19.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Scandalul preşedinte – guvern continuă.(reluare) 01.40 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 02.40 Cultură 03.45 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Ioan Drăgan. Titlul emisiunii: Cu ce probleme se confruntăprofesorii din judeţul Satu Mare. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Scandalul preşedinte – guvern continuă.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 14.30 Teleshopping 14.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 15.40 Zone Folclorice 16.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionu Blăjan, invitat: Gheorghe Popdan. Titlul emisiunii: Sportul şcolar eminescian în 2018 şi 2019. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Cultură

În curtea şcolii din Sanislău s-a dezvelit bustul acad. prof. dr. Gheorghe Bulgăr

Scris de Ioan Aniţaş, 30 octombrie 2013 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dezvelirea bustului Gh Bulgar

    Marţi, 29 octombrie, în curtea şcolii gimnaziale din Sanislău a fost dezvelit şi sfinţit bustul acad. prof. dr. Gheorghe Bulgăr, fiu al satului. Au participat oficialităţi locale, elevi, profesori şi invitaţi din reşedinţa de judeţ.

Discursuri omagiale

Încă de dimineaţă, curtea şcolii gimnaziale „Gheorghe Bulgăr” din Sanislău era animată. Se aşteptau invitaţii pentru a participa la dezvelirea şi sfinţirea bustului patronului spiritual. Intonarea Imnului de Stat a deschis ceremonia emoţionantă la care au asistat elevi, profesori, cadre didactice pensionare, invitaţi şi foarte puţini localnici.

Cuvântul de deschidere a festivităţilor a aparţinut Mariei Rodica Şaitoş, directorul unităţii şcolare de învăţământ. Salutul adresat invitaţilor a fost urmat de discursul directoarei, din care s-a desprins faptul că din anul 2003 Şcoala gimnazială din Sanislău poartă numele scriitorului, eminentului om de cultură Gheorghe Bulgăr.

Bustul amplasat în curtea şcolii este donaţie a familiei Bulgăr, soclul fiind făcut de către autoritatea publică locală.

Se cuvine subliniat faptul că acad. prof. dr. Gheorghe Bulgăr s-a născut pe 13 aprilie 1920, în localitatea Sanislău, fiind unul dintre cei mai mari lingvişti pe care i-a dat România. El provine dintr-o familie de ţărani înstăriţi, gospodari care aveau batoză, cai şi cam tot ceea ce trebuie pentru lucratul pământului.

Din anul 1946, după absolvirea facultăţii, îmbrăţişează cariera didactică la mai multe universităţi din ţară. În perioada 1965-1969 a predat limba română la renumita Universitate de la Sorbona. În două rân duri a fost decan al Facultăţii  de Filologie de la Institutul Pedagogic Bucureşti, iar în anul 1969 obţine titlul ştiinţific de doctor în filologie.

A preda inclusiv la Universitatea din Lyon – Franţa. A editat numeroase cărţi ca autor şi coautor. Acad. prof. dr. Gheorghe Bulgăr a trecut în eternitate pe 15 iunie 2002, la Bucureşti şi este înmormântat la Cimitirul Bellu.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de miercuri, 30 ocotmbrie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.