Image 1
Image 2

În judeţ cresc suprafeţele ocupate de livezile de nuc

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ing. Ioan Pop - specialist in cadrul Directiei Agricole Satu Mare
Ing. Ioan Pop – specialist in cadrul Directiei Agricole Satu Mare

 

Nucii se numără printre pomii fructiferi care de o veşnicie se regăsesc în gospodăriile populaţiei, fără a fi prezentat prea mare interes în a se înfiinţa plantaţii specializate. Iată că în ultima perioadă nucul prezintă interes pe plan naţional, iar nucile în special în plan internaţional. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, în ultimii ani şi la nivelul judeţului nostru este un interes în creştere în înfiinţarea de livezi de nuc. În prezent sunt peste 160 de hectare plantate cu nuc, destinaţia fructelor fiind fondul pieţii. La nivel mondial se resimte un deficit de peste 100.000 de tone de sâmbure de nucă.

Nucile verzi sunt foarte căutate pe piaţa unională

Cu diverse ocazii, specialişti în alimentaţie, dar şi în gastronomie susţin că nucile verzi sunt căutate pe Piaţa Uniunii Europene. Important este ca recoltarea acestora, conservarea şi apoi livrarea la cumpărători să se facă în anumite condiţii impuse de către procesator.

După cum ne-a spus inginerul Ioan Pop, livrarea pe piaţă a nucilor verzi presupune înfiinţarea de livezi în care să existe numai soiuri de nuc de talie mică. Acestea sunt accesibile pentru recoltarea nucilor verzi în perioada optimă.

Numai că s-ar putea înregistra costuri mai mari prin achiziţionarea soiurilor care se pretează pentru o asemenea activitate. Până la existenţa unor asemenea plantaţii, la nivelul judeţului nostru fermierii înfiinţează livezi de nuc din soiurile destinate producţiei de nuci, respectiv obţinerea miezului de nucă.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de marţi, 16 septembrie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

3 comentarii

  1. De unde ati mai scos povestea asta, cine a mai vazut nuci pitici cu fructele analizate de nutritionisti ca doar stim cu totii ca aceste fructe sunt achizitionate din spatiul rural de catre rromi(tigani) pe ulei sau pe pene provenite din asternuturile rapasatilor(deranjand toti puricii din ele). Si apoi fie ca le exporta , sau le baga la traditionalele “cozonaci”, folosind aceeasi Factura fiscala (inexistenta) pana la final.

Lasă un răspuns

Connect with

Ședință de guvern

HOTĂRÂRE DE GUVERN

2010 posturi, deblocate în Sănătate

Guvernul a aprobat, joi, un memorandum prin care 2.010 posturi vacante sau temporar vacante de anul trecut din sectorul sănătate şi asistenţă socială din cadrul instituţiilor publice locale vor putea fi ocupate prin concurs sau examen, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.