Image 1
Image 2

Greșelile unui guvern populist

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Disputele dintre PSD și DNA pe marginea anchetării celor doi miniștri care au contribuit la transferul din domeniul pulbic al statului în domeniul public al județului Teleorman a poi concesionarea către o firmă privată căpătă pe zi ce trece o dimensiune tot mai mare. În jocul declarațiilor a intrat și ministrul Justiției arătând că procurorii nu au căderea să verifice legalitatea unor hotărâri de guvern, aceasta căzând în sarcina judecătorului de contencios administrativ. Conducerea DNA, printr-un comunicat anunță că sesizează CSM pentru că ministrul Toader a făcut declarații de natură “să afecteze independența sistemului judiciar”.

Conflictul deshis între ministru și conducerea DNA vine la puțină vreme după ce un important lider PSD, Codrin :tefănescu, a cerut demisia ministrului Toader. Foarte probabil în urma acestei neobișnuite cereri venite chiar de la vârful partidului de guvernare, l-a mobilizat și a făcut declarațiile care au provocat reacția DNA.

La rândul său, Liviu Dragnea este nemulțumit de ritmul în care lucrează ministerul Jusției sub conducerea profesorului Tudorel Toader. PSD, de fapt întreaga coaliție de guvernare, dar și parlamentarii celorlalte partide, așteaptă cu nerăbdare pachetul de legi care se spune că vor reforma Justiția. Cu precădere parlamentarii, înalți funcționari publici, miniștri, vor să scape de presiunea pusă pe activitatea lor de către Parchetul Național Anticorupție. Modificările așteptate sunt cele care vizează în special dezincriminarea abuzului în serviciu și a traficului de influență, bolile profesionale ale politicianului român. Politicienii nu mai vor ca înregistrările să fie probe într-un dosar, ceea ce ar îngreuna foarte mult sarcinile procurorilor. Practic, prin legile justiției se vrea decapitarea DNA. 

Ministrul Toader a tot amânat înaintarea proiectului spre disperarea PSD, și a președintelui Liviu Dragnea. De asemenea i se reproșează că nu a cerut demisia procurorului șef al DNA. De data aceasta, amenințat cu remanierea, Tudorel Toader s-a aruncat în luptă deschisă. Conflictul instituțional va fi tranșat într-un fel sau altul. PSD și-a radicalizat discursul. DNA nu cedează. Președintele Klaus Iohannis nu intervine. Societatea s-a împărțit în două tabere. Unii dau dreptate DNA, alții ministrului.

Pe de altă parte, sindicatele își fixează calendarul protestelor de toamnă. Agenții economici, în jur de 400.000 de firme, sunt nemulțumite de intenția guvernului de a introduce sistemul de plată defalcată a TVA. Ambițiosul program  electoral al PSD, transformat în program de guvernare, își arată limitele. Guvernul vrea să stoarcă și ultima vlagă din agenții economici. Firmele sunt stoarse ca niște lămâi. În același timp au fost reduse drastic investițiile. Practic țara a devenit un laborator de încercări. PSD a reușit să antagonizeze categoriile sociale, bugetarii și salariații de la privați stau față în față ca armata roșie și armata albă din timpul revoluției bolșevice.

Față de aceste probleme așa-zisele dispute din sistemul judiciar sunt floare la ureche. În condiții de democrație sistemul judiciar are capacitatea de a se regla de la sine, dar societatea în ansamblul său, odată ce sunt ignorate legile economiei de piață, se deteriorează pe termen lung. Greșelile făcute de acest guvern populist vor fi redresate în ani și ani de muncă și sacrificii.