Image 1
Image 2

În Satu Mare, prețurile utilităților sunt corecte

emisiune economica de vineri, 4 octombrie, de la la ITV
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
emisiune economica de vineri, 4 octombrie, de la  la ITV
emisiune economica de vineri, 4 octombrie, de la la ITV

Până în anul 2018, peste 90% dintre localitățile județului vor avea rețea de apă-canal

Vineri, 4 octombrie, președintele Agenției Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitate Publică (ANRSC), Doru Ciocan, după vizita efectuată în județul nostru, a fost invitat în studioul Informția TV.

Alături de președintele ANRSC, în studio s-au aflat și au răspuns întrebărilor noastre vicepreședintele Consiliului Județean (CJ), Mircea Govor și primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica.

 

Ageția poate influența nivelul prețurilor utilităților

 

După cum ne-a spus președintele acesteia, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice – A.N.R.S.C. este instituție publică de interes national, cu personalitate juridică, ce funcționează în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și are ca scop reglementarea și monitorizarea la nivel central a activităților din domeniul serviciilor comunitare de utilități publice aflate în atribuțiile sale.

Printre atribuțiile agenției se mai află< * Evidența licențelor în domeniul serviciilor comunitare de utilități publice> * Evidența autorizațiilor pentru autoritățile de autorizare> * Evidența procesului de autorizare a societăților care montează și/sau exploatează sisteme de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum> * Situația Cererilor de Licențiere Respinse>   * Situația Licențelor Retrase

De asemenea, conform celor spuse de președinte, agenția poate influența în sus sau în jos prețurile utilităților din toate localitățile din țară.

 

Județul nostru se situează la mijlocul unui clasament pe țară din acest punct de vedere

 

Președintele Ciocan a expus apoi câteva aspecte privind principalele utilități din municipiul Satu Mare și din județ, despre care a luat cunoștință în cursul vizitei.

Dânsul a spus că, atât din punct de vedere al calității serviciilor prestate de Apaserv, Florisal, Transurban precum și în ce privește iluminatul public, cât și din cel privind prețurile acestora, Satu Mare se situează undeva la mijloc dacă s-ar întocmi un clasament pe țară.

În ce privește investiția derulată de Apaserv din bani europeni, dânsul a afirmat că lucrările efectuate sunt de calitate. De asemenea, a avut cuvinte de apreciere și în ce privește extinderea rețelei de apă-canal în cât mai multe localități ale județului nostru.

În completare la acest subiect, vicepreședintele Govor a spus că, până în anul 2018, peste 90% dintre localitățile din județ vor avea rețea de apă-canal.

Mircea Govor a vorbit apoi despre investițiile în derulare, în ce privește infrastructura rutieră. Dânsul a spus că se lucrează intens la “Autostrada Oașului”, dar și la șoseaua Satu Mare-Odoreu-Medieșu Aurit. De asemenea, a spus că se va deschdide un drum care să lege municipiul reședință de județ de Groapa de gunoi ecologică, astfel încât municipiul să fie ocolit.

 

Transurban va fi dotată, din bani europeni, cu o flotă de autobuze

 

La întrebarea noastră privind situația Transurban, președintele Ciocan a spus că, și aici, este nevoie de investiții pentru că transportul în comun este un serviciu important.

Primarul Coica acompletat aceasta temă afirmând că, în urma discuțiilor cu reprezentanții Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a primit promisiuni că banca va finanța achiziționarea unei flote de autobuze noi. De asemenea, a subliniat buna colaborare în ce privește investițiile în toate domeniile dintre primărie și conducerea CJ.

“În prezent, Transurban are în dotare multe autobuze vechi, inclusiv celebrul autobuz cu burduf, care a fost o noutate acum vreo 50-60 de ani,”, a spus primarul.

Referitor la trecerea Apaserv din subordinea Primăriei Satu Mare în cea a CJ, vicepreședintele Govor a spus că nu se pune problema, că situația rămâne așa cum este în prezent.

La final, președintele Doru Ciocan a cerut primarilor din județ să se înscrie în Asociația de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) și să întocmească și să depună proiecte de investiții pe domeniile apă-canal și drumuri. Dânsul a spus că, dat fiind faptul că UE ne-a prelungit termenul de depunere a unor deconturi pentru a accesa fonduri pe aceste domenii în special, primarii trebuie să profite de prelungire pentru a-și dezvolta localitățile din fonduri UE.

3 comentarii

  1. Numai ca salariile si pensiile sunt incorecte !. Drept urmare, ca valoare de cumparare ne situam pe ultimul loc din Europa !. In Ungaria, tara mult mai saraca decat Romania, salarul minim garantat este dublu fata de cel de la noi raportat cam la acelasi preturi de cumparare.

Lasă un răspuns

Connect with