Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 02.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 03.32 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 04.34 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Căpşunul, o cultură rentabilă 05.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Adriana Hagău, titlul emisiunii: Antibioticele, între uz şi abuz 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.33 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Emilia Enătescu 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ioan Man, titlul emisiunii: Cât de ameninţată este biodiversitatea? 11.16 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 14.25 Teleshopping 14.41 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa, întâlnirea cu Dumnezeu la cel mai înalt nivel 15.38 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Seminţele de calitate asigură succesul în agriculturăn 17.53 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, ttlul emisiunii: Copiii şi fricile lor 23.30 Ştiri

Greşelile unui guvern populist

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Disputele dintre PSD şi DNA pe marginea anchetării celor doi miniştri care au contribuit la transferul din domeniul pulbic al statului în domeniul public al judeţului Teleorman a poi concesionarea către o firmă privată căpătă pe zi ce trece o dimensiune tot mai mare. În jocul declaraţiilor a intrat şi ministrul Justiţiei arătând că procurorii nu au căderea să verifice legalitatea unor hotărâri de guvern, aceasta căzând în sarcina judecătorului de contencios administrativ. Conducerea DNA, printr-un comunicat anunţă că sesizează CSM pentru că ministrul Toader a făcut declaraţii de natură “să afecteze independenţa sistemului judiciar”.

Conflictul deshis între ministru şi conducerea DNA vine la puţină vreme după ce un important lider PSD, Codrin :tefănescu, a cerut demisia ministrului Toader. Foarte probabil în urma acestei neobişnuite cereri venite chiar de la vârful partidului de guvernare, l-a mobilizat şi a făcut declaraţiile care au provocat reacţia DNA.

La rândul său, Liviu Dragnea este nemulţumit de ritmul în care lucrează ministerul Jusţiei sub conducerea profesorului Tudorel Toader. PSD, de fapt întreaga coaliţie de guvernare, dar şi parlamentarii celorlalte partide, aşteaptă cu nerăbdare pachetul de legi care se spune că vor reforma Justiţia. Cu precădere parlamentarii, înalţi funcţionari publici, miniştri, vor să scape de presiunea pusă pe activitatea lor de către Parchetul Naţional Anticorupţie. Modificările aşteptate sunt cele care vizează în special dezincriminarea abuzului în serviciu şi a traficului de influenţă, bolile profesionale ale politicianului român. Politicienii nu mai vor ca înregistrările să fie probe într-un dosar, ceea ce ar îngreuna foarte mult sarcinile procurorilor. Practic, prin legile justiţiei se vrea decapitarea DNA. 

Ministrul Toader a tot amânat înaintarea proiectului spre disperarea PSD, şi a preşedintelui Liviu Dragnea. De asemenea i se reproşează că nu a cerut demisia procurorului şef al DNA. De data aceasta, ameninţat cu remanierea, Tudorel Toader s-a aruncat în luptă deschisă. Conflictul instituţional va fi tranşat într-un fel sau altul. PSD şi-a radicalizat discursul. DNA nu cedează. Preşedintele Klaus Iohannis nu intervine. Societatea s-a împărţit în două tabere. Unii dau dreptate DNA, alţii ministrului.

Pe de altă parte, sindicatele îşi fixează calendarul protestelor de toamnă. Agenţii economici, în jur de 400.000 de firme, sunt nemulţumite de intenţia guvernului de a introduce sistemul de plată defalcată a TVA. Ambiţiosul program  electoral al PSD, transformat în program de guvernare, îşi arată limitele. Guvernul vrea să stoarcă şi ultima vlagă din agenţii economici. Firmele sunt stoarse ca nişte lămâi. În acelaşi timp au fost reduse drastic investiţiile. Practic ţara a devenit un laborator de încercări. PSD a reuşit să antagonizeze categoriile sociale, bugetarii şi salariaţii de la privaţi stau faţă în faţă ca armata roşie şi armata albă din timpul revoluţiei bolşevice.

Faţă de aceste probleme aşa-zisele dispute din sistemul judiciar sunt floare la ureche. În condiţii de democraţie sistemul judiciar are capacitatea de a se regla de la sine, dar societatea în ansamblul său, odată ce sunt ignorate legile economiei de piaţă, se deteriorează pe termen lung. Greşelile făcute de acest guvern populist vor fi redresate în ani şi ani de muncă şi sacrificii.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend