Image 1
Image 2

„In Memoriam Titus Doboş”, la un an de la trecerea în nefiinţă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Joi, 17 mai 2018, începând cu ora 17.30, va avea loc evenimentul „In Memoriam Titus Doboş”, cu ocazia împlinirii unui an de la trecerea în nefiinţă a îndrăgitului profesor şi scriitor.


Programul desfăşurării manifestărilor ne-a fost comunicat de Dragoş Georgescu, director al Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” şi îl redăm în cele ce urmează. Astfel, la ora 17.30 va avea loc depunerea unei coroane şi păstrarea unui moment de reculegere la mormântul profesorului Titus Doboş din cimitirul Mesterészi din Carei. La ora 18, în sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei se va desfăşura o masă rotundă şi expoziţie de fotografie „In Memoriam Titus Doboş”.
În cadrul manifestării se va putea viziona o expoziţie cu fotografii realizate de Titus Doboş şi vor fi expuse cele trei volume ale profesorului. În continuare, în calitate de invitaţi, profesorul Adrian Ţineghe şi Cziker Andrei vor relata celor prezenţi despre personalitatea lui Titus Doboş. De asemenea nepoţica lui Doboş, Thais Rusu, va pregăti un moment artistic surpriză.
Evenimentul este organizat cu sprijinul familiei lui Titus Doboş.

Notă biografică

Titus Doboş s-a născut în 1943, pe Valea Ilvelor din judeţul Bistriţa-Năsăud. Urmează şcoala gimnazială în comuna natală iar liceul la “Geoge Coşbuc” din Năsăud. Este absolvent al facultăţii de istorie-filozofie, secţia de psihopedagogie specială a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj. A fost director al Şcolii Speciale din Carei iar apoi inspector şcolar responsabil cu perfecţionarea personalului didactic la Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, ulterior inspector şcolar cu munca educativă şi învăţământul special la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa Năsăud.
Încă din vremea liceului, a cochetat cu poezia şi tot de atunci datează şi iniţierea sa în arta fotografică. A activat în cadrul Foto-cineclubul ,,9 Mai Carei” şi a devenit membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. Ca realizări în domeniu, menţionăm că a expus chiar la saloane internaţionale, a avut trei expoziţii personale, a înfiinţat şi condus Clubul ,,Miraj” din Carei cu saloanele bienale naţionale Reportaj 78, Reportaj 80 şi Reportaj 82. Ultima sa expoziţie fotografică a fost dedicată mamei sale şi a avut loc în 2015.
Este autorul mai multor volume de proză şi eseuri: „Amalgam”, ,,Nostalgii pozitive”, „Însemnări târzii de lumini şi umbre”, volume lansate în Carei şi bine apreciate de cititori.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

PATRIMONIUL CINEMATOGRAFIEI ROMÂNEȘTI

Cinematografia românească are în palmares o colecție atractivă de filme istorice

Vizionarea acestor producții poate fi și o analiză interesantă a scenariilor filmelor în raport cu adevărurile istorice. Acest aspect a fost deseori dezbătut de istoricii români. Unele dintre filmele istorice apărute înainte de Revoluție au avut scenarii care s-au abătut de la faptele reale. Din considerente care țineau de politica vremii sau pentru a mulțumi publicul care are în permanență nevoie de eroi.