Image 1
Image 2

Guvernul mulţumeşte BNR pentru stabilitatea leului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Leul avea o evoluţie stabilă la jumătatea săptămânii, în ton cu mulţumirile transmise băncii centrale de către guvern. „Vă mulţumim foarte mult pentru modul în care aţi reuşit să instrumentalizaţi menţinerea cursului leului la un nivel care ne-a asigurat stabilitate financiară”, a declarat premierul, adresându-se guvernatorului BNR, amintind şi faptul că investiţiile străine directe anul trecut au atins cifra de aproximativ 11 miliarde de euro.

Cursul euro a crescut marginal, pe 3 mai, de la 4,9290 la 4,9298 lei, în ciuda reapariţiei aversiunii faţă de risc.

Procesul de scădere a indicilor ROBOR a continuat şi la jumătatea acestei săptămâni. Indicele la trei luni a scăzut de la 6,70 la 6,68%, nou minim al ultimelor 10 luni.

Indicele la şase luni a alunecat de la 6,84 la 6,82%, iar cel la 12 luni a coborât de la 7,08 la 7,06%.

Investitorii aşteptau miercuri decizia de politică monetară de la finalul şedinţei Rezervei Federale. Pieţele anticipau o majorare de 0,25% a ratei de referinţă la 5 – 5,25%, după care ar urma o pauză cu rolul de a permite o reglare a economiei Statelor Unite aflată la limita intrării în recesiune. Totodată, băncile mai mici din SUA se confruntă cu mari probleme, ce au provocat falimentele a trei instituţii importante, ultima fiind First Republic Bank ale cărei active au fost cumpărate de JP Morgan.

Moneda elveţiană se aprecia faţă de cea unică, în urma majorării plasamentelor, iar media acesteia a crescut de la 5,0033 la 5,0302 lei. În schimb, cursul lirei sterline a scăzut la 5,5868 lei.

Deprecierea monedei americane a provocat creşterea unciei la 2.014 – 2.019 dolari astfel că preţul gramului de aur a urcat la 289,5775 lei. Media monedei maghiare s-a depreciat la 374,42 forinţi/euro.

1 comentariu

  1. Incredibil. S-a ajuns ca incompetentii guvernanti sa se felicite intre ei.
    Nu spun unde au adus tara din moment ce numai in acest an Romania este obligata sa plateasca o dobanda de peste 20 miliarde Euro pentru imprumuturile facute.

Lasă un răspuns

Connect with