţara noastră pe unul din primele locuri din Uniunea Europeană la mortalitate infantilă (deces în primul an de viață) din cauze în general prevenibile sau tratabile.

Conform datelor centralizate transmise de medicii din ţară, constant Salvaţi Copiii a dotat maternităţile din regiunea Nord-Vest cu echipamente în valoare de peste 315 mii de euro. Anul trecut, după cum reiese din datele transmise de organizaţie pe adresa redacţiei noastre, rata medie a mortalităţii infantile a fost de 7,3 la mia de copii născuţi vii. În tot acest timp, media pe ţară a fost de 6,5. Sunt date procesate de Institutul Naţional de Statistică. Salvaţi Copiii constată că în interiorul Regiunii Nord-Vest sunt câteva clivaje semnificative şi le notează: “în judeţul Sălaj, rata mortalităţii infantile a fost de 11,5 la mia de copii născuţi vii; în județul Satu Mare – 7,5 la mie; în judeţul Bihor – 7,2 la mie; Maramureş – 7,4 la mie; în Bistriţa-Năsăud – 6,8 la mie; în judeţul Cluj – 6,0 la mie”.

Echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor

În maternităţile din Oradea, Bistriţa, Cluj-Napoca, Baia Mare, Zalău şi Satu Mare, Salvaţi Copiii a ajuns cu 43 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de peste 315 mii de euro. “Principala cauză a mortalităţii infantile este prematuritatea, care înregistrează o creştere semnificativă în aproape toate ţările lumii. Copiii prematuri au mari şanse de supravieţuire şi recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziţie aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide”, scrie Salvaţi Copiii în comunicat.

Doar una din 63 de IMM-uri a direcţionat 20% din impozitul pe venit către cauze sociale

În ultimii opt ani, Organizaţia Salvaţi Copiii România a investit peste cinci milioane de euro în dotarea a 96 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din toate judeţele ţării cu 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii, iar o mare parte din fonduri a fost colectată din solidaritatea companiilor. Cele mai recente statistici ANAF arată că implicarea companiilor în direcţionarea a 20% din impozitul pe profit creşte în ultimii ani, însă încă mai este mult loc de mai bine: suma totală de 16.392.712.985 de lei, reprezentând valoarea impozitului pe profit în anul 2018, doar 8% au fost direcţionaţi prin prevederea 20%. În proporţie covârşitoare, fondurile astfel rezultate au rămas în administrarea statului. Totodată, doar una din 63 de întreprinderi micro, mici şi mijlocii (IMM) a direcţionat 20% din impozitul pe venit către cauze sociale, așa cum permite legea.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with