Image 1
Image 2

În județ, 31 de școli nu au primit autorizații sanitare, iar 87 sunt fără autorizaţii ISU

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe raza județului Satu Mare există 131 instituții de învățământ cu personalitate juridică cu 164 unități arondate dispunând de 554 corpuri de clădire, dintre care doar în 482 se desfășoară activități didactice.
Având în vedere că la 11 septembrie începe anul școlar 2017/2018, directorii de şcoli fac ultimele pregătiri iar specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Satu Mare și din cadrul Direcției de Sănătate Publică fac demersuri pentru a stabili dacă respectivele clădiri respectă normele de igienă și sănătate, respectiv siguranță la incendii.

Potrivit inspectorului şcolar general Călin Durla, 70 de unități de învățământ din județ, care au probleme grave, sunt cuprinse în Programul Național de Dezvoltare Locală și vor fi reabilitate integral.

Autorizaţii sanitare

Potrivit directoarei Mihai Macrina în evidența Direcția de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare există 31 locații școlare, toate din mediul rural, care încă nu au primit autorizația de funcționare.
Managerul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare a subliniat că nu există un termen limită pe care instituția îl poate impune directorilor unităților de învățământ ca să-și remedieze problemele. Însă legea permite ca în termen de 20 de zile de la depunerea unei cereri de autorizare igienico-sanitar, să soluționeze cererea respectivă.
Cele mai întâlnite probleme la aceste locații școlare sunt clădirile vechi care n-au fost de mult timp igienizate, însă există și câteva unități unde nu este asigurată apă potabilă curentă sau nu există amenajate grupuri sanitare. Macrina Mihai a primit aisgurări că va fi furnizată apa curentă și că vor fi construite toalete care să respecte norme de igienă decente. În momentul în care directorii unităților școlare vor notifica Direcția de Sănătate Publică că aceste deficiențe au fost remediate, personalul specializat din cadrul instituției se va deplasa la fața locului.

Situaţia autorizărilor ISU

Un alt factor decident în eliberarea autorizațiilor de funcționare al unităților de învățământ este Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Satu Mare. În evidențele unității sunt înregistrate 87 de clădiri cu destinația de unitate de învățământ care nu au obținut autorizația de securitate la incendiu. Totuși 28 de clădiri din cele 87 au primit aviz de securitate la incendiu în acest an, urmând ca celelalte să obţină autorizaţia de securitate la incendiu abia după finalizarea lucrărilor menţionate în aviz şi executarea recepţiei la terminarea lucrărilor.
În niciuna dintre clădirile care deservesc unităţile de învăţământ din judeţul nostru nu au fost constatate abateri grave în ceea ce priveşte securitatea la incendii, care ar putea conduce la suspendarea activităţii acesteia.
Potrivit prevederilor legale, beneficiarii care depun până la 30 septembrie 2017 documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu sau dispun de proiecte în avizare pentru finanţare sunt exceptaţi de la aplicarea amenzilor, dacă termenul de conformare nu depăşeşte 31 decembrie 2017.

Situaţia autorizărilor la nivel naţional

Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) arată că 2.318 clădiri şcolare şi 130 de clădiri ale universităţilor nu au autorizaţii de securitate la incendii, deşi pentru acestea există obligaţia obţinerii documentului. Pe scurt, la nivel naţional, una din cinci clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ nu au autorizaţie sanitară şi nici aviz de la ISU.
Pe de altă parte, există 1.756 de clădiri cu destinaţia de unităţi şcolare în învăţământul preuniversitar şi 151 de clădiri cu destinaţia de unităţi şcolare în învăţământul universitar care au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a transmis, la rândul lui, că termenul de solicitare a finanţării pentru lucrări necesare obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare a fost prelungit până la data de 20 septembrie 2016. Decizia a fost luată pentru ca un număr cât mai mare de unităţi să înceapă anul acesta intervenţiile de acest fel, ca urmare a faptului că sumele alocate cu această destinaţie nu au fost solicitate integral. Este vorba de fonduri în valoare de 800.000.000 lei, alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), reprezentând circa 66% din bugetul programului.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with