Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Valorificarea pădurii şi refacerea ei. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Aurelia Fedorca, Adrian Cozma, Vasile Ciocan. Titlul emisiunii: Proteste la Palatul Cotroceni. De ce protestează oamenii? (reluare) 02.30 Sport - meci de fotbal. 04.00 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 04.45 Cultură – serata de poezii. 05.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Szekely Tibor . Titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Valorificarea pădurii şi refacerea ei. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 09.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Postul psihologic. 10.00 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Laurenţiu Costin,Cristian Peteri. Titlul emisiunii: Postul Mare: abnegaţie sau bucuria sufletului?. 11.00 Dacia 1300 –o maşină care se încăpăţânează să reziste pe drumurile pline de gropi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Aurelia Fedorca, Adrian Cozma, Vasile Ciocan. Titlul emisiunii: Proteste la Palatul Cotroceni. De ce protestează oamenii? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Bornyasz Iosif. Titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone. 14.30 Teleshopping 14.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda –rapor la 1.380 de zile . 16.00 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariţie sau crimă. 16.50 Panoramic sportiv, cu Ionut Blăjan, invitaţi: Robert Magos, Armin Vida. Titlul emisiunii: Planurile şahului A.J de karate Satu Mare in anul 2018. 17.30 Zone folclorice – Adrian Tripon. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Gesturi simbolice de Ziua Naţională

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Încă din 1990, când se sărbătorea pentru prima oară 1 Decembrie ca Zi Naţională, au avut loc incidente regretabile.  Tânărul şi zvăpăiatul prim ministru Petre Roman a dat atunci tonul huiduielilor la adresa opoziţiei şi, În special a lui Corneliu Coposu. Episodul atârnă ca o coadă de tinichea de biografia omului politic Petre Roman. În următorii ani incidentele au fost minore şi nu au lăsat urme adânci În conştiinţa colectivă.

Din păcate, 1 Decembrie 2015 va marca pentru multă vreme această sărbătoare. Serviciile speciale au anunţat că au dejucat un atentat cu bombă la Târgu Secuiesc. Tot acum s-a aflat că  organizaţia  “Mişcarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate”, Înfiinţată În Ungaria prin anul 2001, are filiale şi În Transilvania.

Organizaţia este monitorizată din moment ce a fost prins cel ce intenţiona să pună o bombă artizanală În oraşul Târgu Secuiesc. Periculoasă sau nu, amplasarea de Ziua Naţională a României este simbolică. Grupul sau organizaţia a dorit să trimită un semnal, În sensul că maghiarii nu uită că Ardealul a făcut parte din Ungaria.

Pe de altă parte, nu trebuie uitat faptul că În 1990 conflictele interetnice de la Târgu Mureş au fost o diversiune pusă la cale chiar de serviciile speciale. Nu se poate face o paralelă Între martie 1990 şi decembrie 2015. În cei 25 de ani s-au produs schimbări profunde. România, ca şi Ungaria, fac parte din NATO şi UE, iar Între statele componente ale acestor structuri se respectă status quo-ul.

Adică nu se modifică graniţele. În 1990 situaţia era incertă. URSS Încă nu se destrămase şi exista o teorie a conspiraţiei prin care s-ar fi urmărit dezmembrarea României. Nu s-a confirmat, În schimb a dispărut fosta Iugoslavie. În istorie uneori se confirmă şi teoriile ce par la un moment dat absurde.

Nu s-ar putea spune că incidentul din Secuime a umbrit cu totul Ziua Naţională, dar mass media nu şi-a concentrat Întrega atenţie pe manifestările din ţară, ci s-au oprit asupra atentatului dejucat. Din acest punct, atentatorul şi-a atins parţial ţinta. Incidentul are Însă o bătaie mai lungă. Practic se intră În campania electorală pentru alegerile locale. Unele partide au făcut primii paşi.

De pildă Călin Popescu Tăriceanu speculând faptul că preşedintele Iohannis nu a mai organizat o recepţie la Cotroceni, s-a oferit, În calitate de preşedinte al Senatului, să organizeze un moment festiv În Parlament. I-a invitat pe toţi foştii şefi de stat şi pe preşedintele Iohannis.

Traian Băsescu, din câte am Înţeles, a spus că este o prostie. Fapt este că partidele se află Într-o competiţie cu ochii pe alegeri. Un conflict interetnic ar putea fi un cadou pentru formaţiunile fără program şi fără candidaţi viabili.

Deşi nu se pune problema unor conflicte interetnice, românii nu ar trebui să aibă pretenţia ca populaţia maghiară să sărbătorească Ziua Naţională cu acelaşi entuziasm ca şi ei. Este absolut normal ca fiecare naţie să se autoconserve, săşi respecte propria istorie. Este meritoriu pentru cei care deţinând o funcţie publică, fiind de etnie maghiară, că participă la festivităţile organizate de Ziua Naţională.

Este un gest de normalitate şi respect reciproc. În acelaşi timp nu poate avea cineva pretenţia să fie ales Într-o funcţie publică, cum ar fi de exemplu primar, şi să nu participi alături de toată populaţia la festivitatea de 1 Decembrie. Sunt gesturi simple, simbolice, care sunt fundamentul unei convieţuiri paşnice.    

Abonează-te acum Online!