Image 1
Image 2

Împreună am decis să facem Parteneriatul nostru strategic mai puternic, a transmis Iohannis după întâlnirea cu Trump

Donald Trump și Klaus Iohannis
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Donald Trump și Klaus Iohannis
Donald Trump și Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a plecat, vineri, de la Casa Albă după ce a discutat45 de minute cu omologul său american, Donald Trump, în Biroul Oval. Președintele Iohannis a semnat în cartea de onoare, a avut convorbiri tete-a-tete și oficiale cu președintele SUA și a susținut o declarație de presă comună cu omologul său american.

UPDATE ORA 00.47 Iohannis: Îi mulțumesc președintelui Trump pentru sprijinul său puternic față de statul de drept

Președintele Klaus Iohannis îi mulțumește președintelui SUA Donald Trump pentru sprijinul său puternic față de statul de drept și lupta împotriva corupției, subliniind în același timp importanța Parteneriatul strategic dintre cele două țări, notează Agerpres.

 

“O întâlnire grozavă, astăzi, cu președintele Donald J. Trump! Împreună am decis să facem Parteneriatul nostru strategic mai puternic, mai bun, mai durabil. Acest lucru va duce în curând la un schimb economic îmbunătățit și la un comerț mai bun. Îi mulțumesc președintelui Trump pentru sprijinul său puternic față de statul de drept și lupta împotriva corupției în România”, a scris Iohannis, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, după conferința de presă susținută alături de omologul său american.

 

UPDATE 00.17 Întâlnire Trump-Iohannis: Președintele american apreciază România ca aliat și pentru lupta împotriva corupției

 

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și-a exprimat vineri aprecierea față de România și față de omologul său român, Klaus Iohannis, în calitate de aliați ai SUA.

Trump a făcut o serie de remarci favorabile la adresa României, printre care cea privind exemplul oferit celorlalți membri NATO prin alocarea a “peste 2% din PIB” pentru apărare.

Site-ul de internet al administrației prezidențiale a retransmis în direct imaginile furnizate de Casa Albă de la conferință. Trump a început prin a-i mulțumi oaspetelui său pentru vizită: “Este o onoare să primesc un prieten atât de bun al Statelor Unite la Casa Albă”.

“Relațiile dintre țările noastre datează de peste un secol, dar astăzi reafirmăm și celebrăm în special parteneriatul nostru strategic, care a început acum mai bine de 20 de ani. Acest parteneriat acoperă multe dimensiuni, inclusiv legături militare, economice și culturale, iar astăzi întărim și mai mult aceste legături”, a arătat președintele american.

“Vreau să mulțumesc poporului român pentru întreaga sa contribuție la apărarea noastră comună și la lupta împotriva amenințării diabolice a terorismului”, a mai spus Trump. “România a fost un membru valoros al coaliției pentru înfrângerea ISIS (Statul Islamic — n. red.) și are a patra contribuție ca număr de militari în Afganistan. Acolo, 23 dintre cetățenii dumneavoastră au plătit prețul suprem, iar America le onorează sacrificiul”, i s-a adresat el direct lui Iohannis.

Trump l-a felicitat pe omologul său român pentru “rolul de lider în angajamentul de anul acesta al României de a-și crește cheltuielile pentru apărare de la 1,4% din PIB la peste 2%. Sperăm că ceilalți aliați ai noștri din NATO vor urma exemplul României” și își vor plăti “partea cinstită” din costul comun al apărării. “Ca urmare a acțiunilor noastre, banii au început să curgă către NATO”, a arătat președintele american. “Și alte țări și-au dat seama că e timpul să plătească și fac asta”.

Adresându-i-se din nou lui Iohannis, Trump a continuat: “Domnule președinte, doresc să vă aplaud curajul și eforturile dumneavoastră curajoase în România de a lupta împotriva corupției și de a apăra statul de drept. Această muncă este necesară pentru a crea un mediu în care să poată înflori schimburile și comerțul, în care cetățenii să poată prospera. Sunt nerăbdător să colaborez cu dv. pentru a aprofunda legăturile, atât comerciale, cât și culturale, între țările noastre”.

