00.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Gabriel Zetea, Lorand Turos, Ovidiu Silaghi. Titlul emisiunii: Ultimele zile ale campaniei electorale. (reluare) 02.00 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 03.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu– raport la 7575 de zile. 04.00 Ne Cheamă Natura 05.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitaţi: Camelia Iacob, Irina Tămăşan. 06.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Ştiri 07.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Gabriel Zetea, Lorand Turos, Ovidiu Silaghi. Titlul emisiunii: Ultimele zile ale campaniei electorale. (reluare) 09.00 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Obiectivele candidaţilor PSD în parlamentul european.(reluare) 10.00 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii: Realitatea şi provocările familiilor. 11.15 Teleshopping 11.30 Ştiri 12.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Gabriel Zetea, Lorand Turos, Ovidiu Silaghi. Titlul emisiunii: Ultimele zile ale campaniei electorale. (reluare) 14.00 Cultură 14.15 Teleshopping 14.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Obiectivele candidaţilor PSD în parlamentul european.(reluare) 15.30 Zone Folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Szilagyi Ştefan. Titlul emisiunii: Fotbalul judeţean îşi decide în curând campioana sezonului 2018-2019. 17.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Pădurea şi fauna pe care o adăposteşte. 18.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu (reluare) 23.30 Reportaj la Sâmbra Oilor 24.05.2019

În acest an, rapiţa a furat startul în ceea ce priveşte înflorirea

Scris de Ioan Aniţaş, 05 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Planta poate fi valorificată imediat după recoltare la 1 leu/kg

Lan de rapiţă la marginea oraşului Satu Mare (Adriana Mureşan, foto: Bajnai Botond)

Lan de rapiţă la marginea oraşului Satu Mare (Adriana Mureşan, foto: Bajnai Botond)

De câţiva ani, rapiţa se numără printre culturile preferate de numeroşi fermieri sătmăreni. Suprafeţele sunt în creştere.

Explicaţia acestei preocupări poate fi similară cu cea referitoare la culturile păioase de toamnă. Fiind semănate în toamnă, aceste culturi până acum au avut condiţii de climă şi mai ales de precipitaţii optime dezvoltării, iar în momentul în care seceta se instalează şi la noi în judeţ este vremea recoltatului. Unde mai punem faptul că este o plantă ale cărei roade pot fi valorificate imediat după recoltare la preţ până acum bun, de peste un leu/kilogram.

Şansă bună pentru stupari

Cine a avut posibilitatea să circule prin judeţ în aceste zile a avut posibilitatea să vadă lanuri mai mari sau mai mici de culoare galbenă, ceea ce este specific rapiţei. Un cunoscut inginer agronom ne spunea că în acest an rapiţa a furat startul în ceea ce priveşte înflorirea. Dacă în anul trecut stuparii nu prea au avut posibilitatea să valorifice acest cules, fiind obligaţi să lase prea puţin albinele în vecinătatea culturilor de rapiţă, pentru a le duce la salcâm, iată că acum este o şansă imensă pentru familiile bine dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Înfloritul rapiţei s-a suprapus anul trecut cu cel de la salcâm.

Aceeaşi sursă la care facem referire ne-a spus că în acest an, spre deosebire de anul precedent, rapiţa a înflorit cu aproape două săptămâni mai devreme faţă de anul trecut.

Înflorirea mai repede dă posibilitatea stuparilor să înregistreze cules şi la rapiţă. Este greu de apreciat dacă apicultorii vor putea extrage 5 sau 10 kilograme de miere de la o familie. Ceea ce este sigur e că familiile se întăresc.

Potrivit unor opinii, ploaia de zilele trecute a venit relativ târziu pentru cultura de rapiţă. În insuficienţa apei, în lipsa precipitaţiilor, tulpinile nu s-au ramificat aşa cum trebuie, au fost câteva zile mai reci în care albinele n-au putut face polenizarea, ceea ce înseamnă implicit şi producţie diminuată.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.