Image 1
Image 2

Fosta şi actuala conducere a Primăriei ar putea fi cercetate de DNA pentru abuz în serviciu în dosarul Dacia

Sigla Informatia Zilei
Primăria Satu Mare ar fi putut reintra în posesia clădirii aplicând amenzi proprietarului ŢânţaşOmul de afaceri negreştean Vasile Ţânţaş a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de distrugere în dosarul “Hotel Dacia”. Având în vedere faptul că este vorba de o clădire de patrimoniu, procurorii au reţinut în sarcina inculpatului infracţiunea de distrugere prevăzută şi pedepsită de art. 235 alin. 1, 3 şi 5 Cod penal. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

hotelul Dacia, in paragina de cativa ani

Primăria Satu Mare ar fi putut reintra în posesia clădirii aplicând amenzi proprietarului Ţânţaş

Omul de afaceri negreştean Vasile Ţânţaş a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de distrugere în dosarul “Hotel Dacia”. Având în vedere faptul că este vorba de o clădire de patrimoniu, procurorii au reţinut în sarcina inculpatului infracţiunea de distrugere prevăzută şi pedepsită de art. 235 alin. 1, 3 şi 5 Cod penal. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Satu Mare.

Trebuie menţionat faptul că procurorul Marius Iancu a dispus disjungerea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu şi declinarea competenţei în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea. Astfel, persoane din actuala şi fosta conducere a Primăriei Satu Mare, dar şi de la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional din cadrul Prefecturii judeţului Satu Mare ar putea fi cercetate pentru abuz în serviciu.

Ţânţaş ar fi putut fi amendat cu 500.000 euro

Din probele administrate în cauză rezultă că dacă organele abilitate ar fi respectat dispoziţiile Legii 422/2001, care prevede amenzi usturătoare, Primăria Satu Mare ar fi putut să reintre în posesia clădirii dacă proprietarul acesteia Vasile Ţânţaş nu le-ar fi achitat. La un calcul simplu rezultă că de-a lungul timpului, proprietarul Hotelului Dacia ar fi putut fi sancţionat cu amenzi în valoare totală de cel puţin 500.000 de euro, doar dacă ar fi fost sancţionat cu amenda minimă prevăzută de lege.
Dosarul prin care Vasile Ţânţaş a fost trimis în judecată pentru distrugerea clădirii Hotelului Dacia a fost înregistrat la Judecătoria Satu Mare la data de 18 august 2015.

Lucrările de reabilitare a clădirii au fost efectuate cu muncitori necalificaţi de la firma lui Ţânţaş

Din probele administrate în cauză rezultă că în 2007, Vasile Ţânţaş a devenit acţionarul majoritar (99,97%) al Hotelului Dacia, imobil ce face parte din categoria monumentelor istorice. Aşadar în 2007, Hotelul Dacia, cel mai emblematic monument din Satu Mare a intrat în posesia omului de afaceri. Astfel, în urma cererilor formulate, la data de 23 decembrie 2008, SC Dacia SA obţine autorizaţia de construcţie cu numărul 1016 pentru executarea lucrărilor de construire pentru “Consolidarea, restaurarea, reamenajarea interioară”. În baza acelei autorizaţii, în 5 ianuarie 2009, SC Dacia SA încheie un contract de antrepriză cu o societate autorizată de Ministerul Culturii. În aceeaşi zi, aceasta din urmă a încheiat cu o societate din Negreşti Oaş, societate deţinută de Vasile Ţânţaş un contract de subantrepriză, având acelaşi obiect. În baza acestui contract toate lucrările realizate la clădirea Hotelului Dacia au fost efectuate de muncitori necalificaţi, rezultă din probatoriul administrat. Persoane necalificate au intervenit şi asupra unor părţi din imobil, intervenţii care au contribuit la degradarea clădirii.
În toamna anului 2009, inculpatul Vasile Ţânţaş, invocând probleme financiare, a dispus sistarea lucrărilor la imobilul Hotel Dacia. Din acel moment nu s-a mai efectuat nicio intervenţie asupra imobilului. Autorizaţia de construcţie a fost prelungită cu încă un an până în data de 23 decembrie 2012, fără însă ca proprietarul să ia măsuri de conservare.
În 24 februarie 2012, reprezentanţii primăriei şi ai altor instituţii s-au deplasat la Hotelul Dacia şi în prezenţa directorului Vasile Ţânţaş au constatat că o bună parte a clădirii este deteriorată datorită infiltraţiilor de apă de ploaie. La dosarul cauzei există expertize. Stricăciunile au fost constatate nu doar de organele abilitate ci şi de experţii autorizaţi, în cadrul unei expertize judiciare comandate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare.
În rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare sunt enumerate elementele degradate. “Se poate concluziona că principalele elemente de degradare mai sus expuse se datorează atât unei intervenţii defectuos efectuate asupra imobilului, dar şi ca urmare a neluării măsurilor de conservare”, se arată în rechizitoriu.

