Image 1
Image 2

Furturile de gaz şi curent au cauzat distributorilor pagube de 11 milioane lei

furtul de gaz sau curent constituie fapta penala
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
furtul de gaz sau curent constituie fapta penala
furtul de gaz sau curent constituie fapta penala

Scăderea tarifelor n-ar fi o măsură mai eficientă de reducere a pagubelor?

Distribuitorul de gaz şi curent din Nordul ţării a descoperit peste 2.200 de cazuri cu suspiciune de consum fraudulos de gaz natural sau energie electrică au fost identificate în primele şase luni ale anului.

Tendinţa este de creştere, în condiţiile în care la nivelul întregului an 2013 au fost înregistrate circa 3.700 de cazuri de potenţial consum fraudulos.

În primele 6 luni s-a furat gaz şi curent prin intervenţii la contoare

În primele şase luni ale anului în curs, în aria de acoperire a E.ON au fost identificate peste 800, respectiv 1400 cazuri de potenţial consum fraudulos de gaze naturale, respectiv energie electrică. Valoarea totală a prejudiciilor aduse companiilor E.ON de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice este estimată la circa 10,7 milioane de lei, reprezentând contravaloarea a peste 21 milioane kWh.

Pentru companiile din Grupul  E.ON din România reducerea numărului de intervenţii neautorizate la aparatele de măsură şi la instalaţiile de gaze naturale/energie electrică, în scopul consumului fraudulos, constituie o preocupare constantă.

În acest scop, echipele E.ON efectuează permanent verificări în teren, rolul acestora fiind de a depista intervenţiile neautorizate şi consumul fraudulos de gaze naturale şi/sau energie electrică din reţelele de distribuţie.

Totodată, dorim să atragem atenţia că, pe lângă prejudiciile considerabile aduse companiilor E.ON, aceste intervenţii pot cauza şi incidente grave cu impact major asupra vieţii, sănătăţii sau bunurilor consumatorilor.

Prin modificarea şi/sau sustragerea de componente din instalaţiile de gaze naturale/energie electrică se expun pericolelor de incendii, explozii şi electrocutare atât persoanele care comit asemenea fapte, cât şi cele care se află în vecinătatea acestor instalaţii.

În acelaşi timp, consumatorii sunt afectaţi direct prin perturbarea sau chiar întreruperea alimentării cu gaze naturale/energie electrică.

Dorim de asemenea să reamintim că aceste intervenţii asupra echipamentelor de măsură a consumului şi/sau asupra instalaţiilor de gaze naturale/energie electrică aferente, în scopul înregistrării unui consum mai mic, reprezintă furt calificat, infracţiune prevăzută şi sancţionată ca atare de Codul Penal.

Solicităm consumatorilor să nu accepte “ofertele” venite din partea anumitor persoane şi să nu permită accesul acestora la instalaţiile proprii sau ale distribuitorului de gaze naturale în vederea efectuării unor modificări de orice natură, menite a împiedica înregistrarea cantităţilor reale de gaze naturale”.

Cele de mai înainte sunt opiniile companiei de distribuţie a gazului  şi a energiei electrice. Dar, să vede faptul că aceasta nici măcar nu a luat în calcul o eventuală scădere a tarifelor ceea ce ar diminua probabil într-un anumit procent furturile, măsură care, la altă scară mai mare, respectiv naţională, este luată de guvern în acelaşi scop – adica de diminuare a muncii la negru -, desigur, prin mai multe metode decât simpla scădere a taxelor şi impozitelor.

1 comentariu

Lasă un răspuns