La nivel european se vorbeşte despre o anume scădere a consumului de carne şi preparate. În ultima perioadă acesta este de aproximativ 2%. Este în bună parte redus inclusiv comerţul intracomunitar, iar exporturile la rândul lor sunt probabil la o limită inferioară.
Aspectul este dăunător în special fermierilor care sunt obligaţi să menţină în exploataţii animalele peste greutatea optimă de sacrificare. Poate că deblocarea tranzitului şi a exportului spre ţările din Asia pentru ovine, în special spre China ar putea rezolva problemele crescătorilor de animale.
În aceste condiţii sacrificările de animale sunt oarecum limitate, indiferent de sectorul din care provin dobitoacele. Din exploataţiile zootehnice existente la nivel de judeţ, potrivit statisticilor puse la dispoziţie de Lia Ardelean, purtător de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală – DADR Satu Mare, în prima jumătate a acestui an au fost livrate spre sacrificare animale şi păsări totalizând aproape 10.000 de tone.
[cardoza_wp_poll id=36]
Păsările deţin recordul livrărilor
Se cuvine subliniat faptul că în statistica la care facem referire mai sus se însumează informaţiile din primele 6 luni ale anului în materie de abatorizare, indiferent unde a avut loc acest proces. Desigur, cifra menţionată nu include şi sacrificările în gospodăriile populaţiei în această perioadă, care sigur nu sunt de neglijat.
Ne referim ai atât la porcii sacrificaţi în sistem tradiţional pentru consum propriu, dar şi la mieii tăiaţi cu ocazia sărbătorilor pascale, în vreme ce nici păsările din gospodăriile populaţiei nu sunt contabilizate. Acestea n-au luat drumul abatoarelor pentru a deveni carne şi/sau preparate.
Astfel, fermele din judeţ au produs 6.000 tone carne de pui şi 3.000 tone de carne de porc. Practic, a fost abatorizată o cantitate dublă de carne de pasăre faţă de porc.
Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).
2 comentarii
in legatura cu ce prefer carnea de pui sau porc as dori sa stie toata lumea ca eu prefer carnea de scroafa ca e mai dulce
Cea mai buna carne de pui ramane cea de porc.