Image 1
Image 2

Grindeanu recunoaște că i s-au oferit alte funcții pentru a se retrage

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat miercuri seara că nu demisionează din funcție. El a precizat că va face acest lucru după ce președintele Iohannis va numi un premier de la PSD.

“Am obligația să mă comport responsabil față de România și față de partidul din care fac parte. Să știți că acest Guvern este Guvernul României, nu este Guvernul CEx-ului și cred că toți trebuie să ne simțim responsabili de acest lucru și eu mă simt responsabil. Îmi voi da demisia și repet ce am spus în CEx: atunci când președintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. Eu cred că este normal față de acele sute de mii de oameni, față de scorul pe care PSD l-a obținut în alegeri ca acest lucru să se întâmple și eu nu vreau atât cât pot alte scenarii să poată să intre în discuție, tocmai pentru aceasta fac acest lucru”, a declarat Grindeanu, la Guvern.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat că inclusiv miercuri seară în preajma reuniunii CExN al PSD i-au fost propuse mai mute funcții de demnitate publică pentru a renunța la poziția de prim-ministru.
“Vreau să clarific câteva lucruri din CEx, pentru că am văzut câteva nuanțe care nu au fost chiar așa. (…) L-am auzit mai devreme pe domnul Liviu Dragnea spunând că nu era sigur că acest CExN se va termina cu retragerea sprijinului politic și încercarea de a mă demite. Eu acum nu aș vrea să vă spun că lucrurile nu stau așa, dar vă spun cum stau. Și anume: de ce în toată această perioadă — și nu o să nominalizez — inclusiv în această seară, în câteva rânduri mi s-a propus șefia mai multor instituții ale statului doar ca să îmi dau demisia sau chiar să fac parte din viitorul guvern, ministru sau viceprim-ministru etc.? De asemenea, l-am văzut pe dl președinte Liviu Dragnea spunând că nu ar fi vrut să plec, dar în același timp a încercat, așa cum vă spuneam, să mă convingă să accept alte funcții. Asta ca să clarificăm această situație care eu zic că merita a fi clarificată”, a declarat Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria, într-o conferință de presă.
Întrebat dacă printre funcțiile care i-au fost propuse se numără cea de șef al ASF sau director SIE, Grindeanu nu a dorit să confirme, dar s-a declarat de acord că i-a fost oferit, printre altele, și postul de vicepremier.

 

Grindeanu îi propune lui Dragnea să își asume împreună eșecu guvernării
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seară, că i-a propus, în cadrul CExN, președintelui PSD, Liviu Dragnea, să demisioneze împreună pentru a-și asuma “acest presupus eșec” de până acum al guvernării, așa cum a fost prezentat în reuniunea conducerii social-democrate.
“Deși avem o economie care merge foarte bine — și nu spun eu asta, spun și organismele europene — și niște miniștri care au muncit, mare parte din ei, i-am propus după toate aceste lucruri, în CEx, domnului Liviu Dragnea, să ne asumăm împreună acest presupus eșec. Și anume să ne dăm amândoi demisia. N-am văzut că s-a întâmplat sau poate că mi-a scăpat în declarațiile de după. Acum o lună, pe 19 mai, domnul președintele Dragnea spunea așa: ‘Mă mulțumesc toate ministerele, și ca cetățean, și ca președinte al Camerei Deputaților, și ca președinte de partid’. Vă repet, acum o lună, în 19 mai. Ce s-a schimbat între timp, ce s-a întâmplat chiar n-am reușit să aflu nici măcar în ședința CEx”, a afirmat Grindeanu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Premierul a adăugat că nu și-a dorit să se ajungă la “acest moment foarte greu pentru PSD și pentru România”.

“Înainte de această ședință am încercat să înțeleg de ce există această furie de a schimba propriul guvern după numai șase luni de la guvernare. Și un guvern care, de bine, de rău, a performat și are rezultate. Am vrut să înțeleg, de asemenea, de ce timp de mai bine de o lună de zile domnul Liviu Dragnea și alții pe care i-ați văzut la televiziuni și nu numai au vorbit despre remanieri, analize, demisii (…). Mi-a fost foarte greu și în continuare îmi este foarte greu să înțeleg de unde aceste lucruri. De ce trebuie să pui presiune pe proprii tăi miniștri, pe care tu i-ai pus acolo?”, a susținut Grindeanu.

 

Grindeanu: Nu știam că Guvernul acesta e unul de tranziție
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seară, că nu știa că Guvernul în funcție este unul “de tranziție”, așa cum a susținut colega sa de Cabinet, Olguța Vasilescu, în cadrul CEx, adăugând că, probabil, aceasta era “mai bine informată”.
“Nu. Și eu am auzit, eram în sală când doamna Olguța Vasilescu a făcut această declarație, cum că toată lumea știa că acest guvern pe care îl conduc e un guvern de tranziție. Eu n-am știut acest lucru: punem guvern din cinci în cinci luni sau din șase în șase luni. Sincer, m-a mirat și pe mine, dar, probabil, doamna Lia Olguța Vasilescu avea informațiile și era informată mai bine și știa că după cinci luni o să vină un raport de evaluare făcut de domnul Vâlcov și o să ne spună ce ne-a spus”, a declarat Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria.

 

Grindeanu face trimitere la statutul PSD
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seară, că este în continuare membru al PSD și nu știe să fi fost exclus în urma ședinței CExN.

 

El a fost rugat, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, să clarifice dacă este exclus sau nu din PSD, în contextul în care declarațiile liderului social-democraților, Liviu Dragnea, ar fi fost neclare cu privire la acest subiect.

“Eu sunt membru în Timiș, la Organizația 139. Organizația locală 139 din Timișoara, arondată pe lângă secția de votare. Nu știu, nu cred că sunt exclus. (…) Eu nu am cunoștință să se fi întâmplat acest lucru și nu văd care sunt motivele statutare. Motivele statutare, repet. Dincolo de deciziile a 60 de oameni, există un statut (al PSD — n.r.) după care trebuie să ne ghidăm. Știți ce spune acest statut la art. 120, alineatul trei, dacă nu mă înșel? Validarea primului-ministru se face în Congres. Vă rog să verificați”, a declarat Sorin Grindeanu.
Fiind întrebat dacă a cerut în cadrul CEx convocarea Congresului PSD, premierul a răspuns: “Am cerut respectarea statutului. (…) Din acest punct de vedere înseamnă și asta”.

Totodată, Grindeanu a negat că-și propune să “rupă” din PSD, alături de Victor Ponta, pentru a crea un nou partid și a subliniat că va rămâne în continuare în formațiunea social-democrată.

 

Grindeanu: Demisiile miniștrilor trebuie să-mi parvină
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seara, că demisiile miniștrilor intră în vigoare după ce Administrația Prezidențială ia act de acestea și i-a îndemnat la responsabilitate pe cei care vor rămâne în funcții în Cabinet.

 

“Mâine o să vă dau detalii. Eu vreau să lucrăm procedural. Procedural trebuie să-mi parvină aceste demisii. O să vedem mâine despre ce e vorba, dar vreau să vă spun ceva și să-i îndemn la responsabilitate pe cei care sunt în continuare miniștri. Aceste demisii intră în vigoare în momentul în care, ca procedură, sunt trimise de primul ministru către Administrația Prezidențială și Administrația Prezidențială ia act de ele. Asta este procedura și legea la Guvernul României”, a spus Grindeanu, întrebat dacă miniștrii și-au dat demisia din funcții, după cum a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea.
El a precizat că va transmite joi eventualul program al Guvernului.

“Nu am primit nimic oficial. În funcție de ceea ce voi avea mâine și voi vedea, mă gândesc că vă referiți la demisiile unor colegi din Cabinet, o să iau deciziile mâine. În acest moment nu există nimic oficial”, a adăugat premierul.

 

Grindeanu: Evaluarea era o justificare ca să mi se spună să-mi dau demisia

 

Premierul Sorin Grindeanu a susținut că evaluarea activității Guvernului a văzut-o miercuri pentru prima dată, ceea ce i se pare incorect, adăugând că aceasta a fost o justificare pentru a i se spune să demisioneze.
Grindeanu a punctat că în aceste luni a auzit de o evaluare “pe surse” a Guvernului. “Eu, ca premier al României, am văzut pentru prima dată această evaluare. Dacă dumneavoastră vi se pare corectă această metodă, mie nu. Această evaluare trebuia făcută în dialog cu mine și cu fiecare ministru în parte. Am văzut această evaluare făcută de domnul Darius Vâlcov, care nu mai este membru PSD. Era o justificare ca să mi se spună: trebuie să pleci, trebuie să-ți dai demisia”, a spus premierul.
El a catalogat raportul de evaluare a miniștrilor, despre care a subliniat că fost realizat de Darius Vâlcov, drept un “ceaslov”.
“Revin la celebrele măsuri. (…) Am văzut, cred, vreo 390 spre 400 de măsuri care trebuiau făcute în primul semestru al anului 2017, dar, totodată, am înțeles că sunt de vină că nu sunt duse la îndeplinire măsuri din programul de guvernare care au termen de finalizare în 2018. Vă citesc o măsură care, în analiza domnului Vâlcov, este nerealizată în primele șase luni de guvernare: dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Eu știu că sunt țară membră a UE și trebuie să respectăm sancțiunile UE (impuse Rusiei — n.r.). Poate că domnul Vâlcov și ceilalți știu altceva și poate de asta trebuie să plec. (…) La nerealizări sunt incluse două măsuri la care președintele PSD, domnul Liviu Dragnea, a spus că se renunță: TVA zero la locuințe și TVA zero la publicitate. (…) CEx a făcut un cadou PNL și USR prin modul în care au prezentat raportul de evaluare”, a afirmat Grindeanu.

Premierul a prezentat, în context, și autoevaluarea activității Guvernului în această perioadă.

El a precizat că din 43 de măsuri de implementat în primul trimestru și din 54 în trimestrul al doilea, “54 au fost implementate 100%, 34 sunt în derulare, iar cele neîndeplinite sunt 9”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with