Președintele american a remarcat contribuțiile aduse de români Statelor Unite și lumii, dintre care l-a remarcat pe laureatul Nobel pentru pace Elie Wiesel, născut în România și decedat anul trecut. Trump a apreciat și faptul că președintele Klaus Iohannis a primit săptămâna aceasta din partea American Jewish Committee distincția Light Unto the Nations pentru activitatea de promovare a memoriei Holocaustului în România.

“Viitorul României și al relației României cu Statele Unite este foarte, foarte luminos”, a apreciat Trump, care a încheiat arătând că “relația a fost bună, dar acum este mai tare ca niciodată”.

 

UPDATE 23.05 Iohannis: Toată lumea este îngrijorată de ceea ce face Rusia; este nevoie de dialog și de descurajare

Toată lumea este îngrijorată de ceea ce face Rusia, a declarat, vineri, președintele Klaus Iohannis, subliniind că este nevoie de dialog pentru a se ajunge la o soluție fezabilă.

 

“Toată lumea este îngrijorată, dar a fi îngrijorat ar trebui să te ducă către la a fi pregătit, așa că trebuie să fim foarte clari și foarte deschiși dacă vorbim despre Rusia. În opinia mea, avem nevoie de dialog, dar pe de altă parte avem nevoie de ceea ce noi toți am decis la NATO — o descurajare a Rusiei. Un dialog ar trebui să ducă către o soluție fezabilă”, a spus șeful statului, la Washington, la conferința de presă comună cu omologul său american, Donald Trump, întrebat dacă acțiunile Rusiei ar trebui să creeze îngrijorare.

 

UPDATE ORA 22.56 Iohannis: Probabil vom avansa în chestiunea vizelor acordate românilor pentru a călători în SUA

 

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că cel mai probabil România și SUA vor avansa în ceea ce privește chestiunea vizelor acordate românilor pentru a călători în Statele Unite ale Americii.

 

Șeful statului a precizat că a menționat chestiunea vizelor pentru români în discuția cu omologul său american, Donald Trump, dar și în alte întâlniri cu oficiali din SUA.

“Am menționat acest aspect. L-am menționat și în timpul altor întâlniri, pentru că este important pentru noi, este important pentru românii care vor să vină în Statele Unite. Tot mai mulți oameni vin din România în Statele Unite, unii vin ca turiști, unii vin pentru afaceri, iar cei care vin pentru afaceri ar trebui încurajați. Problema vizelor ar putea fi important să o discutăm și probabil că vom avansa în această privință”, a spus Iohannis, la conferința de presă comună cu omologul său american, Donald Trump, susținută la Washington.
Și președintele Donald Trump a afirmat că “în mod cert” această chestiune va fi discutată.

“Nu am discutat, dar în mod cert vom discuta”, a declarat președintele SUA.

UPDATE ORA 22.55 Iohannis: NATO este cea mai puternică alianță de pe pământ; cheltuielile trebuie împărțite

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, că i-a plăcut declarația omologului său american, Donald Trump, cu privire la împărțirea cheltuielilor în NATO, motivând că aceasta este cea mai puternică alianță de pe pământ și trebuie păstrată la fel.
“Am fost și eu la Bruxelles și m-am întâlnit cu președintele Trump. I-am ascultat discursul și mi-a plăcut, pentru că NATO se bazează pe valori. (…) Este o alianță militară, iar cheltuielile militare sunt complicate. Sunt necesari mulți bani, pentru că NATO este cea mai puternică alianță de pe pământ și vrem să o păstrăm așa. Trebuie să cheltuim bani pentru apărare și în momentul în care cheltui bani și ești într-o alianță înseamnă împărțirea cheltuielilor. Sunt total de acord cu domnul președinte în această privință. Unora le-a plăcut, multora nu le-a plăcut, dar aceasta este situația. Trebuie să facem asta. Nu este un scop în sine, ci trebuie să facem asta pentru a fi puternici și pentru a ne apăra națiunile”, a spus șeful statului, la Washington, la conferința de presă cu omologul său american, Donald Trump.
Președintele Donald Trump le-a statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice ”să contribuie corespunzător și să-și onoreze obligațiile financiare” față de Alianță, sugerând astfel, din nou, că țările europene contribuie prea puțin financiar în cadrul NATO și SUA prea mult. Trump a arătat că, în opinia sa, “nu este corect față de cetățenii și contribuabilii din Statele Unite”, adăugând că “23 dintre cele 28 națiuni membre” ale NATO “datorează sume mari de bani din anii trecuți”.

