Image 1
Image 2

În localitatea Păulești și Ambud vor începe lucrările pentru canalizare

În acest an se vor executa și aici lucrări, cel mai probabil începând din luna aprilie sau mai.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
În acest an se vor executa și aici lucrări, cel mai probabil începând din luna aprilie sau mai.
În acest an se vor executa și aici lucrări, cel mai probabil începând din luna aprilie sau mai

Cu toate că este absurdă ideea de a nu beneficia de apă potabilă și canalizare, se pare că suntem părtași a acestor probleme cu care oamenii, nu numai din județul nostru, se confruntă într-o Românie a secolului XXI.

Din această cauză eforturi mari sunt depuse de primării pentru a rezolva această problemă, pentru ca locuitorii satelor și a comunelor să trăiască în condiții civilizate.

În comunele Păulești, Culciu Mare și Valea Vinului astfel de proiecte de dezvoltare regională s-au realizat, unele dintre ele fiind în curs de finalizare iar altele fiind deja predate la SC Apaserv Satu Mare SA pentru gestionare.

În localitatea Păulești și Ambud încă nu există canalizare

Canalizarea, sistemele de epurare și sistemele de apă potabilă au fost și din păcate rămân o problemă pentru mulți dintre cetățenii județului nostru ce locuiesc în mediul rural. Oamenii au fost privați foarte mult timp de aceste facilități, astfel că după lungi insistențe și plângeri se pare că lucrurile încep să se miște.

Pe data de 20 noiembrie, nu cu mult timp înainte de încheierea anului 2013 a avut loc recepția finală a lucrărilor de canalizare în localitățile Amați, Rușeni, Hrip și Petin. Aici au fost racordate până în prezent 150 de familii, urmând ca în viitor să se mai racordeze și altele. Valoarea proiectului a fost de 8.8 milioane de lei, conform datelor primite din partea primăriei din localitate.

Șuta Valer, viceprimarul din Păulești ne mărturisește că aceste lucrări se doreau a fi realizate de foarte mult timp și mai mult de atât oamenii și-au dorit foarte mult să beneficieze de condiții civilizate. “Lucrările de canalizare reprezintă o realizare foarte importantă pentru comuna noastră. Ne bucurăm că am reușit să oferim oamenilor aceste condiții, mai ales că și ei își doreau foarte mult acest lucru. În viitor, după câte se vehiculează cu greu se vor mai obține astfel de fonduri deoarece va trebui ca localiatea în care se desfășoară lucrările să numere cel puțin 2000 de locuitori, ceea ce în ziua de azi este cam greu dacă ne gândim la sate”, a declarat Șuta Valer.

Tot viceprimarul mai precizează faptul că în localitățile Păulești și Ambud încă nu există canalizare. În acest an se vor executa și aici lucrări, cel mai probabil începând din luna aprilie sau mai. Toate lucrările au fost și vor fi făcute prin Asociația de Dezvoltare Intracomunitară (ADI).

Instalațiile de canalizare din Culciu Mare și Valea Vinului așteaptă să fie predate companiei de apă

Fiind comune învecinate, Culciu Mare și Valea Vinului și-au comprimat nevoile într-un proiect de anvergură. Costurile acestuia se ridică la 6 milioane de euro și include lucrări de canalizare, asfaltarea unor străzi din diferite localități, reabilitarea căminelor culturale și construcția unui centru de recreere și socializare. Procedurile au fost demarate în 2009 când s-au și semnat contractele, iar din 2012 se lucrează intens la finalizarea lor. În prezent, toate cele mai sus menționate sunt în ultim stadiu de terminare, astfel că cetățenii vor avea într-un final și ei parte de condiții decente de trai. La fel ca în comuna Păulești și aceste lucrări au fost posibile prin Asociația de Dezvoltare Intracomunitară.

În ceea ce privesc lucrările de canalizare, potrivit lui Damokos Alexandru, primar în Culciu Mare, s-au realizat 32 de kilometri de canalizare și 28 de kilometri de sistem de apă potabilă.

Cristea Radu, primar în Valea Vinului ne-a comunicat că aceste lucrări de canalizare sunt aproape de finalizare. „“Așteptăm ca într-un timp cât mai scurt să se finalizeze lucrările de canalizare. Instalațiile sunt pline și urmează să le predăm companiei de apă. Tot anul acesta urmează să facem branșamentele pentru 300 de familii, din Valea Vinului și Roșiori”, a declarat Cristea Radu.

În ceea ce privește celelalte investiții făcute prin intermediul acestui proiect comun, ambii primari ne-au mărturisit că s-a construit un centru de recuperare și socializare în localitatea Cărășeu, s-au asfaltat două străzi în localitățile Lipău și Cărășeu și s-au renovat căminele culturale atât în Culciu Mare cât și în Valea Vinului. Având în vedere suprafețele diferite pe care se întind căminele culturale din aceste două localități, în Culciu Mare s-au investit 300 de mii de lei, iar în Valea Vinului 600 de mii de lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with