Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Privind lucrurile la suprafaţă nu există nicio îndoială că PSD domină scena politică din toate punctele de vedere. Ne place sau nu, Liviu Dragnea a reuşit să plaseze PSD în prim planul vieţii politice, sociale, economice din ultimul an şi jumătate. Nu există zi în care PSD să nu facă un lucru, nu există o zi în care un lider al partidului să nu facă o declaraţie şocantă, să nu lanseze o promisiune. Nu există, de asemenea, nici o zi fără o gafă.

Depinde din ce parte priveşti spectacolul. Dacă este simplu spectator aşezat confortabil în sală, ascultând promisiunile mieroase ale guvernanţilor, vezi numai partea bună a lucrurilor. Dacă mai priveşti prin culise vezi că lumea promisă de PSD nu este chiar atât de roză.

În cazul PSD viitorul este problematic. Nu ştim ce viitor pregătesc măsurile luate deocamdată doar în scop electoral. Creşterea salariilor în zona bugetară a reuşit să reţină atenţia tuturor de parcă PSD ar fi majorat toate salariile, inclusiv pe cele din domeniul privat.

Propaganda social democraţilor este atât de puternic ancorată în mass media încât pare că PSD împarte lapte, miere şi colaci pentru toată lumea, nu numai pentru aparatul de stat. S-a creat o adevărată psihoză pe marginea acelor pseudo-majorări, pentru că luate la bani mărunţi ele se dovedesc mincinoase. Odată cu creşterea salariilor au crescut toate preţurile, însoţite şi de inflaţie.

Că situaţia în economie este proastă nu pare să fie preocuparea de bază a opoziţiei. PNL se ocupă de oasele mediatice aruncate strategic de PSD. Lupta pentru acapararea instituţiilor de forţă a cuprins întreg spectrul politic. Revocarea şefei DNA este mai la vedere decât dezastrul din administraţie. Este cu totul anormal.

PSD a reuşit să pervertească atenţia opiniei publice într-o măsură comparabilă cu perioada revoluţionară şi post revoluţionară din 1989 – 1990. Cum? Nimeni nu ştie. Ceva este putred în politica anului 2018. Vina poate fi împărţită între toţi jucătorii politici.

Toţi au exagerat câte un pic. Preşedintele Iohannis a greşit susţinând fără rezerve “statul de drept” şi “lupta anti-corupţie”, inventate de Traian Băsescu. Instituţiile de forţă au exagerat rolul lor în combaterea corupţiei, devenind ele însele părţi componente ale corupţiei.

PSD a exagerat rolul “statului paralel”, reuşind să se transforme el însuşi într-o putere paralelă în stat. În sfârşit, populaţia, opinia publică, s-a lăsat convinsă şi de unii şi de alţii, ajungând să poarte un război din care nimeni nu are nimic de câştigat.

Dar, ca întotdeauna, există undeva o forţă din umbră care va limpezi lucrurile. În perioada în care Ion Iliescu domina viaţa politică şi îndrepta România într-o direcţie greşită a apărut CDR. Că a sucombat contează mai puţin, important este că a readus ţara în zona democraţiei occidentale.

Guvernul Năstase, cu certe înclinaţii spre autoritarism, a fost aruncat la lada de gunoi a istoriei de Alianţa DA. După regimul Băsescu, contestat acum de toate forţele politice, victoria lui Klaus Iohannis părea să readucă lucrurile la normal.

Nu a fost să fie. Ceea ce înseamnă că se naşte pe undeva o forţă politică, un mecanism social şi economic, care va regla societatea. Din ecuaţie trebuie scoase atât PSD cât şi PNL. Aceste partide şi-au atins limitele maxime ale evoluţiei. De aici încolo pentru ele nu există decât coborâşuri.

Viaţa în containere

Nu-mi aduc aminte ca preşedintele Klaus Iohannis sau primul ministru Marcel Ciolacu să fi vizitat ruinele rămase în urma exploziei de la Crevedia. Motivele sunt evidente. Nu ar fi fost primiţi cu pâine şi sare, ci cu huiduieli şi urlete de durere.