





Miercuri, 10 februarie, în România a început vaccinarea cu produsul AstraZeneca, destinat persoanelor cu vârste între 18 şi 55 de ani. Practic, miercuri, de la ora 12:30, au fost activate noile cabinete pentru programare pe platforma de vaccinare pentru imunizarea cu acest tip de ser. În judeţul Satu Mare vor funcţiona trei asemenea puncte de lucru.
În total, în România vor funcţiona 180 de cabinete cu această destinaţie, în care zilnic vor fi disponibile 10.800 de sloturi. Programările pentru imunizarea cu AstraZeneca au început miercuri, 10 februarie, din momentul activării cabinetelor în platforma de programare.
Sesiunea de imunizare cu acest tip de ser va fi deschisă timp de 20 de zile, deoarece pentru această perioadă vor fi asigurate dozele de vaccin. Este vorba despre perioada 15 februarie – 6 martie, iar după acest interval vor fi alocate noi sloturi, care vor asigura programările până la data de 11 aprilie.
Autorităţile medicale recomandă acest tip de ser angajaţilor din domenii considerate esenţiale, precum şi persoanelor cu boli cronice.
Prima doză, precum şi rapelul se vor administra în acelaşi cabinet.
Modalităţile de programare sunt cele deja cunoscute până acum: Prin Call Center, la numărul unic 021.414.44.25; În platforma informatică de către beneficiar, angajator sau aparţinător; Prin intermediul medicului de familie/curant; Prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială de la nivelul primăriilor.
În România, cele 180 de cabinete destinate imunizării cu AstraZeneca sunt distribuite în toate judeţele, din care trei sunt în Satu Mare. Celelalte sunt distribuite după cum urmează: 22 la Bucureşti, 3 la Alba, 4 la Arad, 5 la Argeş, 5 la Bacău, 5 la Bihor, 2 la Bistriţa Năsăud, 3 la Botoşani, 2 la Brăila, 5 la Braşov, 3 la Buzău, 2 la Călăraşi, 2 la Caraş-Severin, 10 la Cluj, 6 la Constanţa, 2 la Covasna, 4 la Dâmboviţa, 6 la Dolj, 4 la Galaţi, 2 la Giurgiu, 3 la Gorj, 3 la Harghita, 3 la Hunedoara, 2 la Ioalomiţa, 8 la Iaşi, 2 la Ilfov, 4 în Maramureş, 2 la Mehedinţi, 5 în Mureş, 4 la Neamţ, 3 în Olt, 6 în Prahova, 2 la Sălaj, 4 la Sibiu, 5 în Suceava, 3 la Teleorman, 10 în Timiş, 2 la Tulcea, 3 la Vâlcea, 3 la Vaslui şi 3 în Vrancea. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a declarat faptul că pentru toate aceste cabinete de imunizare vor fi disponibile aproape 500.000 de locuri.
Se pare că, în pofida faptului că vaccinul nu este declarat obligatoiu, până la urmă, toate ţările vor copia modelul Spania, Grecia, şi vor primi doar turişti care deţin certificat digital de vaccinare.
Când?
Cum trei centre cand s-a deschis doar unul?