Image 1
Image 2

În incinta Castelului Karolyi din Carei se pot vedea veşminte tradiţionale săseşti din secolele XVII-XIX

Vizitatorii pot admira vesminte si accesorii din secolele XVII - XIX
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Vizitatorii pot admira vesminte si accesorii din secolele XVII - XIX
Vizitatorii pot admira vesminte si accesorii din secolele XVII – XIX

Miercuri, 30 iunie, la ora 16 la Castelul Karolyi din Carei a avut loc vernisajul expoziţiei Veşminte, podoabe săseşti şi reprezentarea acestor în pictura vremii.
    
    

Această expoziţie a fost posibilă prin colaborarea Muzeului Judeţean Satu Mare cu Muzeul Municipal Carei şi Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. În deschiderea vernisajului directorul Muzeului Judeţean Satu Mare Liviu Marta şi directorul Muzeului Municipal Carei Nandor Hago au prezentat exponatele şi isotira acestora.
Expoziţia este structurată pe veşminte pentru bărbaţi, pentru femei şi pentru copiii. Deşi nu sunt multe exponate, cele care sunt expuse impresionează prin calitatea lor şi prin modul în care au fost păstrate.
Ace de voal, paftale şi cingători din aur şi argint bătute cu pietre preţioase, costume şi accesorii vestimentare, toate sunt semne ale dezvoltării economice pe care o atinseseră saşii din Transilvania în secolele trecute.
Preluând şi adaptând elemente din vestimentaţia occidentală, populaţia săsească şi-a creat o lume bazată pe eleganţă şi rafinament. Acestea sunt motivele demersului nostru de a aduce în faţa vizitatorilor unele din cele mai spectaculoase elemente de vestimentaţie şi podoabă din lumea patriciatului săsesc din secolele XVII-XIX.
Pentru a stăvili luxul şi opulenţa aduse de suflul nou al modei vieneze, în anul 1752, Magistratul oraşului Sibiu a emis “Regulamentul ţinutei şi poliţiei”, care reglementa modul în care populaţia oraşului avea voie să se îmbrace în funcţie de clasa socială din care provenea.

Mai multe în ediţia tipărită disponibiă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament  PDF).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with