UPDATE ORA 22.44 Iohannis: Nu putem sta singuri pe Flancul estic, ne bazăm pe Parteneriatul cu SUA

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România se bazează pe Parteneriatul cu SUA în ceea ce privește Flancul estic.
“România este foarte conștientă că se află pe Flancul de est și ne bazăm puternic pe Parteneriatul dumneavoastră domnule Trump pentru că nu putem sta acolo fără SUA, nu putem fi singuri acolo. Pe de altă parte, Parteneriatul nostru are oportunități imense nu doar în chestiuni de siguranță, dar și de natură comercială, economică. De aceea este foarte important. România este membră a Uniunii Europene și cred că este în interesul ei și al dumneavoastră să fie un partener puternic pentru SUA”, a spus șeful statului, la Washington, la conferința de presă comună cu omologul său american, Donald Trump.

El a apreciat implicarea președintelui Trump în lupta împotriva terorismului.
“Implicarea dumneavoastră a determinat atât de multe națiuni să fie conștiente de faptul că trebuie să împărțim cheltuielile în interiorul NATO, de aceea România a decis — dacă nu mă înșel suntem prima țară în mandatul dumneavoastră — creșterea contribuției pentru apărare la 2%. O parte importantă din acest buget merge la achizițiile strategice și sper că vom găsi împreună metode pentru a folosi bine acești bani”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că relațiile româno-americane și legăturile transatlantice sunt vitale.

“Legătura transatlantică nu înseamnă doar diplomație politică, ci stă la baza civilizației noastre. Împreună vom face această legătură transatlantică mai puternică, mai bună. NATO și UE nu trebuie să concureze una împotriva celeilalte, ci trebuie să lucreze împreună de așa natură încât să producă efecte sinergetice, să facă NATO mai puternic, să facă Europa mai puternică, să facă SUA mai puternice”, a punctat Iohannis.
El a arătat că întărirea Parteneriatului strategic va duce la un schimb comercial mai ridicat.

“Asta am discutat, asta ne dorim pentru că suntem responsabili nu doar pentru securitate, ci pentru bunăstarea cetățenilor noștri”, a conchis șeful statului.

 

UPDATE ORA 22.41 Donald Trump: Comey nu a demonstrat “complicitatea” cu Rusia, nici “obstrucționarea” justiției
UPDATE ORA 22.15 Donald Trump: Qatarul trebuie să înceteze imediat să finanțeze terorismul

Președintele american Donald Trump a cerut vineri Qatarului să înceteze imediat să finanțeze terorismul, cerând totodată altor țări din regiune “să facă mai multe și să facă mai repede”.
“Din nefericire, de-a lungul timpului națiunea Qatarului a finanțat terorismul la cel mai înalt nivel”, a declarat Trump la conferința de presă comună de la Casa Albă cu președintele României, Klaus Iohannis.

Președintele american a insistat asupra întâlnirii sale cu 50 de lideri ai unor state arabe și islamice, cu ocazia vizitei în Arabia Saudită, “o întâlnire unică în istoria națiunilor”, unde “jucători cheie din regiune au fost de acord să nu mai susțină terorismul, fie că e vorba de sprijin financiar, militar sau doar moral”.

După întâlnire, a arătat Trump, mai mulți lideri i-au vorbit despre o luare de poziție împotriva Qatarului. “A trebuit așadar să luăm o decizie: alegem calea ușoară sau întreprindem în sfârșit o acțiune dificilă, dar necesară. Trebuie să oprim finanțarea terorismului. Am decis împreună cu secretarul de stat Rex Tillerson și cu marii noștri generali și militari că a sosit timpul să cerem Qatarului să înceteze finanțarea”.
Tot vineri, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a cerut atenuarea tensiunilor dintre Qatar și statele vecine. El a avertizat asupra consecințelor blocadei împotriva Qatarului inițiate de Arabia Saudită, la care s-au raliat Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Egiptul, transmite DPA.

Tillerson argumentat menționând “consecințele neintenționate” ale blocadei, printre care suferințele cetățenilor, blocarea afacerilor internaționale și impactul asupra acțiunilor militare ale SUA în regiune, împotriva Statului Islamic.