Cauza a fost disjunsă şi a fost declinată competenţa în favoarea DNA

“Cu exepţia Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare care s-a sesizat din oficiu şi a unei amenzi administrative aplicate de Inspectoratul de Stat în Construcţii, restul instituţiilor abilitate, în special Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional al judeţului şi Primăria municipiului au avut o atitudine pasivă, de toleranţă a acţiunii de degradare a Hotelului Dacia, de către inculpatul Ţânţaş Vasile cu toate că aveau la îndemână o serie de pârghii legale pentru a stopa distrugerea Hotelului Dacia.
Astfel respectivele autorităţi s-au limitat la constatarea degradăii în timp (2010-2015) a Hotelului Dacia, şi a-l notifica pe proprietar – inculpatul Ţ.V. să ia măsuri de conservare. Deşi aveau soluţii oferite de Legea 422/2001, respectiv aplicarea unor amenzi contravenţionale consistente ca urmare a neluării de către inculpatul Ţ.V. a măsurilor de conservare, funcţionarii din aceste instituţii şi-au încălcat cu ştiinţă atribuţiile de serviciu, cauzând prin neaplicarea amenzilor un prejudiciu la bugetul de stat concomitent cu obţinerea unui folos patrimonial pentru inculpat.
Pentru aceste considerente apreciez că există indicii de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu de către funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Cultural al judeţului şi Primăriei, infracţiune a cărei cercetare aparţine DNA astfel încât se impune disjungerea cauzei şi declinarea competenţei sub aspectul acestei infracţiuni la DNA Serviciul teritorial Oradea”, se arată în rechizitoriu.

Firma lui Ţânţaş a avut profit de peste 3 milioane lei în 2010 – 2013

În cauză dosarul în care Vasile Ţânţaş a fost trimis în judecată, prin adresa 23582 din 15 mai 2015, Primăria Satu Mare a formulat pretenţii civile în valoare de 767.500 euro, reprezentând prejudicii de imagine cauzate municipiului ca urmare a distrugerii şi degradării Hotelului Dacia. Având în vedere conţinutul, procurorul de caz apreciază că Primăria nu poate formula pretenţii în acest dosar penal ci doar pe cale judecătorească.
Procurorii susţin că simpla susţinere că nu a avut bani, nu îl exonerează pe Vasile Ţânţaş de răspunderea penală, în condiţiile în care s-a stabilit că în perioada 2010 – 2013, societatea lui a înregistrat profit contabil, care a fost repartizat în dividende, iar suma netă ridicată de Ţânţaş a fost de 3.306.700 lei. Apoi, în faţa procurorilor, Ţânţaş a recunoscut că din vânzarea unei staţii Peco a obţinut aproximativ 1.000.000 de euro, “în realitate suma fiind mai mare”.
Unul dintre martorii audiaţi susţine că ceilalţi acţionari, deşi cu cote mici, n-au fost de acord cu proiectul lui Ţânţaş de reabilitare a clădirii. Aceştia i-ar fi propus ca lucrările de reabilitare să se facă etapizat, pe porţiuni şi fără scoaterea clădirii din circuitul turistic.
Trebuie menţionat faptul că instrumentarea acestui dosar a început în 2013, însă datorită expertizelor necesare pentru administrarea probatoriului, dar şi a faptului că este prima cauză de acest gen instrumentată în România, trimiterea în judecată a inculpatului a putut fi posibilă doar în august anul acesta.

4 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with