Image 1
Image 2

Greco-catolicii au câştigat în instanţă tot terenul pe care este ridicată Mănăstirea Bixad

Urmează să fie pusă în aplicare o sentinţă de punere în posesie, dar nu există sentinţă de evacuare a călugărilor ortodocşiDe la Revoluţia din decembrie 1989, relaţiile dintre Biserica Ortodoxă şi Greco-Catolică au fost tensionate. Neînţelegerile dintre reprezentanţii celor două culte sunt întreţinute atât de politicieni cât şi de unele sentinţe judecătoreşti.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

calugar31Urmează să fie pusă în aplicare o sentinţă de punere în posesie, dar nu există sentinţă de evacuare a călugărilor ortodocşi

 De la Revoluţia din decembrie 1989, relaţiile dintre Biserica Ortodoxă şi Greco-Catolică au fost tensionate. Neînţelegerile dintre reprezentanţii celor două culte sunt întreţinute atât de politicieni cât şi de unele sentinţe judecătoreşti.

 

Un conflict stă să izbucnească la Bixad, unde Biserica greco-catolică pregăteşte o executare silită la Mănăstirea Bixad. Printr-o hotărâre de guvern, dată de Guvernul Petre Roman, Bisericii greco-catolice îi este atribuită clădirea Preventoriului Bixad şi terenul aferent. Acea hotărâre de Guvern a stat la baza sentinţelor date mai târziu de diferite instanţe de judecată.

 

Mănăstirea Bixad rămâne cu biserica, iar terenul din jur este dat bisericii greco-catolice

 

Astfel că după ce aceste sentinţe vor fi puse în executare, Mănăstirea ortodoxă Bixad va rămâne cu biserica care este situată în mijlocul terenului ce-i revine Bisericii greco-catolice.

În baza Deciziei nr. 341 dată de Curtea de Apel Craiova, Episcopia Unită cu Roma greco-catolică de Baia Mare urmează să fie pusă în posesie cu “Preventoriul copii handicapaţi şi construcţia cu destinaţie spaţiu pentru activităţi specifice ale copiilor internaţi în preventoriu, edificate pe terenul înscris în CF nr. 1515 Bixad sub nr. topo 2939, 2942, situat în com. Bixad, str. Preventoriului nr. 573, judeţul Satu Mare.”

Cu alte cuvinte biserica greco-catolică ar urma să fie pusă în posesie cu terenul aferent curţii Mănăstirii Bixad precum şi cu cele două clădiri. Trebuie menţionat faptul că Biserica Mănăstirii Bixad, situată în mijlocul terenul ce urmează a fi dat greco-catolicilor rămâne în posesia Bisericii ortodoxe precum şi alte două imobile (chiliile). Astfel că pentru a ajunge în biserică atât credincioşii ortodocşi cât preoţii ori călugării sunt nevoiţi să treacă peste terenul ce conform deciziei mai sus amintit revine Bisericii greco-catolice. Pe terenul respectiv se află şi un altar de vară construit de Biserica ortodoxă. Din decizia mai sus amintită şi potrivit expertizei depuse la dosar şi acest altar ar urma să fie dat Bisericii greco-catolice.

 

Stareţul şi călugării ortodocşi de la Bixad nu pot fi evacuaţi

 

Practic executorului judecătoresc îi revine sarcina să împrejmuiască cu ţăruşi terenul ce trebuie restituit Bisericii greco-catolice. El n-are însă nicio putere pentru a-i evacua din Mănăstire pe stareţii şi pe călugării ortodocşi de aici. Nu poate trece la evacuarea acestora pentru că până la ora actuală nu există o sentinţă în acest sens.

În consecinţă, zilele următoare executorul judecătoresc va pune în executare sentinţa de punere în posesie astfel că terenul ce îi revine Bisericii greco-catolice va fi delimitat prin ţăruşi. Nu-i mai puţin adevărat faptul că stareţul şi călugării ortodocşi vor rămâne în continuare acolo pentru că deocamdată nu pot fi evacuaţi. Ce se va întâmpla în continuare rămâne de văzut. Cert este însă faptul că o Hotărâre de Guvern dată în 1992, când premier era Petre Roman nu face altceva decât să incite orgoliile reprezentanţilor celor două Biserici. În baza acelei hotărâri de guvern se dau apoi alte sentinţe judecătoreşti care în loc să limpezească apele mai mult le tulbură.

Terenul de jur împrejurul unei biserici este dat greco-catolicilor, iar biserica cu terenul de sub ea rămâne în posesia ortodocşilor.

 

Cele două culte se judecă şi pentru Biserica Mănăstirii

 

În altă ordine de idei trebuie să precizăm faptul că între cele două biserici se află şi alte procese pe rolul instanţelor de judecată. Un astfel de proces este pe rolul Curţii de Apel Oradea. Prin acel dosar Biserica Română Unită cu Roma greco-catolică revendică biserica Mănăstirii Bixad.

Zilele următoare, executorul judecătoresc va pune în executare decizia Curţii de Apel Craiova. O sentinţă asemănătoare a fost pronunţată şi de Tribunalul Mehedinţi, care “obligă pârâta (Mănăstirea ortodoxă Română “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”) să lase reclamantei (Biserica greco-catolică), în deplină proprietate şi posesie, suprafaţa de 10.908 mp situată în comuna Bixad str. Preventoriului nr. 1 înscrisă în CF 1515 Bixad nr. topo 2939, astfel cum a fost identificată în expertiza efectuată de expert Cojocăraşu Ilie în dosar nr. 700/266/2006 al Judecătoriei Negreşti Oaş.”

27 de comentarii

  1. La 1700 parintii nostri nu au trecut la religia catolica a Romei, ci au revenit, s-au intors, la credinta Bisericii universale, in care au fost strabunii lor in primul mileniu crestin si din care au fost rupti datorita acelui “fatal destin al istoriei”, orientalizati si trecuti la schisma din 1054, fara stirea si voia lor, datorita slavizarii prin bulgari;
    – Unirea de la 1700 ne-a salvat fiinta nationala de la calvinizare, sarbizare, rusificare, grecizare etc. Ne-a readus in Europa. Ne-a constientizat ca suntem popor de ginta nobila, a generat si promovat lupta noastra de emancipare si eliberare nationala, care, in 1918, a incoronat activitatea de sute de ani a strabunilor nostri prin crearea statului unitar roman, Romania Mare.
    – cinstim jertfa si testamentul martiric al ierarhilor greco-catolici, a preotilor si credinciosilor, care si-au riscat sau chiar si-au dat viata pentru credinta si au respins blidul de linte oferit pentru a-si vinde mostenirea.

  2. Dar cand romanii au fost trecuti cu forta la uniatie la 1700 si au fost luate bisericile ortodoxe sau distruse de Bukow, aveau autorizatie? PAPISTASI CATOLICI SPURCATI vreti ziduri pentru satana de la Vatican? de o fi sa luati manastirea, cu mana mea pun noaptea dinamita!!!

  3. Institutii ale Statului Roman implicate in impiedicarea retrocedarii Manastirii Greco-Catolice din Bixad

    In urma interventiei mai multor institutii ale Statului Roman pentru a pune piedici executarii unei hotarari definitive si irevocabile de retrocedare a Manastirii Greco-Catolice Bixad, precum si a opozitiei la executare manifestata de un grup organizat condus de reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane, Episcopia Greco-Catolica de Maramures a remis publicitatii comunicatul de mai jos.

    De remarcat ca, in loc sa retrocedeze aceasta manastire greco-catolica pe care comunistii au confiscat-o in 1948, Consiliul Judetean Satu Mare a dat in judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures pentru a-i lua manastirea inapoi.

    Comunicat de presa referitor la retrocedarea Manastirii Greco-Catolice din Bixad

    Pe data de 7 noiembrie, 2013, trebuia sa aiba loc la Bixad (SM) executarea unei hotarari definitive si irevocabile a justitiei romane prin care Episcopia Greco-Catolica de Maramures sa fie pusa in proprietate si deplina posesie a Manastirii Greco-Catolice din localitate, confiscata in 1948 de regimul comunist.

    Acum, dupa ce Manastirea a fost castigata inclusiv definitiv si irevocabil in instanta, institutii ale Statului Roman au dat in judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures pentru a-i lua inapoi aceasta manastire confiscata anterior de comunisti. Acest lucru dovedeste ca Statul Roman nu numai ca are o politica ce favorizeaza Biserica Ortodoxa majoritara, dar se implica activ prin Institutiile sale in epurarea culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice minoritare incepute de regimul comunist.

    Concret, pe data de 7 noiembrie, 2013, reprezentantii Bisericii Greco-Catolice s-au deplasat la Bixad unde un executor trebuia sa puna in aplicare hotararea definitiva si irevocabila prin care Manastirea Greco-Catolica din localitate este data in proprietatea si deplina posesie Episcopiei Greco-Catolice de Maramures.

    Inainte de inceperea executarii, oficiali ai Statului au spus reprezentantilor greco-catolici ca rolul lor nu este sa-i “bage” pe calugarii greco-catolici in manastire, ci numai sa masoare parcelele care ar trebui retrocedate dupa care sa se retraga.

    Din cauza amenintarilor publice si incitarilor la violenta facute in repetate randuri de catre reprezentantii Bisericii Ortodoxe in cazul in care Manastirea Greco-Catolica este retrocedata, executorul judecatoresc a fost asistat de reprezentanti ai Politiei si ai Jandarmeriei Romane.

    In momentul in care executorul si reprezentantii greco-catolici au ajuns in fata manastirii, intrarea era blocata de un lant viu de preoti si calugari ortodocsi, avand in spate lor si alte persoane de diferite varste.

    Executorul s-a apropiat de ei si a solicitat sa fie lasat sa execute hotararea judecatoreasca, moment in care reprezentantii Bisericii Ortodoxe s-au manifestat impotriva executarii hotararii judecatoresti, au huiduit si au scandat lozinci impotriva greco-catolicilor, dintre care amintim: “Afara, catolicii din tara”.

    Din cauza impotrivirii aratate de reprezentantii Bisericii Ortodoxe, executorul flancat de jandarmi si politie a mers prin spatele manastirii pentru a incepe masuratorile topografice in vederea identificarii exacte a parcelelor care sa fie date in deplina posesie Bisericii Greco-Catolice, asa cum prevedea hotararea judecatoreasca. Pe toata durata masuratorilor, reprezentantii Bisericii Ortodoxe au scandat impotriva reprezentantilor greco-catolici si i-au amenintat.

    Dupa terminarea masuratorilor, din cauza opozitiei la executare manifestata de reprezentantii Bisericii Ortodoxe, nu s-au putut preda imobilele in deplina posesie si folosinta partii greco-catolice, partea greco-catolica a fost chemata sa mearga la sediul de politie din localitate unde sa se intocmeasca procesul verbal.

    Reprezentantii greco-catolici au fost escortati de fortele de ordine afara din manastire si au mers la sediul politiei, unde au refuzat sa semneze procesul verbal facut de executor pe motiv ca nu au fost pusi in deplina posesie, asa cum a cerut-o decizia instantei.

    In momentul in care acestia erau in sediul politiei, doua reprezentante din partea Consiliului Judetean Satu Mare s-au prezentat spunand ca aceasta institutie a dat in judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures pe motiv ca Manastirea de la Bixad ar fi a Consiliului Judetean. In consecinta, Consiliul Judetean Satu Mare a cerut si a obtinut o ordonanta presedentiala de sistare temporara a executarii pana ce se judeca aceasta cauza.

    Domnul Mircea Govor, presedintele PSD Satu Mare si vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, a fost citat in presa spunand despre retrocedarea Manastirii Greco-Catolice din Bixad urmatoarele: “Este un abuz! Patrimoniul revendicat de greco-catolici si retrocedat in baza unei sentinte judecatoresti, este al Consiliului Judetean. Am cerut in aceasta dimineata suspendarea executarii silite si vom cere sa fim parte in process. Noi nu am fost chemati niciodata in instanta desi suntem proprietarii de drept”.

    Este greu de inteles cum Consiliul Judetean poate fi “proprietar de drept” pe Manastirea Greco-Catolica din Bixad, din moment ce ea exista de trei secole in proprietatea Bisericii Greco-Catolice si instanta de judecata a comfirmat dreptul de proprietate asupra ei.

    Mentionam ca pe data de 1 noiembrie, 2013, a avut loc la sediul Prefecturii Satu Mare o intalnire intre reprezentantii mai multor institutii ale Statului Roman unde acestia, substituindu-se instantelor de judecata, au rejudecat cauza Manastirii Greco-Catolice Bixad si au decis ca hotararea judecatoreasca va fi executatea numai “partial”. Tot atunci, reprezentantii Consiliului Judetean Satu Mare au afirmat ca anumite imobile din cadrul manastirii ar fi ale acestei institutii, dar ca nu au fost chemati la proces. Afirmatia este total falsa, deoarece instanta a gasit deja ca imobilele care fac obiectul acestei retrocedari nu se afla in proprietatea statului.

    Modul cum autoritatile Statului Roman s-au coordonat pentru a nu pune in aplicare aceasta hotarare a justitiei romane dovedeste ca se doreste confiscarea din nou a Manastirii Greco-Catolice din Bixad.

    Istoricul manastirii din Bixad

    Manastirea din acest loc din Bixad a fost ctitorita la anul 1700 de calugarul greco-catolic bazilitan Isaia pe terenul donat de unii locuitori din Trip pentru edificarea manastirii. Manastirea a fost in posesia calugarilor greco-catolici ai Ordinului Sfantului Vasile cel Mare de la infiintare pana in 1948 cand, odata cu desfiintarea Bisericii Greco-Catolice, aceasta manastire a fost confiscata de catre stat.

    Mentionam ca Manastirea Greco-Catolica din Bixad a fost un bastion al luptei impotriva comunismului in zona, Securitatea arestandu-i pe calugari inca din primavara lui 1948 pentru a se asigura ca acestia nu vor conduce oamenii la revolta atunci cand Biserica Greco-Catolica va fi scoasa in afara legii.

    Este demn de mentionat ca in aprilie 1948, atunci cand Securitatea a venit prima data sa-i aresteze pe calugari, oamenii din Bixad si din satele din jur au venit la manastire, au inconjurat masinile Securitatii si nu le-au lasat sa plece pana ce nu s-au asigurat ca nici un calugar nu a fost arestat. Ulterior, toti localnicii care au participat la acel eveniment au fost arestati si anchetati de Securitate, iar calugarii au fost vanati unul cate unul iar manastirea inchisa.

    In perioada comunista statul a transformat Manastirea Greco-Catolica din Bixad intr-un Preventoriu de copii ai caror parinti erau bolnavi de TBC, Preventoriu care apartinea de Spitalul orasenesc din Negresti-Oas. Chiliile calugarilor, precum si celelalte constructii ale manastirii au fost folosite pentru cazarea copiilor si activitatile lor.

    Spre finele anilor ’80, sunt trimisi cativa calugari la aceasta manastire parasita pentru a o reactiva si a o face ortodoxa. Intr-un articol din ziarul Lumina al Bisericii Ortodoxe, inclusiv actualul staret al manastirii ortodoxe afirma ca, ajuns la Bixad in 1990, “N-am gasit nimic aici. Am luat totul de la capat.” Adevarul este ca era acolo biserica greco-catolica, iar calugarii ortodocsi au luat de la Preventoriul de copii o parte din vechile constructii ale calugarilor bazilitani.

    In anul 1992 s-a emis hotararea de guvern 466/1992 prin care s-a predat Bisericii Greco-Catolice o parte din imobilele confiscate de regimul comunist si aflate in proprietatea Statului, inclusiv Manastirea Greco-Catolica din Bixad. In temeiul acelei hotarari a fost emisa Dispozitia nr. 97/10.09.1999 de predare a imobilelor mentionate in HG 466/1992 poz. 63 si 64 catre cultul greco-catolic.

    In acest sens, pe data de 15.09.1999, Comisia de retrocedare impreuna cu Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare s-au prezentat la Bixad pentru a preda imobilele cultului greco-catolic. Predarea juridica nu a prezentat nicio problema, in acest sens incheindu-se Protocolul de predare-primire dintre Spitalul Orasenesc Negresti-Oas si Biserica Greco-Catolica, si Protocolul de predare-primire – in temeiul HG 466/1992 – dintre Primaria Comunei Bixad si Biserica Greco-Catolica. Transferul stapanirii materiale propriu-zise a constructiilor, insa, a fost impiedicata si atunci de interventia si opozitia reprezentantilor Bisericii Ortodoxe.

    In anul 2006 Episcopia Greco-Catolica de Maramures a deschis proces pentru a intra in posesia efectiva a Manastirii, proces care s-a castigat, prin decizia 5847/2012, definitiv si irevocabil la Intalta Curte de Casatie si Justitie. Toate instantele au decis lasarea in deplina proprietate si posesie a Manastirii partii greco-catolice.

    In baza deciziei 5847/2012 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Episcopia Greco-Catolica de Maramures a adresat tribunalului o cerere de investire cu formula executorie a sentintei si deciziei curtii de apel, cerere aprobata pe data de 05.11.2013.

    Din aprilie 2013 reprezentantii Bisericii Ortodoxe s-au folosit de toate mijloacele legale pentru a opri aceasta retrocedare, mijloace care insa au fost respinse de instanta.

    Pe data de 7 noiembrie 2013, dupa 21 de ani de cand aceasta Manastire trebuia sa fi fost deja retrocedata efectiv, Institutiile Statului nu numai ca nu si-au dat intregul concurs pentru a pune in aplicare o hotarare definitiva si irevocabila a justitiei romane, dar se implica activ prin instutiile pe care le reprezinta pentru a confisca din nou Manastirea Greco-Catolica din Bixad. In tot acest timp, imobilele greco-catolice din incinta Manastirii, in care nu am fost pusi in deplina posesie nici pana astazi, se degradeaza continuu cu concursul tacit sau direct al reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane.

    Precedentul creat de aceasta actiune coordonata a Institutiilor Statului Roman care a avut loc la Bixad este ingrijorator pentru viitorul statului de drept in Romania.

    Episcopia Greco-Catolica de Maramures condamna aceasta atutidine abuziva si discriminatorie a Statului Roman manifestata in acest caz si va continua sa isi apare drepturile folosindu-se de toate mijloacele pe care legea le permite.

    Biroul de presa
    Episcopia Greco-Catolica Maramures

  4. Nr. 979/13

    Domniei Sale,

    Domnului Victor Ponta

    Prim-Ministru al Romaniei

    Blaj, 13 noiembrie 2013

    Stimate Domnule Prim-Ministru,

    Retrocedarea Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad trebuia să aibă loc pe data de 7 noiembrie însă, din cauza acțiunii coordonate a mai multor instituții aflate în subordinea Dumneavoastră, punerea în executare a hotărârii judecătorești nu a putut fi dusă la bun sfârșit.

    Astfel, pe data de 1 noiembrie, la Prefectura Satu Mare s-a organizat o întâlnire între reprezentanții mai multor instituții unde s-a discutat cazul Mănăstirii Bixad, iar acești oficiali au hotărât, peste decizia definitivă și irevocabilă a justiției, că hotărârea judecătorească de retrocedare efectivă a Mănăstirii către partea greco-catolică se va pune în aplicare numai “parțial”.

    Domnul Mircea Govor, președintele PSD Satu Mare și vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, a fost citat în presă spunând cu această ocazie despre retrocedarea Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad următoarele: “Este un abuz! Patrimoniul revendicat de greco-catolici și retrocedat în baza unei sentințe judecătorești, este al Consiliului Județean. Am cerut în această dimineață suspendarea executării silite și vom cere să fim parte în proces. Noi nu am fost chemați niciodată în instanță, deși suntem proprietarii de drept”.

    Ulterior, în urma celor discutate și hotărâte la Prefectură, Consiliul Județean Satu Mare a dat în judecată Episcopia Greco-Catolică de Maramureș, solicitând sistarea executării, cu toate că în cauză nu era vorba despre nici o proprietate care ar fi a Consiliului Județean și trebuia retrocedată.

    Mănăstirea din Bixad a fost greco-catolică de la început, iar în 1948 a fost confiscată de comuniști și trecută în posesia Statului. Imobilele care trebuiau executate nu sunt în proprietatea Statului, ci a Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș, care de ani de zile nu poate intra în posesia lor. Aceste imobile sunt ajutate să se degradeze pe zi ce trece cu scopul clar de a șterge urmele că Mănăstirea de la Bixad a fost greco-catolică.

    Pe 7 noiembrie, ziua când trebuia sa se pună în executare hotărârea judecătorească de retrocedare a Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad, reprezentanții Bisericii Ortodoxe s-au organizat pentru a se opune și opri punerea ei în aplicare.

    Pe toată durata încercării de punere în executare a acestei hotărâri, călugării greco-catolici prezenți acolo pentru a intra în mănăstire au fost scuipați, huiduiți, agresați, insultați și amenințați cu moartea doar pentru vina că au mers să își ia înapoi bunul confiscat de comuniști.

    Grupul organizat de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe care s-au opus executării au strigat în repetate rânduri: “Afară, catolicii din țară”.

    Modul în care instituţiile din subordinea Dumneavoastră au facilitat și gestionat situația de la Bixad arată că în România nu se respectă dreptul de proprietate, libertatea religioasă și hotărârile judecătorești atunci când vine vorba despre greco-catolici.

    Această atitudine discriminatorie a Guvernului este îngrijorătoare pentru statul de drept și buna conviețuire dintre credincioșii diferitelor confesiuni, cu atât mai mult cu cât inclusiv Domnul Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte – instituție aflată în subordinea Dumneavoastră directă – a afirmat într-un interviu că retrocedarea proprietăților greco-catolice nu se poate face ”prevalându-te doar de dreptul de proprietate”.

    Rolul principal al Guvernului este să aplice legea în mod egal pentru toată lumea, lucru care la Bixad nu s-a întâmplat.

    Atitudinea părtinitoare a persoanelor din subordinea Dumneavoastră a creat la Bixad o situație care putea degenera într-un conflict interconfesional în care oameni nevinovați să cadă victime.

    Respectuos Vă solicit să exprimați public poziția Guvernului față de implicarea instituțiilor din subordinea Dumneavoastră în oprirea executării unei hotărâri judecătorești și să condamnați public, în numele Guvernului, actele de agresiune și incitare la ură interconfesională împotriva reprezentanților Bisericii Greco-Catolice prezenți joi la Bixad.

    † Lucian Cardinal MUREȘAN

    Arhiepiscop Major

    al Bisericii Române Unită cu Roma,

    Greco-Catolică

  5. Pr.Chris Terhes, Manastirea Bixad,a fost,la inceputul existentei ei,ORTODOXA!!! Ea exista dinaintea anului 1400,cu mult inaintea aparitiei cultului greco catolic!!! Calugarii ortodocsi gasiti de imperiul austro ungar cand au navalit in Transilvania au fost obligati sa se supuna Romei si asa a ajuns sa vina urmasii tradatorilor poporului roman,sa ceara retrocedari. Daca nu existau ortodocsi,nu avea cum sa se apara cultul greco catolic

  6. 13 Noiembrie, 2013
    Irvine, California
    Catre Domnul Adrian Stef
    Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare
    Re: Clarificari ale CJ SM fata de implicarea in oprirea retrocedarii Manastirii Greco-Catolice Bixad
    Stimate Domnule Presedinte,
    Pe data de 7 noiembrie trebuia sa aiba loc punerea in executare a hotararii definitive si irevocabile de retrocedare catre partea greco-catolica a unor imobile din cadrul Manastirii din Bixad, lucru care nu s-a putut duce la bun sfarsit datorita interventiei Consiliului Judetean Satu Mare.
    Intr-o intalnire care a avut loc la Prefectura Satu Mare pe data de 1 noiembrie, unde s-a rejudecat acest caz, domnul Mircea Govor, presedintele PSD Satu Mare si Vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, a declarat urmatoarele: “Este un abuz! Patrimoniul revendicat de greco-catolici si retrocedat in baza unei sentinte judecatoresti, este al Consiliului Judetean. Am cerut in aceasta dimineata suspendarea executarii silite si vom cere sa fim parte in process. Noi nu am fost chemati niciodata in instanta desi suntem proprietarii de drept.”
    Pana cand procesul pe care dumneavoastra l-ati deschis impotriva Episcopiei Greco-Catolice de Maramures, pentru a opri retrocedarea acestei manastiri greco-catolice confiscate de comunisti in 1948, va fi finalizat in justitie, va solicitam sa clarificati public pozitia domnului Mircea Govor, mai ales in ceea ce priveste afirmatia acestuia ca o hotarare definitiva si irevocabila a unei instante de jucata este un abuz.
    Mentionam ca acesta v-a reprezentat pe dumneavoastra la intalnirea de la Prefectura din 1 noiembrie, ca atare aveti datoria sa clarificati pentru opinia publica cele afirmate de dansul.
    Este un fapt istoric de netagaduit ca Manastirea din Bixad a fost greco-catolica de la inceputul existentei ei, iar in 1948 aceasta a fost confiscata de catre comunisti iar calugarii greco-catolici vanati de Securitate si inchisi in puscarii.
    Va solicitam, de aceea, sa clarificati pentru opinia publica de cand Manastirea din Bixad este in proprietatea Consiliului Judetean Satu Mare si de ce retrocedarea acesteia catre partea greco-catolica ar fi un abuz.
    Cu stima,

    Pr. Chris Terhes
    President

  7. Măi Eugen şi oameni buni, îmi daţi a crede că nici azi românii nu mai sunt români, sunt nişte zăpăciţi şi nişte smintiţi care nu au auzit de educaţie şi sunt încă nişte sălbatiti. Au mai vrut şi alţii să nu ne recunoască naţia noastră străbună şi n-au reuşit, dar voi, voi dragii mei “români” să susţineţi că despre poporul ROMÂN s-a auzit doar din 1300 este o mare ruşine. Ori eşti … ori eşti… dus cu capu, cerându-mi scuze de la cei ce citesc acest comentariu înafară de tine măi Eugen. Să înţeleg că tu eşti român?….

  8. biserica greco-cat este una dintre cele 2 biserici nationale ale romanilor, asta s-a stabilit in 1 dec 1918 la Marea Unire de la Alba Iulia, la infaptuirea careia biserica greco- catolica a avut un imens aport, iar ca recunostinta din partea tuturor proclamatia de unire a fost citita de insusi cardinalul Iuliu Hosu. Sa nu uitam faptul ca Miron Cristea (primul patriarh roman)la aceea vreme Episcop al Caransebeșului a blestemat armatele romane care intrau in transilvania. Si “sfanta traditie” sa pastrat si odata cu venirea regimului comunist cand biserica ortodoxa in frunte cu patriarhul ei Iustinian Marina sa mutat cu arme si bagaje in barca noilor stapanitori. Ba mai mult se stie faptul ca pana in 89 majoritatea covarsitoare a preotilor ortodocsi erau cu carte de munaca de informatori si la securitate, nu putini purtau (si mai poarta si azi)pe sub sutana chiar gradea de ofiteri sub acoperire. Nu degeaba ierarhi ortododocsi au cerut cu ata ardoare secretizarea dosarelor clerului. Dumneavoastra ce parere aveti, daca popa din ultimu sat era informator, dintre ierarhi o fi fost vreunul care sa nu fie ofiter? Dupa revolutie, cand linia a doua dinainte de 89 a trecut in fata credeti ca in sanul biserici s-a schimbat ceva?

  9. Biserica romano catolica a fost cea care a schimbat Crezul si s-au indepartat de invataturile lasate de Sfintii Apostoli.Biserica Ortodoxa este cea care se ghideaza si azi dupa acele invataturi ! De ce nu retrocedam si ce au luat “cu japca”(dupa cum spune Daniel) Imperiul austro-ungar si atuncii poporului roman i s-ar face intr-adevar drepatete. Rusine celor care spun ca sunt romani,dar isi tradeaza in continuare tara. Datorita unora ca acestia sunt greco-catolicii(care la baza au fost ortodocsi uniti cu Roma pt interese materiale) si romano-catolicii(romanii care si-au lasat complet religia tot pt aceleasi interese) care acuma vor sa ia din nou cu forta ce au mai luat inca o data de la poporul roman. Daca erau toti atunci ca si inaintasii nostrii care au murit aparand pamantul romanesc,nu mai trebuia azi sa avem aceste discutii…

  10. Prietene Vlad !, Unde au fost romanii in anii 50-60 ?. Nimeni nu stie unde au fost !!!. Dacia a fost ocupata de Traian in 106 e.n. ! Ati trait impreuna cu Dacii ?. Poate inventezi/fabrici o noua istorie !. In Transilvania aparitia romanilor dateaza la inceputul anului 1300 in zona Fagarasului ca popor de pastori (ciobani). Dacii se inchinau la mai multi zei !. Cui a vorbit atunci Sfântul Apostol Andrei ?.

  11. stimtate Vald, din cuvintele tale vei fi judecat!
    daca apostolul Andrei a increstinat romanii i-a increstinat nu ORTODOCSI asa cum sustin unii teologi, apoi daca episcopul Iosif de Camillis a fondat manastirea Bixadului ca si manastire Greco-Catolica dece biserica noastra nationala tine cu dintii de ea???

