Image 1
Image 2

În acest an, rapiţa a furat startul în ceea ce priveşte înflorirea

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Planta poate fi valorificată imediat după recoltare la 1 leu/kg

Lan de rapiţă la marginea oraşului Satu Mare (Adriana Mureşan, foto: Bajnai Botond)
Lan de rapiţă la marginea oraşului Satu Mare (Adriana Mureşan, foto: Bajnai Botond)

De câţiva ani, rapiţa se numără printre culturile preferate de numeroşi fermieri sătmăreni. Suprafeţele sunt în creştere.

Explicaţia acestei preocupări poate fi similară cu cea referitoare la culturile păioase de toamnă. Fiind semănate în toamnă, aceste culturi până acum au avut condiţii de climă şi mai ales de precipitaţii optime dezvoltării, iar în momentul în care seceta se instalează şi la noi în judeţ este vremea recoltatului. Unde mai punem faptul că este o plantă ale cărei roade pot fi valorificate imediat după recoltare la preţ până acum bun, de peste un leu/kilogram.

Şansă bună pentru stupari

Cine a avut posibilitatea să circule prin judeţ în aceste zile a avut posibilitatea să vadă lanuri mai mari sau mai mici de culoare galbenă, ceea ce este specific rapiţei. Un cunoscut inginer agronom ne spunea că în acest an rapiţa a furat startul în ceea ce priveşte înflorirea. Dacă în anul trecut stuparii nu prea au avut posibilitatea să valorifice acest cules, fiind obligaţi să lase prea puţin albinele în vecinătatea culturilor de rapiţă, pentru a le duce la salcâm, iată că acum este o şansă imensă pentru familiile bine dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Înfloritul rapiţei s-a suprapus anul trecut cu cel de la salcâm.

Aceeaşi sursă la care facem referire ne-a spus că în acest an, spre deosebire de anul precedent, rapiţa a înflorit cu aproape două săptămâni mai devreme faţă de anul trecut.

Înflorirea mai repede dă posibilitatea stuparilor să înregistreze cules şi la rapiţă. Este greu de apreciat dacă apicultorii vor putea extrage 5 sau 10 kilograme de miere de la o familie. Ceea ce este sigur e că familiile se întăresc.

Potrivit unor opinii, ploaia de zilele trecute a venit relativ târziu pentru cultura de rapiţă. În insuficienţa apei, în lipsa precipitaţiilor, tulpinile nu s-au ramificat aşa cum trebuie, au fost câteva zile mai reci în care albinele n-au putut face polenizarea, ceea ce înseamnă implicit şi producţie diminuată.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with