Departamentul apărării de la Washington a arătat că blocada nu afectează operațiunile curente împotriva Statului Islamic, dar îngreunează planificarea operațiunilor pe termen lung. Qatarul rămâne vital pentru operațiunile aeriene asupra extremiștilor, a arătat căpitanul Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de Reuters.

Statele Unite și aliații lor au peste 11.000 de militari la baza Al Udeid din Qatar.
UPDATE ORA 22.15 Președintele Donald Trump afirmă explicit angajamentul față de Articolul 5 al NATO

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat explicit vineri angajamentul SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic, prin care toate statele membre sunt solidare cu oricare membru atacat. Trump nu menționase acest angajament la primul summit NATO la care a participat în mai, la Bruxelles.
La conferința de presă comună după întâlnirea la Casa Albă cu omologul său român, Klaus Iohannis, Trump a răspuns a răspuns unei întrebări privind amenințarea reprezentată de Rusia și o eventuală reacție americană la o agresiune militară împotriva unui stat membru NATO: “Angajez Statele Unite și le-am angajat deja, dar angajez Statele Unite față de Articolul 5, și cu siguranță suntem acolo pentru a apăra, și acesta este unul din motivele din care vreau oamenii să se asigure că avem o forță foarte, foarte puternică, plătind câți bani e nevoie pentru a avea această forță. Dar — da, absolut, aș fi angajat față de articolul 5”.
Întrebarea menționase îngrijorările statelor de pe flancul estic al NATO, inclusiv România, care “consideră Rusia o amenințare la adresa securității și păcii în regiune”.
UPDATE ORA 22.14 Iohannis: Parteneriatul cu SUA trebuie să devină mai puternic; modelează România

Parteneriatul strategic dintre România și SUA trebuie să devină mai puternic, să definească relațiile bilaterale dintre cele două țări, a declarat președintele Klaus Iohannis, vineri, la conferința de presă cu omologul său american, Donald Trump.
“Sărbătorim 20 de ani de Parteneriat strategic. Anul acesta este important pentru ambele națiuni. Acest Parteneriat cu SUA modelează România cum este astăzi, solidă, cu o democrație solidă, cu o economie solidă și sustenabilă, cu o creștere economică puternică, o Românie care este alături de trupele americane în Afganistan, în Irak. Acest Parteneriat a contribuit la ceea ce România este astăzi. Acest Parteneriat a fost și este foarte important și cred că acest Parteneriat nu numai că trebuie să continue, ci trebuie să devină mai puternic, trebuie să definească relațiile noastre bilaterale, trebuie să contribuie la rezolvarea atât de multor probleme”, a spus șeful statului, la Washington.

 

UPDATE ORA 22.07 Întâlnire Trump-Iohannis: Președintele american apreciază rolul de lider al României în creșterea finanțării NATO

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a apreciat vineri exemplul oferit de România celorlalte state membre NATO prin creșterea bugetului apărării de la 1,4% la peste 2% din PIB.

 

La conferința de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, după întâlnirea la vârf de la Casa Albă, Trump i-a mulțumit omologului său român pentru rolul său de lider.

 

Președintele SUA a reamintit și contribuția armată a României la lupta împotriva terorismului, inclusiv prin jertfa supremă a 31 de militari.

 

UPDATE ORA 21.34 Trump, la întâlnirea cu Iohannis: Un aliat de încredere; avem un Parteneriat măreț

Președintele american, Donald Trump, a apreciat, vineri, în debutul discuțiilor cu omologul său român, Klaus Iohannis, relația dintre SUA și România, catalogând drept “măreț” Parteneriatul dintre cele două țări.

 

“Este o onoare să vă avem aici, un aliat de încrede, o țară minunată, o relație excelentă”, a spus Donald Trump, la începutul întâlnirii cu Klaus Iohannis, în Biroul Oval.
La rândul său, președintele Iohannis s-a declarat onorat să se afle la Casa Albă.
“Este o mare plăcere și o onoare să mă aflu aici. Aștept cu nerăbdare să discutăm despre Parteneriatul nostru”, a spus șeful statului.
În context, Donald Trump a replicat: “Da, un Parteneriat măreț”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sursa foto Facebook Luminița Odobescu

IFPLUS RELAȚII ROMÂNIA-TURCIA

Odobescu a vorbit la telefon cu omologul turc despre securitatea din Marea Neagră

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu a avut o convorbire telefonică cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Hakan Fidan.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now