Guvernul a rezolvat situaţia toaletelor exterioare doar în 4 şcoli din martie şi până în septembrie | Informaţia Zilei

Guvernul a rezolvat situaţia toaletelor exterioare doar în 4 şcoli din martie şi până în septembrie

Scris de Vasile Nechita, 26 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În sistemul de învăţământ din România erau la începutul anului şcolar 1.176 de şcoli cu toalete în curte, potrivit răspunsului Ministerului Afacerilor Interne la solicitarea Edupedu.ro.

Majoritatea acestor şcoli sunt în mediul rural. De Ziua internaţională a toaletei 2019, stabilită de ONU pe 19 noiembrie, un sfert din grădiniţele din mediul rural au grupul sanitar afară. Ministerul Afacerilor Interne a centralizat, prin intermediul prefecturilor, situaţia şcolilor cu toalete în curte.

Sunt ”1.176 de clădiri aflate în baza materială a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat care au grup sanitar exterior”, potrivit răspunsului dat la solicitarea Edupedu.ro.

Un raport recent al Ministerului Educaţiei arăta că: în 2017 erau 2.219 unităţi de învăţământ cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare; în 2018 erau 1.489 unităţi de învăţământ care funcţionau cu grupuri sanitare neconforme; în martie 2019 erau 1.180 şcoli care funcţionau cu grupuri sanitare necorespunzătoare. Din datele MAI şi ale Ministerului Educaţiei reiese că din luna martie 2019 până în septembrie 2019 a fost rezolvată situaţia toaletelor exterioare la doar 4 şcoli.

În Strategia pentru modernizarea infrastructurii educaţionale 2018 – 2023, adoptată de Guvernul României pe 23 aprilie 2018, situaţia şcolilor cu toalete în exterior era următoarea Dintre cele 4.200 de unităţi de învăţământ menţionate maisus, aproximativ 2.200 au grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare (tip toalete uscate); Diferenţa dintre mediul urban şi cel rural este evidentă: aproximativ 38% în mediul rural, comparativ cu 7% în mediul urban. Aceste constatări sunt relevante ţinând cont de legătura dintre condiţiile sanitare şi de igienă şi sănătatea copiilor, care poate fi afectată de infecţii bacteriene;

Absenţa grupurilor sanitare în interior este frecventă în regiunea Moldovei.

În judeţele Vaslui, Botoşani, Iaşi şi Vrancea aproximativ unul din trei elevi nu are acces la grupuri sanitare în interior. Pe de altă parte, Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Braşov au cele mai mari procente de unităţi de învăţământ cu toalete în interior”. Aproximativ una din patru grădiniţe din mediul rural are grupurile sanitare în exteriorul clădirii, iar încălzirea acestora se realizează exclusiv cu sobe.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345