  12. Of, Of, da grea este istoria pentru unii. Măi Daniel cred că tu vorbeşti să nu dormi. Ai fost sau eşti corigent la istorie. Oare până în 1054 a fost biserica catolică? Îţi spun eu că NU. A fost numită Biserica creştină, abia din 1054 s-a rupt Biserica în cea de Răsărit sau Ortodoxă, şi cea de Apus sau Catolică. Ţi clar până aici? Despre biserica Greco-Catilocă vorbim doar din timpul Imperiului Austro-Ungar, când sfântul părinte papa a dorit să conducă lumea cu biserica sa. La NOI la ROMÂNI Sfântul Apostol Andrei a venit săracul tocmai prin anii 50-60 şi ne-a vorbit de Hristos. N-a fost papa primul, că NOI românii de la sud şi de la nord de Dunăre pe Sfântul Apostol Andrei îl stim de ÎNCREŞTINĂTOR. Ţi clar acuma, măi Daniel. Există dovezi istorice clare în acest scop: descpoeriri arheologice de la Niculiţel, (Constanţa), mormintele creştine ce datează di secolele unu şi doi, etc., ori până la catolicismul din Ardeal doamne mult sânge de martiri români a curs, ceea ce tu cu siguranţă, din cauza inculturii nu poţi să-ţi dai seama. Pune mâna pe carte şi apoi aruncă cu piatra ştiinţie şi nu cu a prostiei.

  13. sa nu uitam ca poporul roman a fost ortodox…cand cotropitorii ne-au obligat sa le dam bisericile si sa le dam credinta noastra stramoseaca am devenit romano-catolici si greco-catolici…cotropitorii au avut sentinta judecatoreasca?! si tot dusmanii neamului romanesc vin acum sa le dam ce ei au luat candva cu forta de la noi romanii! …sau au adus cu ei pamant si biserici cand ne-au cotropit? …pe care acum sa le ceara inapoi?

  14. stimate domn ANONIM din 30 octombrie 2013, ora 04:18, manastirea de la Bixad nu a fost niciodata ortodoxa, episcopul Iosif de Camilis a fondat-o ca si manastire Greco catolica, daca nu cunosti istoria ar fi cazul sa te documentezi, apoi din peste 2000 de manastiri ortodoxe dece nu ar avea si greco-catolicii dreptul la cele 4 manastirii care le-au apartiunu si care SFANTA BISERICA ORTODOXA si NATIONALA pedeasupra le-a luat cu japca vezi istoria manastirilor: Bixad, Moisei, Nicula si Prislop, nu mai vorbesc despre manastirile calugaritelor de la Blaj, cluj si celelalte. unde erau calugarii ortodocsi de la manastirea Bixad in 16 octombrie 1948??? daca cumva ao fost la Bixad as vrea sa stiu si eu cine erau aceia.

  15. Mai Mai …au fost luate in octombrie 1948 de trupe de jandarmi si trupe de securitate combinate cu agenti civili …dupa ce prima batalie cu cetatenii din Bixad …ca toti erau greco-catolici, o pierdusera.
    SECURITATEAA LUAT BISERICA SI A INCHIS-O PENTRU TOATA LUMEA 40 de ani …si s-a redeschis pentru ortodocsi

    Securitatrea urmarea taranii Ardeleni si ii aducea cu arcanul la Biserica Ortodoxa !!!!!!!! Huoo, popa agent sau ofiter acoperit …”patrihotule” …

  16. ” Urmează să fie pusă în aplicare o sentinţă de punere în posesie, dar nu există sentinţă de evacuare a călugărilor ortodocşi ”
    Decizie specific romaneasca (ciobaneasca) !!!. Asa ceva numai in romania este posibil !!!. Asta inseamna ca ortodocsii au fost scutiti de la plata impozitului pe teren, care in continuare o vor plati greco-catolicii. Dar in schimb nu pot ajunge in biserica fara sa nu treaca pe terenul greco-catolicilor. Propun greco-catolicilor sa le imprejmuiasca biserica cu gard inchis (fara poarta) iar ei sa-si rezolve problemele pe calea aerului.

Lasă un răspuns

Connect with