Image 1
Image 2

Hram la Biserica Sfântul Ilie Tesviteanul din Balta Blondă

Parohia ortodoxă din Balta Blondă şi-a sărbătorit ocrotitorul şi a sfinţit o troiţă
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

baltaCredincioşii ortodocsi îl sărbătoresc azi pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul sau Sânt Ilie, cum mai este cunoscut în popor. Praznicul Sfântului Ilie este deosebit de important pentru credincioşi şi pentru Biserica Ortodoxă care sâvâreşte azi sfinte liturghii închinate Prorocului.

Tradiţia spune ca Sânt Ilie aduce ploaie, provocă trăznete, tunete şi incendii, iar oamenii care locuiesc la tara şi mai păstrează tradiţiile povestesc că dacă vrem să avem recolte bogate şi să fim feriţi de boli ar trebui să respectăm câteva tradiţii plăcute Sfântului printre care: mersul la biserică pentru citirea Acatistului Sfântului Ilie, sfinţirea recoltelor cu agheasmă, odihnă în locul lucrului la câmp, îngrijirea mormintelor, mai ales a copiilor înmormântaţi, iar în unele zone se obişnuieşte să se sfinţească busuioc şi să se dea mere de pomană, mărul fiind fructul Sfântului Ilie.

În 20 iulie, mai multe bisericii care poarta numele Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul îşi serbează hramul. Printre acestea se numără şi Biserica ortodoxă din Balta Blondă unde azi sunt aşteptaţi să slujească aproximativ opt preoţi şi unde de doisprezece ani preotul Radu Şimonca are grijă ca credincioşii din Balta Blondă să se îngrijească de lucrurile spirituale.

Ziua de hram începe cu citirea acatistului de la ora 09:20, după care toţi credincioşii prezenţi vor participa la sfânta liturghie, iar după slujbă cei prezenţi vor fi serviţi cu bucatele pregătite de credincioşii din parohie.

Sfântul Ilie este şi ocrotitor al aviatorilor şi al apicultorilor, iar de ziua sa, în 20 iulie, peste 150 de mii de români îşi serbează onomastica.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns