Image 1
Image 2

Garda de Mediu Satu Mare a aplicat sancțiuni în valoare de 704.000 lei, în trei luni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În trimestrul al doilea al anului, Comisariatul Judeţean Satu Mare al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 167 de inspecţii, din care 49 planificate și 118 neplanificate. Vasile Fănățan, comisar-șef al instituției, ne-a oferit câteva detalii despre finalitatea controalelor.

În cadrul inspecţiilor neplanificate, au fost înregistrate: 30 controale efectuate în urma sesizărilor, 10 controale de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior, 10 controale în urma autosesizării, 32 controale dispuse de Comisariatul General  al Gărzii Naționale de Mediu, 24 controale de verificare a respectării condiţiilor impuse în actele de reglementare, 1 control cu alte autorităţi, în urma protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel județean, 4 inspecţii pentru emiterea, prelungirea sau revizuirea actelor de reglementare, 7 controale pentru identificarea de obiective noi.

În urma acestor controale, au fost aplicate 63 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 704000 lei. De asemenea, în 2 cazuri au fost impuse măsuri de desființare a lucrărilor începute fără acte de reglementare și de readucere la starea inițială a terenului. Totodată, în 3 cazuri, în care s-a constatat încălcarea prevederilor legale din domeniul protecției mediului, au fost sesizate organele de urmărire penală pentru soluționarea aspectelor identificate.

Cele mai multe neconformități s-au înregistrat în domeniul deșeurilor

Prezentăm și principalele neconformităţi constatate în urma controalelor din cursul celor trei luni.

În domeniul deșeurilor a fost vorba de: gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor de tip municipal și asimilabile de către deținătorii acestora, persoane fizice și juridice, prin abandonarea acestora pe terenuri din intravilanul și extravilanul unor localități; neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor pentru deșeurile generate, colectate, valorificate, eliminate de către operatorii economici; un operator VSU (vehicule scoase din uz) a eliminat neautorizat deșeurile din dezmembrări auto; doi agenți economici au generat disconfort prin modul de gestionare a deșeurilor de natură organică; titularul unei activități nu a luat măsurile legale de monitorizare a deșeurilor depozitate, fiind constatate focare punctiforme de ardere; lipsa formularelor de transport deşeuri în cazul livrării acestora către terți; nesolicitarea actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului pentru activităţile desfăşurate; emisii de poluanţi în aer, cu încălcarea prevederilor legale, în special din arderea unor deșeuri.

În domeniul gestiunii resurselor naturale s-a sancționat: inițierea unor proiecte cu impact asupra mediului, fără a obține actele de reglementare din punct de vedere al protecției mediului; identificarea a 4 operatori economici care efectuează activități de exploatare a agregatelor minerale fără autorizație de mediu; în 2 situații au fost efectuate activități de exploatare masă lemnoasă în arie protejată fără deținerea tuturor documentelor necesare.

În domeniul substanțelor chimice, au fost constatate situații în care operatorii verificați nu au deținut fișe de securitate pentru produsele gestionate, sau lipsa actelor de reglementare.

În domeniul spațiilor verzi au fost identificate 3 cazuri de încălcare a prevederilor legale din domeniu.

1 trackback / pingback

  1. Economia forestieră în presă 15 iulie 2020ASFOR - Asociația Forestierilor din România

Lasă un răspuns